HRV: Prvo Mladić, pa SSP

Organizacija Hjuman rajts voč zatražila je od EU da istraje na hapšenju Ratka Mladića pre nego što dozvoli Srbiji da napreduje prema Uniji.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 11.06.2010.

14:51

Default images

HRV smatra da bi se smanjila šansa za uspostavljanja pune odgovornosti za genocid u Srebrenici, kad EU više ne bi insistirala na punoj saradnji Srbije s Tribunalom u Hagu.

EU bi trebalo da pokaže svoju privrženost pravdi zahtevajući da Srbija uhapsi bivšeg vojnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića, pre nego što dozvoli Beogradu da uspostavi bliže veze sa EU, navodi Hjuman rajts voč.

U pismu šefovima diplomatija EU, HRV ocenjuje da će Brisel time pokazati svoju privrženost pravdi.

Ministri spoljnih poslova Unije u ponedeljak će u Luksemburgu razmatrati početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

Evropska unija je, podseća HRV, stalno ukazivala da je puna saradnja sa Tribunalom neophodna za dalje napredovanje Srbije u procesu pristupanja.

"EU je često navodila svoju posvećenost borbi protiv nekažnjavanja najtežih zločina" i, kako dodaje HRV, "sada je potrebno da pređe sa reči na dela i pokaže da će slediti svoje principe i kod kuće".

Šefovi diplomatija EU će u ponedeljak u Luksemburgu, po svemu sudeći, odobriti ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija, rekli su zvaničnici Saveta ministara EU u Briselu.

Ministre inostranih poslova EU će pre rasprave o Zapadnom Balkanu o saradnji zemalja regiona s Haškim sudom izvestiti haški tužilac Serž Bramerc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: