Atina danas bez javnog prevoza

Javni prevoz u Atini danas je obustavljen pošto su zaposleni tog preduzeća stupili u petočasovni štrajk u znak protesta zbog najavljenih smanjenja plata.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2010.

15:12

Default images

Reforme socijalnih programa u okviru štednje za spas grčke ekonomije izazivaju sve više nezadovoljstva.

Osim autobuskog, tramvajskog i trolejbuskog prevoza, neće raditi ni metro, jer su zaposleni produžili štrajk, u znak podrške za 285 kolega koji će verovatno biti otpušteni.

U Atini danas ne radi gradski prevoz. Uvod u protest gradskog saobraćajnog preduzeća bio je jučerašnji štrajk zaposlenih u metrou.

Iako dele ogorčenje sugrađana, neki Grci veruju da to neće rešiti probleme

"Ništa se tu ne može, razumemo ljude koji su u štrajku. Ali praksa nekih radnika da uzimaju zakon u svoje ruke i prestaju da rade zato što su nezadovoljni moraće u jednom trenutku da se okonča", kaže Erikos Lazarou, grčki tur-operator.

Obustave rada usledile su dan posle odluke vlade da objavi nacrt predsedničkog dekreta koji olakšava kompanijama da otpuste zaposlene jer povećava maksimalni broj radnika koji može biti otpušten i dozvoljava isplate manjih otpremnina.

I dok premijer Jorgos Papandreu ubeđuje domaću i stranu javnost da je Grčka na putu reformi koje će zemlju izvući iz krize, prema indeksu evropske ekonomske održivosti, Grčka je, kada je reč o privrednom zdravlju, težak bolesnik i na dnu je lestvice u svih šest pokazatelja ekonomske održivosti.

U međuvremenu, mediji u svetu izveštavaju o dramatičnoj situaciji u kojoj su se našle grčke državne bolnice.

Čekam na operaciju već 15 dana, odložili su je jer nemaju sa čim da rade

Pacijenti su dolazili da kupe gazu i drugi materijal da odnesu u bolnicu

Zbog naraslih dugova i povećanja poreza, veliki broj farmaceutskih kompanija prekinuo je isporuke grčkom tržištu, zbog čega su bolnice bez lekova i potrebnog materijala. Odlažu se operacije, nema reagenasa za laboratorijske analize, nedostaju špricevi i igle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: