Holandija: Izveštaj Bramerca pa SSP

Holandija će ratifikovati SSP sa Srbijom ukoliko glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc podnese pozitivan izveštaj o saradnji Beograda sa tim sudom.

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2010.

09:37

Default images

Takav stav predsedniku skupštinskog odbora za inostrane poslove Dragoljubu Mićunoviću preneo je Kasper Veldkamp, predstavnik holandskog ministarstva spoljnih poslova.

Delegacija iz Holandije ocenila je da je Srbija vodeća zemlja zapadnog Balkana, bez koje nema potpune integracije regiona u EU i da ona na tom putu mora da ispuni sve predviđene kriterijume.

Uslov za priključenje Srbije Evropskoj uniji nije priznavanje nezavisnosti Kosova, već razvoj dobrosusedskih odnosa.

Mićunović je istakao da Srbija u cilju dostizanja nivoa najboljih mogućih odnosa sarađuje sa susednim i drugim državama u regionu.

Saradnja u regionu jedna je od ključnih stvari koju će Evropska unija pratiti na daljem putu evrointegracija zemalja zapadnog Balkana.

U tom smislu učinjen je značajan napredak, ocenili su direktorka Kancelarije za evrointegracije Milica Delević i savetnik predsednika Hrvatske Dejan Jović.

“Ne možete rešavati probleme, ako ne razgovarate, ako se ne srećete. Činjenica da ste to počeli da radite, da ste to počeli da radite u dobroj veri, u konstruktivnom duhu, znači jedno, verujem, osnovano očekivanje da će mnogi problemi početi da se rešavaju i verujem da će biti zaista pozitivno primećeno u predstojećem izveštaju o napretku", rekla je Delevićeva.

"Sa jedne strane je gledanje koje egzistira na tome da Evropa neće biti potpuna ako u nju ne uđe cela regija, da Hrvatska ne želi biti zadnja zemlja EU, da ona nema interesa i ne želi biti granica EU, a naročito ne želi biti granica u okolnostima u kojima bi to značilo dalje konfrontiranje ili otvaranje spornih pitanja u samoj regiji", kaže savetnik predsednika Hrvatske Dejan Jović.

U međuvremenu, akcioni tim za lociranje i hapšenje Ratka Mladića saglasan je s Bramercovom preporukom da bi trebalo pratiti više tragova istovremeno.

"Činimo sve, 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, da lociramo, uhapsimo i predamo tribunalu Ratka Mladića i Gorana Hadžića", izjavio je za "Novosti" tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

On je istakao da je najbolji način da Srbija podrži evropske vrednosti da uhapsi Mladića i Hadžića, odnosno da se distancira od njihovih dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: