"Srbija se izvinila, zato dolazim"

Rano je da se da siguran odgovor da li moja današnja poseta Beogradu najavljuje novo doba u odnosima Srbije i BiH, kaže za "Danas" Haris Silajdžić.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 25.05.2010.

01:22

Default images

Činjenica je, međutim, da bez ovakvih razgovora nema nade za bolje odnose, kaže predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine koji dolazi u Beograd posle 18 godina.

Poziv Silajdžiću uputio je predsednik Srbije Boris Tadić, a sastanak je proizvod Istanbulske deklaracije koju su 24. aprila u Istanbulu potpisali predsednik Turske Abdulah Gul, Tadić i Silajdžić.

"Svi koji prate prilike na Balkanu znaju da sam godinama govorio da ću u Srbiju otići tek kada se zvanični Beograd izvini za politiku bivšeg režima prema Bosni i Hercegovini. To izvinjenje je eksplicitno ponuđeno u Deklaraciji o Srebrenici, čime su se stekli uslovi za ovakvu posetu", rekao je Silajdžić pred dolazak u Beograd.

On kaže da svi pritisci, molbe ili uslovljavanja od strane međunarodne zajednice, koji su bili posebno prisutni u nekim ranijim godinama, nisu razlog njegove posete Srbiji.

"Nisu mogli da me privole da posjetim Srbiju dok ne dođe zvanično izvinjenje Beograda, posebno porodicama žrtava. To izvinjenje je došlo i to vidim i kao rezultat principijelnosti političke opcije koju predvodim", kazao je on.

Na pitanje da li i dalje misli da se Srbija meša u unutrašnja pitanja BiH, kaže da je zvanični Zagreb još pre deset godina poručio Hrvatima u Bosni i Hercegovini da je Sarajevo njihov glavni grad.

"Zvanični Beograd to tek treba poručiti srpskim političkim predstavnicima u BiH, i tek kada se to desi odnosi između naše dvije zemlje će biti na zadovoljavajućem nivou", smatra on.

Prema njegovim rečima, na dnevnom redu će biti hapšenje ljudi koje je Haški tribunal oslobodio odgovornosti, pitanje granica, imovina Bosne i Hercegovine u Srbiji, do raspodele električne energije na graničnim elektro-energetskim postrojenjima.

Inače, muftija srbijanski i zamenik reis-ul uleme Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić pozvao je Harisa Silajdžića da poseti Bajrakli džamiju.

"S obzirom na vašu funkciju, bošnjačkog člana predsedništva BiH, i da u Beogradu živi i radi veliki broj Bošnjaka, uključujući moju porodicu, kojima je Bajrakli džamija okupljalište, smatram vašu posetu potrebnom", navedeno je u pozivu Silajdžiću.

Poseta Silajdžića biće i teme "Kažiprsta" Radija B92 koji je na programu u 9.30. Gost Danice Vučenić je Boško Jakšić, spoljno politički komentator lista "Politika".

"Napredak u odnosima sa susedima"

Predsedavajuæi Predsedništva BiH, Haris Silajdžiæ (FoNet, arhiva)
U svom jučeranjem obraćanju Savetu bezbednosti UN u Njujorku, Silajdžić je rekao da je BiH napravila napredak u jačanju odnosa sa susedima Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom i tako "dala doprinos regionalnoj saradnji kao jednoj od glavnih preduslova za trajni mir i stabilnost u regionu".

On je kazao i da Dejtonski sporazum nije sproveden u svojim ključnim delovima, posebno kada je u pitanju povratak izbeglica, jer, naveo je jedan od primera, "danas u Republici Srpskoj živi samo osam odsto nesrba, dok ih je u vremenu pre rata bilo 46 odsto".

Silajdžić je dodao da se BiH suočava sa "najozbiljnijim ustavnim problemom, a to je mehanizam entitetskog glasanja, koji je prerastao u mehanizam kojim jedna etnička grupa iz jednog entiteta blokira državu bez bilo kakvog učešća drugih konstitutivnih naroda".

Silajdžić je objasnio da "mehanizam entitetskog glasanja dozvoljava broju od samo 10 poslanika", od ukupno 42, da blokiraju bilo koju predloženu odluku.

Istakao je da "taj etnički monopol nad teritorijalnim interesima cementira etničke podele, čini Državu nefunkcionalnom i time širi nestabilnost".

Kao ključni problem, Silajdžić je naveo i pitanje državne imovine, ističući da entiteti u BIH nemaju bilo kakvih vlasničkih prava nad tom imovinom.

"Jedan od zahteva Slobodana Miloševića u Dejtonu je bio da podeli državnu imovinu između entiteta. Nije postigao taj cilj i nejasno je zbog čega neki i dalje na tome insistiraju", rekao je Silajdžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: