Iran: Suđenja u susret godišnjici

Kako se bliži godišnjica spornih predsedničkih izbora i demonstracija, u Iranu raste napetost i represivna suđenja političkim neistomišljenicima.

Izvor: B92

Petak, 21.05.2010.

11:42

Default images

Šiva Nazar Ahari, 26-godišnja iranska aktivistkinja koja je u zatvoru od decembra 2009, biće izvedena pred sud 23. maja, a strahuje se da će kazna biti drakonska.

Iranski mediji navode da je Aharijeva optužena da je zajedno sa svojom organizacijom, Komitetom izveštača o ljudskim pravima, sarađivala sa marksističkom grupom koja se zalaže za svrgavanje Islamske republike.

Podsetimo, 12. juna prošle godine su održani predsednički izbori, na kojima je ponovo izabran aktuelni predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Lider opozicije Hosein Musavi optužio je, međutim, Ahmadinedžada da je pokrao izbore i zatražio novo glasanje.

Vlasti su odgovorile represivno na masovne demonstracije, uhapsivši više od 4.000 ljudi.

U postzibornim nemirima koji su danima potresali Iran, prema navodima vlasti, 36 osoba je izgubilo život. Opozicija, međutim, tvrdi da je poginulo 72 ljudi.

U ovih godinu dana su zabeležene brojne smrtne presude zbog “antirevolucionarnih aktivnosti”.

9. maja je pogubljeno pet kurdskih političkih zatvorenika, među kojima i jedna mlada žena, koji su optuženi za terorizam. Takođe ovog meseca je Revolucionarni savet osudio dve aktivistkinje za ženska prava na višegodišnje kazne zatvora i bičevanje, što povećava strahovanja vezana za sudbinu Aharijeve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: