Društvo sudija: Podaci su lažirani

U Društvu sudija Srbije kažu da se na osnovu podataka na CD-u, koji je Visoki savet sudstva dostavio sudijama, vidi da su izveštaji o radu sudija lažirani.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.04.2010.

19:58

Default images

Televizija B92 je imala uvid u sadržaj diska koji je Visoki savet sudstva dostavio sudijama u Srbiji. Sudije su taj materijal tražile od poverenika za informacije od javnog značaja, da bi im se objasnili razlozi zbog kojih nisu izabrani na funkciju.

I dok u Društvu sudija Srbije kažu da je na osnovu tih podataka jasno da su izveštaji o radu sudija lažirani, u Ministarstvu pravde kažu da podatke na disku treba oprezno tumačiti.

Priliku da uđe u fajl sa podacima o svom učinku u prethodne tri godine koji je koristio Vrhovni savet sudstva, ovih dana imala je i predsednica duštva sudija Dragan Boljević.

“Vidite za 2007. i 2008. oni su meni napisali ‘nula’ iako sam ja rešila, evo vidite, 373, 273 - ovo je godina kada sam imala pet meseci bolovanja. Eto, kao da nisam radila”, kaže Boljevićeva.

Na osnovi pogledanih fajlova, Boljevićeva tvrdi, da je u većem broju slučajeva, norma sudija preko koje se računa koliko je osposobljen umanjivana za 40, 50, a u nekim slučajevima i 100 posto.

“Tako dešavalo da ženama koje su bile na porodiljskom bolovanju se prikaže da je njihov učinak nula. Iako one po zakonu nisu bile na poslu, pa nisu mogle da imaju bilo kakav ucinak, ljudima koji su bili na bolovanju takođe je prikazivano kao da su sve vreme bili na poslu, pa im je učinak manji, a ima i kolega koje su sve vreme radile a učinak im jei nula, iako pored toga stoji da su za godinu dana rešile preko 200 predmeta”, navodi Boljevićeva.

U Ministarstvu pravde kažu da disk nema nikakvog značaja jer je on napravljen posle izbora sudija.

Kako nam je objašnjeno prilikom reizbora sudija i tužilaca korišćena su originalna dokumenta i podaci koje su dostavili sudovi, i oni su verodostojni, a ne CD koji je napravljen naknadno, te su, kako u Ministarstvu pravde kažu, greške prilikom prekucavanja bile moguće.

U SNS-u, čiji je novi član Vladimir Cvijan kao jedan od dokaza da je bilo napravilnosti pri izboru sudija upravo naveo sporni disk, kažu da bez obira sto je stigao iz Vrhovnog saveta sudstva, disk dokaz da je falsifikovanja bilo.

Zamenik predsednika naprednjaka Aleksandar Vučić ne vidi problem u tome što je disk stigao iz Visokog saveta sudstva i smatra da je problem utoliko gori.

“Stvarno ne znam zahvaljujući kome su to dobili, ali podaci na tome su zaista zastrašujući”, ocenjuje Vučić.

SNS je objavio i snimak razgovora Vladimira Cvijana sa predsednicom VIsokog Saveta sudstva Natom Mesarović, nakon čega je postavljeno pitanje da li je objavljivanjem i snimanjem razgovora učinjeno krivično delo.

Sam Cvijan je iako se samo dan pre pojavio na izbornoj skupštini SNS-a otkazao gostovanje u “Utisku nedelje”, zbog kako je naveo bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: