Zvaničnik: Moguć rat dve Koreje

Zamenik stalnog predstavnika Severne Koreje u UN Ri Jang Gon upozorio da bi na podeljenom korejskom poluostrvu u svakom trenutku mogao da izbije rat.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.06.2010.

19:43

Default images

Uzrok je napetost nastala posle potapanja južnokorejskog broda u martu, za koje su vlasti u Seulu okrivile Severnu Koreju.

"Sadašnja situacija na korejskom poluostrvu je tako ozbiljna da rat može izbiti u bilo kom trenutku", rekao je Ri u govoru na međunarodnoj Konferenciji o razoružanju u Ženevi.

Ri je ponovio poricanje Pjongjanga da je Severna Koreja imala veze sa potapanjem južnokorejskog ratnog broda Čeonan kada je poginulo 46 mornara - što je najsmrtonosniji vojni incident od Korejskog rata (1950-53), preneo je Rojters.

Južna Koreja je optužila Severnu Koreju za ispaljivanje torpeda na njen brod i najavila da će slučaj izneti pred Savet bezbednosti UN.

Ri je optužio Južnu Koreju za pokušaj kreiranja šokantnog incidenta u cilju podsticanja kampanje protiv Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK), navela je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: