Ruski kredit za rekonstrukcije u ŽS

Srpska i ruska strana potpisale danas protokol o uslovima ruskog kredita za Železnicu Srbije, koji će biti upotrebljen za rekonstrukciju dve deonice u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 02.06.2010.

16:11

Default images

Kako je rekao direktor Železnica Milovan Marković za B92, realizacija ovog kredita neće biti tako brzo kao što je najavljivano.

Ruski kredit za železnicu, prema sada raspoloživim činjenicama, biće korišćen samo za dve rekonstrukcije. Prva je pruga Valjevo-Loznica, a druga beogradski železnički čvor.

Sve ostalo čeka neki novi kredit. Finansijski uslovi, za ovaj ruski kredit, biće poznati tek za oko dva meseca.

"U prvom mesecu naredne godine uradićemo predračun radova. U toku prvog kvartala iduće godine očekuje se potpisivanje ugovora, do tada ćemo raditi na izgradnji glavnih projekata. I ako sve usaglasimo sredinom iduće godine moći će da krenu radovi na objektima koji su usaglašeni", kaže Milovan Marković, generalni direktor "Železnica Srbije".

Ruski kredit ne podrazumeva samo novac koji ćemo vraćati uz kamatu, već je to za njih izvozni posao, koji će najvećim delom realizovati ruske kompanije.

"Tamo gde je izgradnja pruge oni će doći sa svojom opremom i minimalno angažovati domaće kompanije, tu je procenat ruskih kompanija veći. Za objekte kod čvora je daleko veće angažovanje domaćih kompanija", kaže Marković.

Da nam je železnica u problemu znaju čak i oni koji ne putuju vozovima koji poslovično stalno kasne.

Smeta mi prljavština, smeta mi netačnost.

Čistoća, čistoća, čistoća. A kako je sada? Pa, nisam zadovoljna.

Nekad se desi da kasni sat, dva ovaj što kreće iz Podgorice. Ali, bilo je čisto.

Razgovori o finansijskom delu kredita, što znači o rokovima otplate i kamati, tek će biti na dnevnom redu. Vrednost radova za beogradski čvor je 210, a za prugu Valjevo-Loznica 260 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: