Jeftiniji let, ali za stajanje

Putnici niskotarifne aviokompanije "Rajaner" mogli bi da putuju i za samo četiri funte (4,8 evra), uz jednu malu specifičnost - morali bi da stoje.

Izvor: B92

Petak, 02.07.2010.

21:03

Default images

Umesto klasičnih sedišta, stajali bi naslonjeni na uspravni tapacirani naslon i bili bi vezani sigurnosnim pojasom, saopštila je kompanija.

Međutim, to je u suprotnosti sa evropskim propisima za bezbednost u avionima, preneo je britanski internet dnevnik "Mejl onlajn".

Šef "Rajanera" Majkl O'liri je rekao da firma planira da skloni deset poslednjih redova sedišta u avionima za 250 putnika i da na njihovo mesto stavi 15 redova "uspravnih sedišta".

Razmatra se i uklanjanje dva toaleta u zadnjem delu aviona. Te promene bi omogućile da se na svakom letu preveze 50 putnika više.

O'liri je rekao da će testovi bezbednosti projekta početi naredne godine, kada će početi da važi i taksa od jedne funte za korišćenje toaleta u "Rajanerovim" avionima. Taj prihod bi mogao da pomogne da se program finansira.

"Rajaner" planira da za početak "letenje stojeći" uvede na kratkim linijama, koje ne traju više od jednog sata.

Irska kompanija je izbila na treće mesto po broju prevezenih putnika u Evropi, iza "Lufthanze" i "Er Fransa". Za razliku od većine konkurentskih firmi, ove godine očekuje profit.

Konačnu odluku o tome da li će putnici moći da lete stojeći imaće Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja.

Portparolka te agencije je plan okarakterisala kao "kaskaderstvo".

"Ne znamo ni jednu aviokompaniju koja je tražila 'stojeća sedišta', to što predlažu je bez presedana i ne postoji verovatnoća da bi u dogledno vreme moglo da bude odobreno", dodala je.

Ona je objasnila da bi revolucionarno postavljanje sedišta zahtevalo izmenu evropskih pravila o sertifikaciji aviona.

Sadašnja pravila kažu da putnik mora da ima na raspolaganju "sedište" ili - ako je nepokretan - "ležaj", a to što se predlaže nije ni jedno od ta dva, dodala je porparolka.

Britanski sajt "Mejl onlajn" u svom članku izražava sumnju da novi planovi u stvari treba da odvrate pažnju od druge kontroverzne mere "Rajanera", koji je od 1. jula povećao taksu za prekomerni prtljag. Na osnovu ove mere, putnik za kofer može da plati čak 80 funti (97 evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: