Homen: Kalinić uskoro u Srbiji

Izručenje pripadnika "zemunskog klana" Sretka Kalinića može se očekivati u prvim nedeljama jula, kaže državni sekretar ministarstva pravde Slobodan Homen.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2010.

15:40

Default images

On precizira da će u Sporazumu o međusobnom izručenju koji Beograd i Zagreb treba da zaključe posebnom klauzulom biti regulisano da stupa na snagu činom potpisivanja.

Homen ističe da je Srbija već uputila zahtev Hrvatskoj za izručenje Kalinića, i očekuje u brzu i pozitivnu odluku hravtskih vlasti o toj molbi čim se potpisivanjem Sporazuma steknu formalni uslovi.

"Bitno je da postoji jasna politička volja obe države da se Kalinić nađe u Srbiji", kazao je državni sekretar i podsetio da je reč o čoveku koji je osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo premijera Zorana Đinđića i učešća u još 19 ubistava.

Homen je naglasio da će Kalinić po izručenju morati da odgovori na pitanja gde je bio posleđih sedam godina od ubistva premijera 2003, kako se izdržavao kao i da, ukoliko ih ima, iznese saznanja o drugim brojnim ubistvima i kriminalnim aktivnostima.

"Sporazum koji će biti zaključen regulisaće izručenje okrivljenih za krivična dela korupcije i organizovanog kriminala", naveo je Homen i rekao da očekuje da će u narednom periodu biti otvoreno i pitanje izručenja i osumnjičenih i optuženih za ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: