"Rast BDP, ali ne za rast plata"

Srbija će morati da ispuni obavezu o smanjenju zaposlenih u administraciji da bi dobila zeleno svetlo MMF da povuče novu tranšu od 380 miliona evra kredita.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.05.2010.

21:44

Default images

Rast BDP, iako samo 1,5 procenata, ipak je veći od rasta zabeleženog u Bugarskoj ili Mađarskoj. Ipak, zabeleženi rast nije dovoljan za odmrzavanje plata i penzija.

Stalni predstavnik Fonda u Srbiji Bogdan Lisovolik je rekao u Vestima B92 da oporavak ide sporije nego što je prognozirano, ali da Srbija beleži bolje rezultate od susednih Mađarske i Bugarske.

"Rast ipak nije dovoljan da opravda povećanje plata i penzija", dodao je Lisovolik.

Srbija će morati da ispuni dva kriterijuma. Lisovolik kaže da je predlog zakona o penzijama gotovo usaglašen, a da MMF od vlade očekuje da ga finalizuje i do kraja juna uputi parlamentu. Teži deo posla biće smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, gde se očekuje otpuštanje oko 3.000 ljudi.

Lisovolik je istakao da će ''sledeća misija pokušati da ispuni četvrtu i petu reviziju i ona dolazi za tri meseca'' i dodao da je sa MMF-om postignut dogovor u vezi sa indeksacijom (obračunom) penzija.

''Imamo dogovor o mnogo pitanja, razgovarali smo o reformi penzija u novembru 2009. i o nacrtu zakona o PIO u februaru ove godine i jedina stvar koja je bila preostala je dogovor oko indeksacija penzija. Na to smo se fokusirali u ovim razgovorima i postigli smo dogovor'', rekao je Lisovolik.

On je naveo da je zahtev MMF-a da nacrt zakona o PIO bude prosleđen, ali ne i usvojen u parlamentu Srbije do početka juna ove godine.

Lisovolik se osvrnuo i na ispunjenje zahteva za smanjenje državne administracije za 10 odsto, istakavši da je to ''izazovna mera'' i da je ''iskreno govoreći došlo do odlaganja sprovođenja tih mera''.

''Nismo usmereni na poreske uštede, već smo usmereni na pricipe ravnomerne primene u ovoj oblasti'', naglasio je on.

''Znamo da je vlada primenjivala neke korake, ali ovde je pitanje da su neka ministarstva racionalizaciju uradila, a neka nisu'', rekao je Lisovolik uz napomenu da se ''želi odluka vlade koja će omogućiti potpunu primenu tih mera''.

Komentarišući pad vrednosti dinara, za čiju je odbranu od početka godine centralna banka potrošila oko milijardu evra, Lisovolik kaže da su devizne rezerve i dalje visoke, čemu doprinosi i kredit MMF.

MMF je, kaže Lisovolik, obavešten i da Srbija ne namerava da povuče svih 380 miliona evra koje će joj na raspolaganje staviti Fond.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: