Vanredna odbrana od poplava 11.juna

Vanredne mere odbrane od poplava na Dunavu biće verovatno uvedene 11. juna, kada će prema prognozama, vodostaj reke kod Bezdana dostići kotu od 715 centimetara.

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2010.

14:45

Default images

Vanredne mere odbrane od poplava uvode se pri vodostaju Dunava većem od 700 centimetara.

Vodostaj Dunava kod Bezdana danas je 638 i u odnosu na juče porastao je za 39 centimetara.

Vode Vojvodine su navele da u saradnji sa vodoprivrednim preduzećima na terenu preduzimaju sve preventivne mere kako branjeno područje ne bi bilo ugroženo.

Mere vanredne odbrane od poplava podrazumevaju danonoćni obilazak odbrambenih linija i saniranje uočenih negativnih pojava.

Pored sprovođenja odbrane od spoljnih voda, zbog izuzetno velikih količina padavina na području Vojvodine i dalje se sprovodi i odbrana od unutrašnjih voda, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da crpne stanice i mobilne pumpe velikog kapaciteta na najugroženijim lokacijama i dalje danonoćno rade, ali je primetno da se voda povlači i da je vodoleži sve manje.

Nema za sada kritičnih mesta

Načelnik nadležne uprave u MUP-u koja je zadužena za spasilačke jedinice Goran Nikolić kaže da Sava, osim u Beogradu, ima tendenciju opadanja.

U Srbiji nema kritičnih mesta, a kod Šapca u mesto Provo, nasipi drže vodu i "jedino su vikendice i kuće, koje su napravljene u koritu reke pod vodom, ali to je nebranjeni deo", ocenio je Nikolić.

"Ti ljudi i sami znaju kada dodje do porasta tog vodostaja da se sami sklone, tako nemamo ni ugroženih ljudi, ni materijalnih dobara", rekao je on.

Nikolić je istakao da "ima dosta njiva i parcela koje su pod vodom, ali to je uglavnom od kiša koje su bile u prethodnom periodu".

Ekipe su praktično u pripravnosti 24 sata prate vodostaj reka, situaciju na tim nasipima zajedno sa vodoprivrednim preduzećima tako da za sada u ovom trenutku nema ni ispumpavanja vode, ni većih problema, rekao je Nikolić.

Nikolić je objasnio da se sada najviše prati stanje na dve najveće reke, jer u Srbiju dolazi ranije najavljeni talas na Dunavu, ali da se na njoj još uvek sprovode redovne odbrane od poplava.

Prema rečima nadležnih iz vodoprivrednih preduzeća, odnosno Republičke direkcije za vode, nema nagoveštaja da će Dunav plaviti područje Srbije, rekao je Nikolić.

On je istakao da je i na Tisi zabeležen blagi porast vodostaja koji ne ugrožava, niti preti da se izlije iz svog korita, da je sanirana sitaucija na području Sombora i u mestima na kojima je pre nekoliko dana bilo problema zbog porasta vodostaja reka.

Nikolić smatra da u Vojvodini postoji veliki problem podzemnih voda, ali da sa popravljanjem vremenskih prilika, nivo tih reka i voda opada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: