Moguće širenje nasilja u Kirgistanu

Zamenik lidera privremene vlade Kirgistana Almazbek Atambajev izjavio je da nasilje sa juga Kirgistana preti da se raširi i u glavni grad Biškek i sever zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2010.

10:48

Default images

Atambajev je rekao da "provokativne akcije" prete da se prošire iz južnog regiona i grada Oša i u Biškek i u provinciju Čui.

Neredi u Kirgistanu su se zaoštrili od 10. juna, a prethodili su im sukobi u aprilu i maju između pristalica bivšeg predsednika Kurmanbeka Bakijeva i onih koji podržavaju privremenu vladu.

Neredi su izbili i zaoštravaju se u južnim gradovima Oš i Džalalabad.

Bakijev je smenjen u aprilu i tada je u neredima najmanje 85 ljudi ubijeno, a na hiljade ranjeno.

Sada se broj žrtava nereda u južnom delu Kirgistana povećao na 171 mrtvog i blizu 1.800 ranjenih, od kojih je 826 smešteno u bolnice, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kirgistana.

Posmatrači ocenjuju da je moguće da je broj žrtava veći.

Zbog nasilja u Kirgistanu je više desetina manjinskih Uzbeka napustilo svoje kuće i potražilo spas u susednom Uzbekistanu.

Izaslanik Ujedinjenih nacija u Kirgistanu Miroslav Jenca izjavio je da se procenjuje da u ovom trenutku ima više od 100.000 izbeglica.

"Imamo informaciju od vlasti Uzbekistana da se na uzbečkoj strani granice nalazi 75.000 ljudi, ali ta brojka raste i mogla bi uskoro da premaši 100.000 ljudi", rekao je Jenca na konferenciji za novinare, javlja Rojters iz Biškeka.

Jenca je naglasio da bezbednosna situacija na kirgiškoj strani granice onemogućava nadziranje broja izbeglica.

On je pozvao narod u toj zemlji da ne dozvoli da krvavi etnički sukobi odlože ključni referendum o novom ustavu, zakazan za 27. jun, i parlamentarne izbore, planirane za oktobar, javljaju agencije.

Jenca je rekao da planirani referendum i parlamentarni izbori "moraju da se održe uprkos nevoljama", prenela je agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: