HR: Sindikati traže referendum

Hrvatski sindikati su prikupili 813 hiljada potpisa građana za raspisivanje referenduma o planiranim Iznemama zakona o radu.

Izvor: B92

Subota, 03.07.2010.

11:09

Default images

Predstavnici sindikat navode da zakonski predlog olakšava otpuštanja zaposlenih i ograničava pregovaračke mogućnosti sindikata s poslodavcima.

Kako se radi o dvostruko većem broju prikupljenih potpisa od potrebnog, sindikati traže da se oni priznaju kao da je referendum održan.

Na osnovu toga što su prikupili potpise skoro 20 odsto upisanih birača 5 hrvatskih sindikata, traže od premijerke Jadranke Kosor da iz Saborske procedure povuče izmene Zakona o radu.

„Mi mislimo da je ovolika brojka potpisa dovoljna da Vlada prihvati da je podrška toliko snažna da imamo pravo tražiti da se posmatra kao da je referendum održan i da su građani podržali ono što mi tražimo, a to je da se štede novci i da se prizna da su građani protiv tih izmena“, kaže Krešimir Sever, predsednik Nezavisnog sindikata Hrvatske.

Od premijerke Kosor traži se i da se sporazumom obaveže da više neće predlagati nove izmene bez saglasnosti sindikata. Zahteva se i da se socijalnim sporazumom preuzme obavezu da u dogovoru sa sindikatima izmeni Zakon o radu da bi sistem kolektivnog pregovaranja i položaj sindikata bio ojačan u privatnom sektoru.

Sindikalni zahtev posledica je tvrdnje premijerke Kosor da će se iz državnog budžeta za referendum potrošiti 23,6 miliona evra. Prikupljene potpise sindikati još nisu predali nadležnim institucijama. Ukoliko Vlada na postupi po zahtevu sindikata i predlog ne povuče iz procedure, sindikati su najavili da će ići u dalju proceduru, odnosno da će insistirati na sprovođenju formalnog referenduma.

„Nema šanse da liste predamo dok ne budemo imali kopije jer znamo s kim ćemo imati posla. Kada se kopira, a i kada dobijemo odgovor od Vlade onda ćemo odlučiti kada ćemo predati. Nema roka u zakonu koji kaže kada treba predati liste“, objasnio je Ozren Matijašević iz Hrvatske unije sindikata.

Izjava ministra ekonomije Đure Popijače da građani nisu zanli šta potpisuju uznemirila je sindikalce.

„Ja nisam rekao da su građani blanko davali potpise, već sam rekao kad bi takva tvrdnja ministra Popijače bila točna, to bi samo značilo da da je jednostavan zaključak – dakle, blanko nama veruju, a vama ne veruju“, tvrdi Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata nauke i visokog obrazovanja.

Po nedavno usvojenim ustavnim propisima, za pozitivan ishod referenduma dovoljna je većina izašlih na glasačka mesta, dok je ranije bila potrebna većina od ukupnog broja birača u zemlji. Jadranka Kosor ranije je izjavila da će Sabor odlučiti koji će se propisi primenjivati u slučaju referenduma o Izmenama zakona o radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: