Ponedeljak, 26.04.2010.

19:58

Društvo sudija: Podaci su lažirani

U Društvu sudija Srbije kažu da se na osnovu podataka na CD-u, koji je Visoki savet sudstva dostavio sudijama, vidi da su izveštaji o radu sudija lažirani.

Izvor: B92

Društvo sudija: Podaci su lažirani IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Old Nick

pre 14 godina

Mnogo je zloupotreba i “lažiranja” je bilo u postupku izbora sudija. Predlažem komentatorima da ne koriste termin "opšti izbor" jer je to politička sintagma koju su "deformatori" smislili za izigravanje Ustava i zakona, i tako stalnim sudijama uskratili pravo na žalbu. Predsednik VKS, posle imenovanja četvoro sudija Ustavnog suda (sada ih je 13) čemu je ona “kumovala”, juče na TV B92 navede da postoji mogućnost da US izmeni svoje stavove od 25.03.2010. Mislim da se to neće dogoditi i da sudije, bez obzira kako su dospeli na to mesto, treba da drže do struke i dostojnosti. Ipak, videće se uskoro. Srbija je ovo, “brale”.

Pitao sam se zašto ćute profesori ustavnog prava? Dvoje ih se javno oglasilo (koliko znam). Mislim da je struka i nauka davno morala da se uključi i jasno kaže “deformatorima” da Visoki savet sudstva kao ustavni institut još nije stekao “poslovnu sposobnost”, da se našalim, odnosno da ovo telo ni danas nema potreban kapacitet za sticanje PRAVNE MOĆI da odlučuje o poslovima koje po Ustavu i zakonima ima (odlučivalo je protivustavno i nezakonito).

Šta je “konstituisanje” VSS Ustavom i Zakonom o VSS propisano? Laički i tačno rečeno to je trebalo da bude okupljanje propisanih 11 članova VSS na jednom mestu i u isto vreme, u Beogradu kao sedištu ovog tela, po pozivu PREDSEDNIKA Vrhovnog suda Srbije kao predsednika ovog tela po položaju ovlašćenog za sazivanje sednice, na konstitutivnoj sednici. Na ovoj sednici je trebalo konstatovati: a) da su izabrani svi IZBORNI članovi VSS (8) i da prisustvuju sednici; b) da sednici prisustvuju 3 člana po položaju, i c) da su se stekli uslovi iz Ustava i zakona da VSS započne da vrši poslove iz svoje nadležnosti.

Današnji krnji VSS kako sam ga nazivao u mojim komentarima (tako ga nazva i prof. dr Ratko Marković) još nije stekao PRAVNU MOĆ za donošenje bilo kakve odluke, iako je održana 06.04.2009. nezakonita “konstitutivna” sednica. Akteri ovog neustavnog čina su pošli od analogije: ako može Ustavni sud, može i VSS, zaboraviše jednu “sitnicu” da je Ustavni zakon… propisao mogućnost konstituisanja US sa 2/3 sudija od ukupnog broja, što nije slučaj i sa VSS. Kvazi konstitutivnu sednicu neovlašćeno je sazvala Nata Mesarović, u svojstvu vršioca dužnosti predsednika Vrhovnog suda Srbije. Po zakonu je ovu sednicu mogao sazvati samo predsednik Vrhovnog suda Srbije koga Srbija tog dana nije imala (Vidi Petrović-Škero, poslednjem predsedniku Vrhovnog suda Srbije bio je istekao mandat i novi nije biran). Kao vršilac dužnosti, nemajući pravni kapacitet predsednika koga bira Narodna skupština, ona nije bila član VSS po položaju. Do tog dana nije izvršen izbor jednog sudije, advokata i profesora pravnog fakulteta kao izbornih članova. Nezakonitoj sednici prisustvovalo je 7 članova VSS, a 8 ljudi. SVE AKTI TELA NAZIVA VSS (predlozi i odluke) KOJE JE ODLUČIVALO PRE STICANJA PRAVNE MOĆI KAO LEGITIMITETA ZA ODLUČIVANJE – PROTIVUSTAVNI SU I NEZAKONITI. Ne mogu se konvalidirati ni zakonom. Akteri moraju snositi odgovornost.

vajsberg

pre 14 godina

Za pljačkanje budžeta krive su loše knjigovođe što su iznenada zaboravile četiri osnovne računske operacije, za partokratsko protekcionaštvo u pravosuđu krivi su loši daktilografi što su iznenada zaboravili da čitaju i pišu... Na kraju će za uspele atentate državno-mafijaškog terora biti kriv loš vazduh što se nije zgusnuo da zaustavi metak. Uz, naravno, oslobađajuće presude optuženima (uključujući ponovljene procese za već donete presude).
Čehov, Domanović, Nušić i Harms bi emigrirali iz ovakve zemlje, preterano je inspirativna.

Jututunski EPP

pre 14 godina

Ovom pravosudju, ovakvom kakvo je, zaista treba, ne reforma, nego TOTALNA REKONSTRUKCIJA. Kao u onoj reklami KADA FARBATE, FARBAJTE. ALI STVARNO!!!

Antivoje Stradic

pre 14 godina

Iz VSS i ministarstva je na pojavu, ipak volšebnog CD-a, prvo rečeno da je disk lažan, pa da je to ipak zvaničana CD koji su oni slali po nalogu Šabića a sa podacima na osnovu kojih su radili, a sad tvrde da je disk napravljen nakon završenog reizbora da bi mogao biti prosleđen neizabranim sudijama. I još tvrde da je moguće da je došlo do grešaka pri prekucavanju.
Kao prvo, ovo jer još jedan primer u nizu neprestanog notornog obmanjivanja javnosti u vezi sa reizborom i to od strane onih koji u ovoj zemlji treba da govore i sprovode istinu i samo istinu.
Kao drugo, neistine koje plasiraju su toliko providne da time ne mogu da obmanu ni decu iz osnovnih škola jer danas je svima već poznato da je "računar toliko glup da ne ume ni da pogreši" odnosno može da uradi samo ono što mu korisnik naloži da uradi. Tome treba dodati da se disk pravi narezivajem već gotovih dokumenata tj. u ovom slučaju tabela koje su morale biti pripremljene za analizu rada VSS pri reizboru. Ako su tada pravljene greške u unošenju podataka, jasno je da je reizbor sproveden u najmanju ruku nesavesno i neodgovorno ili mnogo verovatnije sa namernim falsifikovanjem podataka, jer toliki broj grešaka ne može uraditi niko a da to ne bude primećeno na bar nekoliko primera. Ako su podaci za disk unošeni u elektronske dokumente nakon reizbora, što je poslednja informacija, onda su izgleda namerno sami sebi stvarali problem sa tolikim brojem falsifikovanih podataka, kao da su hteli da daju priliku bivšim sudijama da ih tuže. U ovo poslednje je nemoguće poverovati.
Sve u svemu, upetljali su se u sopstvene neistine "kao pile u kučine".

Paragraf

pre 14 godina

Ako imas 25% ukinutih odluka ne mozes biti reizabran kaze Mesarevicka. Posedujem izvestaj mog suda koji kaze u 2006 .god. imala sam 15,87% , 2007.god.20,48% i 2008.26,47% sto znaci da mi je prosek oko 21% ukinutih parnicnih odluka. Prosek na nivou celog mog suda u unutrasnjosti Srbije za sve 3 posmatrane godine u parnici bio je oko 25%. Sudija koji znatno ispod proseka svog suda ima rezultate prema Kriterijumima nece biti izabran. Reizbor je prosao sudija cak i avanzovao na vise mesto koji je 2006.god imao 41,94% ukinutih 2007.god 39,13% ukinutih i 2008.god 41,18% ukinutih sto znaci da mu je prosek oko 47% UKINUTIH , a suda oko 25% UKINUTIH ODLUKA.TAJ SUDIJA JE REIZABRAN, ZA 20 GODINA RADA NA ISTOM REFERATU SA OVAKVIM IMPOZANTNIM REZULTATIMA.DO PENZIJE CE VALJDA NAUCITI. Uspela reforma. Matematika kao egzaktna nauka im je strana. Evropa i Strazbur ce ocigledno staviti TACKU na ovu ujdurmu zvanu reizbor oh, pardon, opsti izbor.

SVD

pre 14 godina

Odličan primer kako je jedan postupak, koji je mogao i morao da bude transparentan, učinjen zamucenim i doneo još jedan dokaz da pravosuđu treba reforma, ali ovog puta odozgo. Sve što sam do sada pročitao o ovom procesu je nekorektno i vladajuća partija DS bi morala da se zamisli kako se dobijaju negativni poeni pred građanstvom. Ne znam šta ima da kaže gospođa Malović, tek mislim da ona nije za mesto koje zauzima.

Sladjana

pre 14 godina

Od prvog dana sam znala da su daktilografi prekucavajući rezultate zeznuli stvar! Tako je uvek u pravosuđu, čim nešto nije u redu, vade se na daktilografe!

al

pre 14 godina

Kad je ovo uradjeno sudijama čija stalnost funkcije je garantovana Ustavom, šta onda čeka nas obične miševe? I ko će nas zaštititi od samovolje vlasti ili bilo koga drugog? Izabrane sudije? Ovo je kraj svakoj pravnoj sigurnosti u ovoj zemlji. Sada je sve moguće.

maja

pre 14 godina

Pa to onaj Cvijan sve vreme i govori i zbog toga covek dade ostavku na funkciju genseka! Joj Srbijo, dugo ti treba da shvatis! Mogao je coveka i njegovu porodicu pojesti mrak u ovakvoj zemlji, dok se ljudi ne osveste! Svaka cast Cvijanima na hrabrosti!!!

Mirko

pre 14 godina

"Kako nam je objašnjeno prilikom reizbora sudija i tužilaca korišćena su originalna dokumenta i podaci koje su dostavili sudovi, i oni su verodostojni, a ne CD koji je napravljen naknadno, te su, kako u Ministarstvu pravde kažu, greške prilikom prekucavanja bile moguće."
Dobro ako je ovo tačno to znači da niste dali ne izabranim sudijama podatke koje je naložio g. Šabić. Nema poblema uzmite napraviti novi CD sa stvarnim podacima pa ga ponovo pošaljite ili još bolje skenirajte dokumenta kako se ne bi ponovo "zbunili" prilikom kucanja.
I šta će biti onda ako to uradite. Šta ćete onda novo smisliti kao obmanu?

ТАМО ЈЕ МОЈЕ СЕЛО, ТАМО ЈЕ СРБИЈА

pre 14 godina

Нереизабрана сам судија са 20 година стажа од тога као судија 12 година. Лажирања не да је било него је било и да ИМА СУДИЈА КОЈЕ НЕ МОГУ ДА СЕ НАЂУ НА ЦД не што не знају да отворе диск, не што нису биле судије или нису радили-е, ВЕЋ ЗАТО ШТО ИХ СЕ ДРЖАВА ТОЛИКО СТИДИ ДА ИХ ЈЕДНОСТАВНО И НЕ РАЧУНА ДА ПОСТОЈЕ као ДА И ОНИ-Е НИСУ ДЕО ИСТОГ ПРАВНОГ СИСТЕМА. Према нама се понашају исто као и према нашем ЗАВИЧАЈУ. Зато су нпр. мени - ПОШТО САМ ЈЕДНА ОД ТИХ СУДИЈА, с обзиром да ипак постојим, ПОСЛАЛИ ПОТПУНО ПРАЗАН ДИСК, ваљда да ми и на тај начин кажу да ја немам шта да тражим у овон "реформисаном" правосуђу. Не би ми они послали ни тај ЦД него да би имали моју потписану доставницу да сам «ПРИМИЛА» исти, а они брижни ето извршили своју ОБАВЕЗУ. Све су то урадили смишљено, пошто сам се претходно између осталог обраћала и поверенику, добила решење од истог са ОБАВЕЗУЈУЋИМ налогом да ми у року од три дана (рок истекао 22.03.2010. године) доставе копије доказа о разлозима мог неизбора као и податке о разлозима са доказима избора кандидата у судовима у којима сам и ја конкурисала ( конкурисала сам за све инстанце за које по Закону испуњавам услове - за ОСАМ судова ). Како се према нама ОБЕЛЕЖЕНИМА понашају, није ни чудо што је један господин чији сам коментар недавно читала, ову реформу назвао ДЕФОРМУ правосуђа.

Nikola Kosanović

pre 14 godina

Naravno da su "lažirani" rezultati kandidata iz reda stalnih sudija. To su mnogi kandidati već ranije isticali. Međutim, daleko veći problem Srbije je činjenica što je "reforma" pravosuđa "lažirana" u njenom najbitnijem segmentu - izboru sudija u nove sudove. Danas smo na TV B92 dobili još jednu indirektnu potvrdu od Nate Mesarović u njenom intervjuu sa Ćosićem, kada je pomenula NEPOTPUNI sastav VSS i "argumentaciju" koju ona ima (a nije je uspela izneti, tako da još ne znamo ko je taj ko je odlučio da se izvrši nezakonito konstituisanje VSS). Kakvo je danas stanje u pravosuđu Srbije na kraju četvrtog meseca “reforme”? Imamo lošu i nefunkcionalnu, ipak sasvim legalnu novu mrežu sudova i tužilaštava, a u njima LEGALNE i NELEGALNE sudije (i tužioce).

Do toga je došlo protivustavnim i nezakonitim tzv. “opštim izborom” sudija i tužilaca. LEGALNE su danas sve one sudije koje su bile STALNE sudije koje su i “izabrane” (što je bez značaja) u novi sud istog ranga. Svaki sudija opštinskog suda koji je “reizabran” (kao i da nije) u osnovni sud koji je preuzeo nadležnost opštinskog suda u koji je izabran na stalnu sudijsku dužnost - legalan je sudija. Legalne su i sve one stalne sudije koje od 01.01.2010. “sede kod kuće” jer nisu “prošle opšti izbor” (što je bez značaja, onemogućeni su da sudijsku dužnost vrše). To se isto odnosi i na sudije okružnih sudova koji “rade” u višim sudovima, kao i na sve sudije Vrhovnog suda Srbije koji “rade” u VKS, kao i na stalne sudije ovih bivših sudova koji “sede kod kuće” jer su onemogućeni da vrše stalnu sudijsku dužnost na koju su izabrani po zakonu i Ustavu. Isto važi i za sudije trgovinskih sudova, bilo da “rade” u privrednom sudu istog ranga, ili da “sede kod kuće”. Legalne su i sve one sudije za prekršaje (kojima u međuvremenu mandat nije istekao) koji “rade” u prekršajnim sudovima odgovarajućeg ranga, kao i one sudije za prekršaje koji “sede kod kuće” jer su onemogućeni da rade. Tako stoje stvari i sa tužiocima.

NELEGALNE SU, međutim, sve sudije koje su prvi put birane na trogodišnji mandat (osim sudija za prekršaje kojima mandat nije istekao, do njegovog isteka), nelegalne su sve sudije koje su “reizabrane” u neodgovarajući sud u odnosu na sud u kojem su bile sudije na stalnoj sudijskoj dužnosti. Tako i kod tužilaca. Nelegalnih sudija i tužilaca je u pravosuđu Srbije jako mnogo. Pravna valjanost odluka koje danas donose nelegalne sudije svakako će se preispitivati i u postupcima van Srbije. Upravo se spremam na napišem ustavnu žalbu protiv odluke Apelacionog suda u Novom Sadu koje je donelo presudu o preinačenju presude Opštinskog suda u Bečeju, u nezakonitom sastavu veća troje sudija koje je izabralo protivustavno i nezakonito telo naziva VSS u NEPOTPUNOM sastavu.

Nelegalna su tela VSS i DVT, od svog “konstituisanja” do danas, pa i svi njihovi akti (i predlozi za izbor i imenovanje i odluke o izboru). Napred navedene legalne i nelegalne sudije i tužioce imamo kao faktičko stanje, jer se protivustavne i nezakonite odluke VSS i DVT ne mogu uzeti kao odluke koje mogu promeniti zatečeno ZAKONITO i USTAVNO stanje, koje je postojalo pre prve protivustavne i nezakonite odluke VSS ili DVT. Mesarović postaje vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog suda Srbije 09.03.2009.g. Neko je odlučio da se predsednik Vrhovnog suda Srbije ne bira. Ona se, iako kao v.d. predsednika Vrhovnog suda Srbije ne može da bude ni član Visokog saveta sudstva, samoproglašava u predsednika Vrhovnog suda Srbije (a njega je po propisima mogla birati samo Narodna skupština) koji je po položaju član i predsednik Visokog saveta sudstva, i zajedno sa Ristićem i Malović, i 5 sudija izbornih članova, sa ukupno 7 legalnih članova VSS od propisanih 11 članova - dana 06.04.2009.g. protivustavno i nezakonito “konstituiše” VSS – telo koje će napraviti pravi haos u pravosuđu Srbije. ZATO DANAS IMAMO I "LAŽIRANI" IZBOR VEĆEG BROJA SUDIJA I TUŽILACA.

Natalija

pre 14 godina

Čuj "lažiranje"! Nije Srbija Pruska, pa da ljudi stručno i fanatično rade svoje poslove. Ti izveštaji koje su sudovi poslali savetu za izbor sudija je – stanje stvari u Srbiji – (nema tu nikakve namere!) to je svakodnevni VEKOVNI JAVAŠLUK, neprofesijalnost, nezainteresovanost za (posao!). Eto tako izgleda Srbija već vekovima.

MILICA

pre 14 godina

Navodi Ministarske pravde da je CD sacinjen naknadno nisu istiniti.
Po nalogu Poverenika sudijama su pre pojave ovog CD dostavljane liste podataka odstampane sa navedenog CD sa netacnim podacima o procentima ispunjenosti norme.
To nisu zvanicni sudski izvestaji niti ih Visoki savet poseduje sto su sudije koje su izvrsile uvid u dosijee i utvrdile uvidom.
Radi se o krivicnom delu Zloupotrebe sluzbenog polozaja u sticaju sa krivicnim delom Falsifikovanja sluzbene isprave.

aleksandar

pre 14 godina

Pa dobro,neizabrani, hocete li nesto preduzimati ili cete samo da konstatujete stanje stvari?!
Nadam se samo da ne mislite, da ce neko drugi da "bije vase bitke".

senka

pre 14 godina

Netacno je da su podaci sa cd-a irelevantni te da su sacinjeni nakon donosenja odluke o izboru. Sama sam izvrsila uvid u svoj"dosije" u VSS i tamo su mi toga dana umetnuli na papiru odstampane,nepravilno i netacno obracunate rezultate rada, sa programa racunara, pri cemu se clan VSS, sudija opstinskog suda iz Kragujevca koja je prisustvovala mom uvidu izjasnila decidirano da su uoravo Ti rezltati rada koje je VSS imao u vidu prilikom odlucivanja. O njenom izjasnjenju i o mojim primedbama na ispravnost rezultata sacinjena je i sl. beleska.
Kako neko moze da tvrdi sada da ti reyultati nisu korisceni, jer da su korisceni rezultati koje su radile sudske uprave ispravno, moji rezultati kao najbolji u sudu bi nekoga iz VSS-a valjda ganuli...Ili mozda ne bi.

nebitno

pre 14 godina

Uvidom u dosije u VSS-u uverila sam se da su upravo ovakvi lažirani rezultati korišćeni pri oceni moje osposobljenosti(norma mi je smanjena za 70%, a za godinu kada sam bila na porodiljskom bolovanju prikazan mi je učinak 0% norme, kao da sam radila) a da tu nije bilo ni jednog sudskog izveštaja o mojim rezultatima rada.
Prema tome, neko tu žestoko ne govori istinu, da ne upotrebim neku grublju reč.

sramota!!!

pre 14 godina

Prvo: Podaci jesu lazirani. Mojoj majci koja je nereizabrani sudija, norma je smanjena za vise od 30%!!!
Drugo: apsurdno je to da Ministarstvo tvrdi da je disk nastao posle reizbora?!I ko ce da poveruje u 'greske prilikom prekucavanja'???
Trece: bilo da su rezultati proizvoljno 'ubadani' ili pak s namerom falsifikovani, jasno je da ova reforma mora pasti!

Galaktus

pre 14 godina

Vlast je napravila političku čistku u sudstvu. Ostali su samo politički podobni kadrovi (čitaj članovi partija) kao i rođaci, kumovi i sl.
Ja lično poznajem ženu sudiju koja nije pripadnica nijedne partije i pošteno je obavljala svoj posao, pa i radivši kući prekovremeno.
njen greh je što se nije pripojila vladajućim partijama ili uvlačila drigima koji su na vlasti.

sudija u penziji

pre 14 godina

Poštovane kolege,od prvog dana bilo je jasno da su korišćeni lažirani podaci i da morate paralelno problem rešavati internacionalizacijom i podnošenjem krivičnih prijava.Još jedan savet: kod pisanja krivičnih prijava nemojte da mnogo teoretišete. Imate dosta odličnih takođe oštećenih tužilaca pa sa njima napravite dobre krivične prijave. Kopije tih prijava sa kopijama dokaza pošeljite EU. Srećno.

Dembelija

pre 14 godina

Reformatori su se hvalili da posediju softver koji je poslednja rec tehnike i da su sve sudije po jedinstvenom maticnom broju ubacene u racunar.Sudovi svake godine, po Poslovniku dostavljaju godisnje izvestaje o radu svakog sudije Ministarstvu pravde.Kakvo ponovno dostavljenje rezultata od strane sudova Ministarstvu kad oni vec napr. u januaru 2007.god. znaju moje rezultate iz 2006.Sto je to ponovno pribavljano.Upravo zbog stimovanja i biranja pozeljnih sudija.Taj CD koji je ocigledno VSS izdao, ako ne odgovara originalnim podascima rezultata sudija i ako su odstupanja u rezultatima sudija u velikom broju ,to ukazuje da onom licu u administraciji Ministarstva ili VSS koje je ubacivalo te podatke, treba kupiti cvikere ili skinuti mrenu sa ociju.Tuzioce,probudi se.

Daktilograf

pre 14 godina

Da li neko zaista veruje da je u 21. veku podatak na disku neverodostojan jer je doslo do "greske u prekucavanju"?!!?!?!
Traziti preko poverenika podatak ko je prekucavao (lista imena i prezimena) i zasto je prekucavao i po cijoj naredbi.

mica

pre 14 godina

sta je sad ovo? pa cd je poslat sudijama da bi same videle zasto nisu prosle reizbor, a u mp kazu da je sacinjen posle izvrsenog reizbora, dakle naknadno su umanjivani rezultati da bi se sudijama objasnilo zasto nisu prosle reizbor, jer bi po stvarnim rezultatima one morale da prodju reizbor

dalmos

pre 14 godina

Pa jel te izvestaje radila tetka Dostana sa Kalenic pijace, ili neki strucni tim? Ako je ovo tacno, svi oni koji su radili ovu procenu, kao i oni koji su je potpisali treba lepo da se proglase nesposobnim viskom, pa pravac biro, i eto mesta za ostecene!

Sofronije

pre 14 godina

Potpuno je tacno. Mojoj supruzi su rezultati lazni. Falsifikovani ili ne, nevazno je, ali su netacni.

Radila je sve vreme a pojavljuju se norme O% u odeljenju u kome uopste nije radila.

Prema tome, izbor je vrsen nezakonito.

Ko je za to kriv? Zasto je tako radjeno i po cijem nalogu? Tu ima posla i za organe gonjenja. Kad bi se smelo...

Onaj Cvijan je cudan, pa i mutan lik, ali zao mi je - tacno je ono sto je rekao!

Sofronije

pre 14 godina

Potpuno je tacno. Mojoj supruzi su rezultati lazni. Falsifikovani ili ne, nevazno je, ali su netacni.

Radila je sve vreme a pojavljuju se norme O% u odeljenju u kome uopste nije radila.

Prema tome, izbor je vrsen nezakonito.

Ko je za to kriv? Zasto je tako radjeno i po cijem nalogu? Tu ima posla i za organe gonjenja. Kad bi se smelo...

Onaj Cvijan je cudan, pa i mutan lik, ali zao mi je - tacno je ono sto je rekao!

dalmos

pre 14 godina

Pa jel te izvestaje radila tetka Dostana sa Kalenic pijace, ili neki strucni tim? Ako je ovo tacno, svi oni koji su radili ovu procenu, kao i oni koji su je potpisali treba lepo da se proglase nesposobnim viskom, pa pravac biro, i eto mesta za ostecene!

sudija u penziji

pre 14 godina

Poštovane kolege,od prvog dana bilo je jasno da su korišćeni lažirani podaci i da morate paralelno problem rešavati internacionalizacijom i podnošenjem krivičnih prijava.Još jedan savet: kod pisanja krivičnih prijava nemojte da mnogo teoretišete. Imate dosta odličnih takođe oštećenih tužilaca pa sa njima napravite dobre krivične prijave. Kopije tih prijava sa kopijama dokaza pošeljite EU. Srećno.

mica

pre 14 godina

sta je sad ovo? pa cd je poslat sudijama da bi same videle zasto nisu prosle reizbor, a u mp kazu da je sacinjen posle izvrsenog reizbora, dakle naknadno su umanjivani rezultati da bi se sudijama objasnilo zasto nisu prosle reizbor, jer bi po stvarnim rezultatima one morale da prodju reizbor

Daktilograf

pre 14 godina

Da li neko zaista veruje da je u 21. veku podatak na disku neverodostojan jer je doslo do "greske u prekucavanju"?!!?!?!
Traziti preko poverenika podatak ko je prekucavao (lista imena i prezimena) i zasto je prekucavao i po cijoj naredbi.

Galaktus

pre 14 godina

Vlast je napravila političku čistku u sudstvu. Ostali su samo politički podobni kadrovi (čitaj članovi partija) kao i rođaci, kumovi i sl.
Ja lično poznajem ženu sudiju koja nije pripadnica nijedne partije i pošteno je obavljala svoj posao, pa i radivši kući prekovremeno.
njen greh je što se nije pripojila vladajućim partijama ili uvlačila drigima koji su na vlasti.

nebitno

pre 14 godina

Uvidom u dosije u VSS-u uverila sam se da su upravo ovakvi lažirani rezultati korišćeni pri oceni moje osposobljenosti(norma mi je smanjena za 70%, a za godinu kada sam bila na porodiljskom bolovanju prikazan mi je učinak 0% norme, kao da sam radila) a da tu nije bilo ni jednog sudskog izveštaja o mojim rezultatima rada.
Prema tome, neko tu žestoko ne govori istinu, da ne upotrebim neku grublju reč.

Dembelija

pre 14 godina

Reformatori su se hvalili da posediju softver koji je poslednja rec tehnike i da su sve sudije po jedinstvenom maticnom broju ubacene u racunar.Sudovi svake godine, po Poslovniku dostavljaju godisnje izvestaje o radu svakog sudije Ministarstvu pravde.Kakvo ponovno dostavljenje rezultata od strane sudova Ministarstvu kad oni vec napr. u januaru 2007.god. znaju moje rezultate iz 2006.Sto je to ponovno pribavljano.Upravo zbog stimovanja i biranja pozeljnih sudija.Taj CD koji je ocigledno VSS izdao, ako ne odgovara originalnim podascima rezultata sudija i ako su odstupanja u rezultatima sudija u velikom broju ,to ukazuje da onom licu u administraciji Ministarstva ili VSS koje je ubacivalo te podatke, treba kupiti cvikere ili skinuti mrenu sa ociju.Tuzioce,probudi se.

MILICA

pre 14 godina

Navodi Ministarske pravde da je CD sacinjen naknadno nisu istiniti.
Po nalogu Poverenika sudijama su pre pojave ovog CD dostavljane liste podataka odstampane sa navedenog CD sa netacnim podacima o procentima ispunjenosti norme.
To nisu zvanicni sudski izvestaji niti ih Visoki savet poseduje sto su sudije koje su izvrsile uvid u dosijee i utvrdile uvidom.
Radi se o krivicnom delu Zloupotrebe sluzbenog polozaja u sticaju sa krivicnim delom Falsifikovanja sluzbene isprave.

ТАМО ЈЕ МОЈЕ СЕЛО, ТАМО ЈЕ СРБИЈА

pre 14 godina

Нереизабрана сам судија са 20 година стажа од тога као судија 12 година. Лажирања не да је било него је било и да ИМА СУДИЈА КОЈЕ НЕ МОГУ ДА СЕ НАЂУ НА ЦД не што не знају да отворе диск, не што нису биле судије или нису радили-е, ВЕЋ ЗАТО ШТО ИХ СЕ ДРЖАВА ТОЛИКО СТИДИ ДА ИХ ЈЕДНОСТАВНО И НЕ РАЧУНА ДА ПОСТОЈЕ као ДА И ОНИ-Е НИСУ ДЕО ИСТОГ ПРАВНОГ СИСТЕМА. Према нама се понашају исто као и према нашем ЗАВИЧАЈУ. Зато су нпр. мени - ПОШТО САМ ЈЕДНА ОД ТИХ СУДИЈА, с обзиром да ипак постојим, ПОСЛАЛИ ПОТПУНО ПРАЗАН ДИСК, ваљда да ми и на тај начин кажу да ја немам шта да тражим у овон "реформисаном" правосуђу. Не би ми они послали ни тај ЦД него да би имали моју потписану доставницу да сам «ПРИМИЛА» исти, а они брижни ето извршили своју ОБАВЕЗУ. Све су то урадили смишљено, пошто сам се претходно између осталог обраћала и поверенику, добила решење од истог са ОБАВЕЗУЈУЋИМ налогом да ми у року од три дана (рок истекао 22.03.2010. године) доставе копије доказа о разлозима мог неизбора као и податке о разлозима са доказима избора кандидата у судовима у којима сам и ја конкурисала ( конкурисала сам за све инстанце за које по Закону испуњавам услове - за ОСАМ судова ). Како се према нама ОБЕЛЕЖЕНИМА понашају, није ни чудо што је један господин чији сам коментар недавно читала, ову реформу назвао ДЕФОРМУ правосуђа.

Nikola Kosanović

pre 14 godina

Naravno da su "lažirani" rezultati kandidata iz reda stalnih sudija. To su mnogi kandidati već ranije isticali. Međutim, daleko veći problem Srbije je činjenica što je "reforma" pravosuđa "lažirana" u njenom najbitnijem segmentu - izboru sudija u nove sudove. Danas smo na TV B92 dobili još jednu indirektnu potvrdu od Nate Mesarović u njenom intervjuu sa Ćosićem, kada je pomenula NEPOTPUNI sastav VSS i "argumentaciju" koju ona ima (a nije je uspela izneti, tako da još ne znamo ko je taj ko je odlučio da se izvrši nezakonito konstituisanje VSS). Kakvo je danas stanje u pravosuđu Srbije na kraju četvrtog meseca “reforme”? Imamo lošu i nefunkcionalnu, ipak sasvim legalnu novu mrežu sudova i tužilaštava, a u njima LEGALNE i NELEGALNE sudije (i tužioce).

Do toga je došlo protivustavnim i nezakonitim tzv. “opštim izborom” sudija i tužilaca. LEGALNE su danas sve one sudije koje su bile STALNE sudije koje su i “izabrane” (što je bez značaja) u novi sud istog ranga. Svaki sudija opštinskog suda koji je “reizabran” (kao i da nije) u osnovni sud koji je preuzeo nadležnost opštinskog suda u koji je izabran na stalnu sudijsku dužnost - legalan je sudija. Legalne su i sve one stalne sudije koje od 01.01.2010. “sede kod kuće” jer nisu “prošle opšti izbor” (što je bez značaja, onemogućeni su da sudijsku dužnost vrše). To se isto odnosi i na sudije okružnih sudova koji “rade” u višim sudovima, kao i na sve sudije Vrhovnog suda Srbije koji “rade” u VKS, kao i na stalne sudije ovih bivših sudova koji “sede kod kuće” jer su onemogućeni da vrše stalnu sudijsku dužnost na koju su izabrani po zakonu i Ustavu. Isto važi i za sudije trgovinskih sudova, bilo da “rade” u privrednom sudu istog ranga, ili da “sede kod kuće”. Legalne su i sve one sudije za prekršaje (kojima u međuvremenu mandat nije istekao) koji “rade” u prekršajnim sudovima odgovarajućeg ranga, kao i one sudije za prekršaje koji “sede kod kuće” jer su onemogućeni da rade. Tako stoje stvari i sa tužiocima.

NELEGALNE SU, međutim, sve sudije koje su prvi put birane na trogodišnji mandat (osim sudija za prekršaje kojima mandat nije istekao, do njegovog isteka), nelegalne su sve sudije koje su “reizabrane” u neodgovarajući sud u odnosu na sud u kojem su bile sudije na stalnoj sudijskoj dužnosti. Tako i kod tužilaca. Nelegalnih sudija i tužilaca je u pravosuđu Srbije jako mnogo. Pravna valjanost odluka koje danas donose nelegalne sudije svakako će se preispitivati i u postupcima van Srbije. Upravo se spremam na napišem ustavnu žalbu protiv odluke Apelacionog suda u Novom Sadu koje je donelo presudu o preinačenju presude Opštinskog suda u Bečeju, u nezakonitom sastavu veća troje sudija koje je izabralo protivustavno i nezakonito telo naziva VSS u NEPOTPUNOM sastavu.

Nelegalna su tela VSS i DVT, od svog “konstituisanja” do danas, pa i svi njihovi akti (i predlozi za izbor i imenovanje i odluke o izboru). Napred navedene legalne i nelegalne sudije i tužioce imamo kao faktičko stanje, jer se protivustavne i nezakonite odluke VSS i DVT ne mogu uzeti kao odluke koje mogu promeniti zatečeno ZAKONITO i USTAVNO stanje, koje je postojalo pre prve protivustavne i nezakonite odluke VSS ili DVT. Mesarović postaje vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog suda Srbije 09.03.2009.g. Neko je odlučio da se predsednik Vrhovnog suda Srbije ne bira. Ona se, iako kao v.d. predsednika Vrhovnog suda Srbije ne može da bude ni član Visokog saveta sudstva, samoproglašava u predsednika Vrhovnog suda Srbije (a njega je po propisima mogla birati samo Narodna skupština) koji je po položaju član i predsednik Visokog saveta sudstva, i zajedno sa Ristićem i Malović, i 5 sudija izbornih članova, sa ukupno 7 legalnih članova VSS od propisanih 11 članova - dana 06.04.2009.g. protivustavno i nezakonito “konstituiše” VSS – telo koje će napraviti pravi haos u pravosuđu Srbije. ZATO DANAS IMAMO I "LAŽIRANI" IZBOR VEĆEG BROJA SUDIJA I TUŽILACA.

senka

pre 14 godina

Netacno je da su podaci sa cd-a irelevantni te da su sacinjeni nakon donosenja odluke o izboru. Sama sam izvrsila uvid u svoj"dosije" u VSS i tamo su mi toga dana umetnuli na papiru odstampane,nepravilno i netacno obracunate rezultate rada, sa programa racunara, pri cemu se clan VSS, sudija opstinskog suda iz Kragujevca koja je prisustvovala mom uvidu izjasnila decidirano da su uoravo Ti rezltati rada koje je VSS imao u vidu prilikom odlucivanja. O njenom izjasnjenju i o mojim primedbama na ispravnost rezultata sacinjena je i sl. beleska.
Kako neko moze da tvrdi sada da ti reyultati nisu korisceni, jer da su korisceni rezultati koje su radile sudske uprave ispravno, moji rezultati kao najbolji u sudu bi nekoga iz VSS-a valjda ganuli...Ili mozda ne bi.

sramota!!!

pre 14 godina

Prvo: Podaci jesu lazirani. Mojoj majci koja je nereizabrani sudija, norma je smanjena za vise od 30%!!!
Drugo: apsurdno je to da Ministarstvo tvrdi da je disk nastao posle reizbora?!I ko ce da poveruje u 'greske prilikom prekucavanja'???
Trece: bilo da su rezultati proizvoljno 'ubadani' ili pak s namerom falsifikovani, jasno je da ova reforma mora pasti!

Mirko

pre 14 godina

"Kako nam je objašnjeno prilikom reizbora sudija i tužilaca korišćena su originalna dokumenta i podaci koje su dostavili sudovi, i oni su verodostojni, a ne CD koji je napravljen naknadno, te su, kako u Ministarstvu pravde kažu, greške prilikom prekucavanja bile moguće."
Dobro ako je ovo tačno to znači da niste dali ne izabranim sudijama podatke koje je naložio g. Šabić. Nema poblema uzmite napraviti novi CD sa stvarnim podacima pa ga ponovo pošaljite ili još bolje skenirajte dokumenta kako se ne bi ponovo "zbunili" prilikom kucanja.
I šta će biti onda ako to uradite. Šta ćete onda novo smisliti kao obmanu?

aleksandar

pre 14 godina

Pa dobro,neizabrani, hocete li nesto preduzimati ili cete samo da konstatujete stanje stvari?!
Nadam se samo da ne mislite, da ce neko drugi da "bije vase bitke".

maja

pre 14 godina

Pa to onaj Cvijan sve vreme i govori i zbog toga covek dade ostavku na funkciju genseka! Joj Srbijo, dugo ti treba da shvatis! Mogao je coveka i njegovu porodicu pojesti mrak u ovakvoj zemlji, dok se ljudi ne osveste! Svaka cast Cvijanima na hrabrosti!!!

Antivoje Stradic

pre 14 godina

Iz VSS i ministarstva je na pojavu, ipak volšebnog CD-a, prvo rečeno da je disk lažan, pa da je to ipak zvaničana CD koji su oni slali po nalogu Šabića a sa podacima na osnovu kojih su radili, a sad tvrde da je disk napravljen nakon završenog reizbora da bi mogao biti prosleđen neizabranim sudijama. I još tvrde da je moguće da je došlo do grešaka pri prekucavanju.
Kao prvo, ovo jer još jedan primer u nizu neprestanog notornog obmanjivanja javnosti u vezi sa reizborom i to od strane onih koji u ovoj zemlji treba da govore i sprovode istinu i samo istinu.
Kao drugo, neistine koje plasiraju su toliko providne da time ne mogu da obmanu ni decu iz osnovnih škola jer danas je svima već poznato da je "računar toliko glup da ne ume ni da pogreši" odnosno može da uradi samo ono što mu korisnik naloži da uradi. Tome treba dodati da se disk pravi narezivajem već gotovih dokumenata tj. u ovom slučaju tabela koje su morale biti pripremljene za analizu rada VSS pri reizboru. Ako su tada pravljene greške u unošenju podataka, jasno je da je reizbor sproveden u najmanju ruku nesavesno i neodgovorno ili mnogo verovatnije sa namernim falsifikovanjem podataka, jer toliki broj grešaka ne može uraditi niko a da to ne bude primećeno na bar nekoliko primera. Ako su podaci za disk unošeni u elektronske dokumente nakon reizbora, što je poslednja informacija, onda su izgleda namerno sami sebi stvarali problem sa tolikim brojem falsifikovanih podataka, kao da su hteli da daju priliku bivšim sudijama da ih tuže. U ovo poslednje je nemoguće poverovati.
Sve u svemu, upetljali su se u sopstvene neistine "kao pile u kučine".

al

pre 14 godina

Kad je ovo uradjeno sudijama čija stalnost funkcije je garantovana Ustavom, šta onda čeka nas obične miševe? I ko će nas zaštititi od samovolje vlasti ili bilo koga drugog? Izabrane sudije? Ovo je kraj svakoj pravnoj sigurnosti u ovoj zemlji. Sada je sve moguće.

Paragraf

pre 14 godina

Ako imas 25% ukinutih odluka ne mozes biti reizabran kaze Mesarevicka. Posedujem izvestaj mog suda koji kaze u 2006 .god. imala sam 15,87% , 2007.god.20,48% i 2008.26,47% sto znaci da mi je prosek oko 21% ukinutih parnicnih odluka. Prosek na nivou celog mog suda u unutrasnjosti Srbije za sve 3 posmatrane godine u parnici bio je oko 25%. Sudija koji znatno ispod proseka svog suda ima rezultate prema Kriterijumima nece biti izabran. Reizbor je prosao sudija cak i avanzovao na vise mesto koji je 2006.god imao 41,94% ukinutih 2007.god 39,13% ukinutih i 2008.god 41,18% ukinutih sto znaci da mu je prosek oko 47% UKINUTIH , a suda oko 25% UKINUTIH ODLUKA.TAJ SUDIJA JE REIZABRAN, ZA 20 GODINA RADA NA ISTOM REFERATU SA OVAKVIM IMPOZANTNIM REZULTATIMA.DO PENZIJE CE VALJDA NAUCITI. Uspela reforma. Matematika kao egzaktna nauka im je strana. Evropa i Strazbur ce ocigledno staviti TACKU na ovu ujdurmu zvanu reizbor oh, pardon, opsti izbor.

SVD

pre 14 godina

Odličan primer kako je jedan postupak, koji je mogao i morao da bude transparentan, učinjen zamucenim i doneo još jedan dokaz da pravosuđu treba reforma, ali ovog puta odozgo. Sve što sam do sada pročitao o ovom procesu je nekorektno i vladajuća partija DS bi morala da se zamisli kako se dobijaju negativni poeni pred građanstvom. Ne znam šta ima da kaže gospođa Malović, tek mislim da ona nije za mesto koje zauzima.

Sladjana

pre 14 godina

Od prvog dana sam znala da su daktilografi prekucavajući rezultate zeznuli stvar! Tako je uvek u pravosuđu, čim nešto nije u redu, vade se na daktilografe!

Natalija

pre 14 godina

Čuj "lažiranje"! Nije Srbija Pruska, pa da ljudi stručno i fanatično rade svoje poslove. Ti izveštaji koje su sudovi poslali savetu za izbor sudija je – stanje stvari u Srbiji – (nema tu nikakve namere!) to je svakodnevni VEKOVNI JAVAŠLUK, neprofesijalnost, nezainteresovanost za (posao!). Eto tako izgleda Srbija već vekovima.

Old Nick

pre 14 godina

Mnogo je zloupotreba i “lažiranja” je bilo u postupku izbora sudija. Predlažem komentatorima da ne koriste termin "opšti izbor" jer je to politička sintagma koju su "deformatori" smislili za izigravanje Ustava i zakona, i tako stalnim sudijama uskratili pravo na žalbu. Predsednik VKS, posle imenovanja četvoro sudija Ustavnog suda (sada ih je 13) čemu je ona “kumovala”, juče na TV B92 navede da postoji mogućnost da US izmeni svoje stavove od 25.03.2010. Mislim da se to neće dogoditi i da sudije, bez obzira kako su dospeli na to mesto, treba da drže do struke i dostojnosti. Ipak, videće se uskoro. Srbija je ovo, “brale”.

Pitao sam se zašto ćute profesori ustavnog prava? Dvoje ih se javno oglasilo (koliko znam). Mislim da je struka i nauka davno morala da se uključi i jasno kaže “deformatorima” da Visoki savet sudstva kao ustavni institut još nije stekao “poslovnu sposobnost”, da se našalim, odnosno da ovo telo ni danas nema potreban kapacitet za sticanje PRAVNE MOĆI da odlučuje o poslovima koje po Ustavu i zakonima ima (odlučivalo je protivustavno i nezakonito).

Šta je “konstituisanje” VSS Ustavom i Zakonom o VSS propisano? Laički i tačno rečeno to je trebalo da bude okupljanje propisanih 11 članova VSS na jednom mestu i u isto vreme, u Beogradu kao sedištu ovog tela, po pozivu PREDSEDNIKA Vrhovnog suda Srbije kao predsednika ovog tela po položaju ovlašćenog za sazivanje sednice, na konstitutivnoj sednici. Na ovoj sednici je trebalo konstatovati: a) da su izabrani svi IZBORNI članovi VSS (8) i da prisustvuju sednici; b) da sednici prisustvuju 3 člana po položaju, i c) da su se stekli uslovi iz Ustava i zakona da VSS započne da vrši poslove iz svoje nadležnosti.

Današnji krnji VSS kako sam ga nazivao u mojim komentarima (tako ga nazva i prof. dr Ratko Marković) još nije stekao PRAVNU MOĆ za donošenje bilo kakve odluke, iako je održana 06.04.2009. nezakonita “konstitutivna” sednica. Akteri ovog neustavnog čina su pošli od analogije: ako može Ustavni sud, može i VSS, zaboraviše jednu “sitnicu” da je Ustavni zakon… propisao mogućnost konstituisanja US sa 2/3 sudija od ukupnog broja, što nije slučaj i sa VSS. Kvazi konstitutivnu sednicu neovlašćeno je sazvala Nata Mesarović, u svojstvu vršioca dužnosti predsednika Vrhovnog suda Srbije. Po zakonu je ovu sednicu mogao sazvati samo predsednik Vrhovnog suda Srbije koga Srbija tog dana nije imala (Vidi Petrović-Škero, poslednjem predsedniku Vrhovnog suda Srbije bio je istekao mandat i novi nije biran). Kao vršilac dužnosti, nemajući pravni kapacitet predsednika koga bira Narodna skupština, ona nije bila član VSS po položaju. Do tog dana nije izvršen izbor jednog sudije, advokata i profesora pravnog fakulteta kao izbornih članova. Nezakonitoj sednici prisustvovalo je 7 članova VSS, a 8 ljudi. SVE AKTI TELA NAZIVA VSS (predlozi i odluke) KOJE JE ODLUČIVALO PRE STICANJA PRAVNE MOĆI KAO LEGITIMITETA ZA ODLUČIVANJE – PROTIVUSTAVNI SU I NEZAKONITI. Ne mogu se konvalidirati ni zakonom. Akteri moraju snositi odgovornost.

vajsberg

pre 14 godina

Za pljačkanje budžeta krive su loše knjigovođe što su iznenada zaboravile četiri osnovne računske operacije, za partokratsko protekcionaštvo u pravosuđu krivi su loši daktilografi što su iznenada zaboravili da čitaju i pišu... Na kraju će za uspele atentate državno-mafijaškog terora biti kriv loš vazduh što se nije zgusnuo da zaustavi metak. Uz, naravno, oslobađajuće presude optuženima (uključujući ponovljene procese za već donete presude).
Čehov, Domanović, Nušić i Harms bi emigrirali iz ovakve zemlje, preterano je inspirativna.

Jututunski EPP

pre 14 godina

Ovom pravosudju, ovakvom kakvo je, zaista treba, ne reforma, nego TOTALNA REKONSTRUKCIJA. Kao u onoj reklami KADA FARBATE, FARBAJTE. ALI STVARNO!!!

Sofronije

pre 14 godina

Potpuno je tacno. Mojoj supruzi su rezultati lazni. Falsifikovani ili ne, nevazno je, ali su netacni.

Radila je sve vreme a pojavljuju se norme O% u odeljenju u kome uopste nije radila.

Prema tome, izbor je vrsen nezakonito.

Ko je za to kriv? Zasto je tako radjeno i po cijem nalogu? Tu ima posla i za organe gonjenja. Kad bi se smelo...

Onaj Cvijan je cudan, pa i mutan lik, ali zao mi je - tacno je ono sto je rekao!

Galaktus

pre 14 godina

Vlast je napravila političku čistku u sudstvu. Ostali su samo politički podobni kadrovi (čitaj članovi partija) kao i rođaci, kumovi i sl.
Ja lično poznajem ženu sudiju koja nije pripadnica nijedne partije i pošteno je obavljala svoj posao, pa i radivši kući prekovremeno.
njen greh je što se nije pripojila vladajućim partijama ili uvlačila drigima koji su na vlasti.

Natalija

pre 14 godina

Čuj "lažiranje"! Nije Srbija Pruska, pa da ljudi stručno i fanatično rade svoje poslove. Ti izveštaji koje su sudovi poslali savetu za izbor sudija je – stanje stvari u Srbiji – (nema tu nikakve namere!) to je svakodnevni VEKOVNI JAVAŠLUK, neprofesijalnost, nezainteresovanost za (posao!). Eto tako izgleda Srbija već vekovima.

maja

pre 14 godina

Pa to onaj Cvijan sve vreme i govori i zbog toga covek dade ostavku na funkciju genseka! Joj Srbijo, dugo ti treba da shvatis! Mogao je coveka i njegovu porodicu pojesti mrak u ovakvoj zemlji, dok se ljudi ne osveste! Svaka cast Cvijanima na hrabrosti!!!

dalmos

pre 14 godina

Pa jel te izvestaje radila tetka Dostana sa Kalenic pijace, ili neki strucni tim? Ako je ovo tacno, svi oni koji su radili ovu procenu, kao i oni koji su je potpisali treba lepo da se proglase nesposobnim viskom, pa pravac biro, i eto mesta za ostecene!

mica

pre 14 godina

sta je sad ovo? pa cd je poslat sudijama da bi same videle zasto nisu prosle reizbor, a u mp kazu da je sacinjen posle izvrsenog reizbora, dakle naknadno su umanjivani rezultati da bi se sudijama objasnilo zasto nisu prosle reizbor, jer bi po stvarnim rezultatima one morale da prodju reizbor

sudija u penziji

pre 14 godina

Poštovane kolege,od prvog dana bilo je jasno da su korišćeni lažirani podaci i da morate paralelno problem rešavati internacionalizacijom i podnošenjem krivičnih prijava.Još jedan savet: kod pisanja krivičnih prijava nemojte da mnogo teoretišete. Imate dosta odličnih takođe oštećenih tužilaca pa sa njima napravite dobre krivične prijave. Kopije tih prijava sa kopijama dokaza pošeljite EU. Srećno.

nebitno

pre 14 godina

Uvidom u dosije u VSS-u uverila sam se da su upravo ovakvi lažirani rezultati korišćeni pri oceni moje osposobljenosti(norma mi je smanjena za 70%, a za godinu kada sam bila na porodiljskom bolovanju prikazan mi je učinak 0% norme, kao da sam radila) a da tu nije bilo ni jednog sudskog izveštaja o mojim rezultatima rada.
Prema tome, neko tu žestoko ne govori istinu, da ne upotrebim neku grublju reč.

Daktilograf

pre 14 godina

Da li neko zaista veruje da je u 21. veku podatak na disku neverodostojan jer je doslo do "greske u prekucavanju"?!!?!?!
Traziti preko poverenika podatak ko je prekucavao (lista imena i prezimena) i zasto je prekucavao i po cijoj naredbi.

Dembelija

pre 14 godina

Reformatori su se hvalili da posediju softver koji je poslednja rec tehnike i da su sve sudije po jedinstvenom maticnom broju ubacene u racunar.Sudovi svake godine, po Poslovniku dostavljaju godisnje izvestaje o radu svakog sudije Ministarstvu pravde.Kakvo ponovno dostavljenje rezultata od strane sudova Ministarstvu kad oni vec napr. u januaru 2007.god. znaju moje rezultate iz 2006.Sto je to ponovno pribavljano.Upravo zbog stimovanja i biranja pozeljnih sudija.Taj CD koji je ocigledno VSS izdao, ako ne odgovara originalnim podascima rezultata sudija i ako su odstupanja u rezultatima sudija u velikom broju ,to ukazuje da onom licu u administraciji Ministarstva ili VSS koje je ubacivalo te podatke, treba kupiti cvikere ili skinuti mrenu sa ociju.Tuzioce,probudi se.

senka

pre 14 godina

Netacno je da su podaci sa cd-a irelevantni te da su sacinjeni nakon donosenja odluke o izboru. Sama sam izvrsila uvid u svoj"dosije" u VSS i tamo su mi toga dana umetnuli na papiru odstampane,nepravilno i netacno obracunate rezultate rada, sa programa racunara, pri cemu se clan VSS, sudija opstinskog suda iz Kragujevca koja je prisustvovala mom uvidu izjasnila decidirano da su uoravo Ti rezltati rada koje je VSS imao u vidu prilikom odlucivanja. O njenom izjasnjenju i o mojim primedbama na ispravnost rezultata sacinjena je i sl. beleska.
Kako neko moze da tvrdi sada da ti reyultati nisu korisceni, jer da su korisceni rezultati koje su radile sudske uprave ispravno, moji rezultati kao najbolji u sudu bi nekoga iz VSS-a valjda ganuli...Ili mozda ne bi.

aleksandar

pre 14 godina

Pa dobro,neizabrani, hocete li nesto preduzimati ili cete samo da konstatujete stanje stvari?!
Nadam se samo da ne mislite, da ce neko drugi da "bije vase bitke".

al

pre 14 godina

Kad je ovo uradjeno sudijama čija stalnost funkcije je garantovana Ustavom, šta onda čeka nas obične miševe? I ko će nas zaštititi od samovolje vlasti ili bilo koga drugog? Izabrane sudije? Ovo je kraj svakoj pravnoj sigurnosti u ovoj zemlji. Sada je sve moguće.

sramota!!!

pre 14 godina

Prvo: Podaci jesu lazirani. Mojoj majci koja je nereizabrani sudija, norma je smanjena za vise od 30%!!!
Drugo: apsurdno je to da Ministarstvo tvrdi da je disk nastao posle reizbora?!I ko ce da poveruje u 'greske prilikom prekucavanja'???
Trece: bilo da su rezultati proizvoljno 'ubadani' ili pak s namerom falsifikovani, jasno je da ova reforma mora pasti!

MILICA

pre 14 godina

Navodi Ministarske pravde da je CD sacinjen naknadno nisu istiniti.
Po nalogu Poverenika sudijama su pre pojave ovog CD dostavljane liste podataka odstampane sa navedenog CD sa netacnim podacima o procentima ispunjenosti norme.
To nisu zvanicni sudski izvestaji niti ih Visoki savet poseduje sto su sudije koje su izvrsile uvid u dosijee i utvrdile uvidom.
Radi se o krivicnom delu Zloupotrebe sluzbenog polozaja u sticaju sa krivicnim delom Falsifikovanja sluzbene isprave.

Nikola Kosanović

pre 14 godina

Naravno da su "lažirani" rezultati kandidata iz reda stalnih sudija. To su mnogi kandidati već ranije isticali. Međutim, daleko veći problem Srbije je činjenica što je "reforma" pravosuđa "lažirana" u njenom najbitnijem segmentu - izboru sudija u nove sudove. Danas smo na TV B92 dobili još jednu indirektnu potvrdu od Nate Mesarović u njenom intervjuu sa Ćosićem, kada je pomenula NEPOTPUNI sastav VSS i "argumentaciju" koju ona ima (a nije je uspela izneti, tako da još ne znamo ko je taj ko je odlučio da se izvrši nezakonito konstituisanje VSS). Kakvo je danas stanje u pravosuđu Srbije na kraju četvrtog meseca “reforme”? Imamo lošu i nefunkcionalnu, ipak sasvim legalnu novu mrežu sudova i tužilaštava, a u njima LEGALNE i NELEGALNE sudije (i tužioce).

Do toga je došlo protivustavnim i nezakonitim tzv. “opštim izborom” sudija i tužilaca. LEGALNE su danas sve one sudije koje su bile STALNE sudije koje su i “izabrane” (što je bez značaja) u novi sud istog ranga. Svaki sudija opštinskog suda koji je “reizabran” (kao i da nije) u osnovni sud koji je preuzeo nadležnost opštinskog suda u koji je izabran na stalnu sudijsku dužnost - legalan je sudija. Legalne su i sve one stalne sudije koje od 01.01.2010. “sede kod kuće” jer nisu “prošle opšti izbor” (što je bez značaja, onemogućeni su da sudijsku dužnost vrše). To se isto odnosi i na sudije okružnih sudova koji “rade” u višim sudovima, kao i na sve sudije Vrhovnog suda Srbije koji “rade” u VKS, kao i na stalne sudije ovih bivših sudova koji “sede kod kuće” jer su onemogućeni da vrše stalnu sudijsku dužnost na koju su izabrani po zakonu i Ustavu. Isto važi i za sudije trgovinskih sudova, bilo da “rade” u privrednom sudu istog ranga, ili da “sede kod kuće”. Legalne su i sve one sudije za prekršaje (kojima u međuvremenu mandat nije istekao) koji “rade” u prekršajnim sudovima odgovarajućeg ranga, kao i one sudije za prekršaje koji “sede kod kuće” jer su onemogućeni da rade. Tako stoje stvari i sa tužiocima.

NELEGALNE SU, međutim, sve sudije koje su prvi put birane na trogodišnji mandat (osim sudija za prekršaje kojima mandat nije istekao, do njegovog isteka), nelegalne su sve sudije koje su “reizabrane” u neodgovarajući sud u odnosu na sud u kojem su bile sudije na stalnoj sudijskoj dužnosti. Tako i kod tužilaca. Nelegalnih sudija i tužilaca je u pravosuđu Srbije jako mnogo. Pravna valjanost odluka koje danas donose nelegalne sudije svakako će se preispitivati i u postupcima van Srbije. Upravo se spremam na napišem ustavnu žalbu protiv odluke Apelacionog suda u Novom Sadu koje je donelo presudu o preinačenju presude Opštinskog suda u Bečeju, u nezakonitom sastavu veća troje sudija koje je izabralo protivustavno i nezakonito telo naziva VSS u NEPOTPUNOM sastavu.

Nelegalna su tela VSS i DVT, od svog “konstituisanja” do danas, pa i svi njihovi akti (i predlozi za izbor i imenovanje i odluke o izboru). Napred navedene legalne i nelegalne sudije i tužioce imamo kao faktičko stanje, jer se protivustavne i nezakonite odluke VSS i DVT ne mogu uzeti kao odluke koje mogu promeniti zatečeno ZAKONITO i USTAVNO stanje, koje je postojalo pre prve protivustavne i nezakonite odluke VSS ili DVT. Mesarović postaje vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog suda Srbije 09.03.2009.g. Neko je odlučio da se predsednik Vrhovnog suda Srbije ne bira. Ona se, iako kao v.d. predsednika Vrhovnog suda Srbije ne može da bude ni član Visokog saveta sudstva, samoproglašava u predsednika Vrhovnog suda Srbije (a njega je po propisima mogla birati samo Narodna skupština) koji je po položaju član i predsednik Visokog saveta sudstva, i zajedno sa Ristićem i Malović, i 5 sudija izbornih članova, sa ukupno 7 legalnih članova VSS od propisanih 11 članova - dana 06.04.2009.g. protivustavno i nezakonito “konstituiše” VSS – telo koje će napraviti pravi haos u pravosuđu Srbije. ZATO DANAS IMAMO I "LAŽIRANI" IZBOR VEĆEG BROJA SUDIJA I TUŽILACA.

ТАМО ЈЕ МОЈЕ СЕЛО, ТАМО ЈЕ СРБИЈА

pre 14 godina

Нереизабрана сам судија са 20 година стажа од тога као судија 12 година. Лажирања не да је било него је било и да ИМА СУДИЈА КОЈЕ НЕ МОГУ ДА СЕ НАЂУ НА ЦД не што не знају да отворе диск, не што нису биле судије или нису радили-е, ВЕЋ ЗАТО ШТО ИХ СЕ ДРЖАВА ТОЛИКО СТИДИ ДА ИХ ЈЕДНОСТАВНО И НЕ РАЧУНА ДА ПОСТОЈЕ као ДА И ОНИ-Е НИСУ ДЕО ИСТОГ ПРАВНОГ СИСТЕМА. Према нама се понашају исто као и према нашем ЗАВИЧАЈУ. Зато су нпр. мени - ПОШТО САМ ЈЕДНА ОД ТИХ СУДИЈА, с обзиром да ипак постојим, ПОСЛАЛИ ПОТПУНО ПРАЗАН ДИСК, ваљда да ми и на тај начин кажу да ја немам шта да тражим у овон "реформисаном" правосуђу. Не би ми они послали ни тај ЦД него да би имали моју потписану доставницу да сам «ПРИМИЛА» исти, а они брижни ето извршили своју ОБАВЕЗУ. Све су то урадили смишљено, пошто сам се претходно између осталог обраћала и поверенику, добила решење од истог са ОБАВЕЗУЈУЋИМ налогом да ми у року од три дана (рок истекао 22.03.2010. године) доставе копије доказа о разлозима мог неизбора као и податке о разлозима са доказима избора кандидата у судовима у којима сам и ја конкурисала ( конкурисала сам за све инстанце за које по Закону испуњавам услове - за ОСАМ судова ). Како се према нама ОБЕЛЕЖЕНИМА понашају, није ни чудо што је један господин чији сам коментар недавно читала, ову реформу назвао ДЕФОРМУ правосуђа.

Mirko

pre 14 godina

"Kako nam je objašnjeno prilikom reizbora sudija i tužilaca korišćena su originalna dokumenta i podaci koje su dostavili sudovi, i oni su verodostojni, a ne CD koji je napravljen naknadno, te su, kako u Ministarstvu pravde kažu, greške prilikom prekucavanja bile moguće."
Dobro ako je ovo tačno to znači da niste dali ne izabranim sudijama podatke koje je naložio g. Šabić. Nema poblema uzmite napraviti novi CD sa stvarnim podacima pa ga ponovo pošaljite ili još bolje skenirajte dokumenta kako se ne bi ponovo "zbunili" prilikom kucanja.
I šta će biti onda ako to uradite. Šta ćete onda novo smisliti kao obmanu?

Sladjana

pre 14 godina

Od prvog dana sam znala da su daktilografi prekucavajući rezultate zeznuli stvar! Tako je uvek u pravosuđu, čim nešto nije u redu, vade se na daktilografe!

Paragraf

pre 14 godina

Ako imas 25% ukinutih odluka ne mozes biti reizabran kaze Mesarevicka. Posedujem izvestaj mog suda koji kaze u 2006 .god. imala sam 15,87% , 2007.god.20,48% i 2008.26,47% sto znaci da mi je prosek oko 21% ukinutih parnicnih odluka. Prosek na nivou celog mog suda u unutrasnjosti Srbije za sve 3 posmatrane godine u parnici bio je oko 25%. Sudija koji znatno ispod proseka svog suda ima rezultate prema Kriterijumima nece biti izabran. Reizbor je prosao sudija cak i avanzovao na vise mesto koji je 2006.god imao 41,94% ukinutih 2007.god 39,13% ukinutih i 2008.god 41,18% ukinutih sto znaci da mu je prosek oko 47% UKINUTIH , a suda oko 25% UKINUTIH ODLUKA.TAJ SUDIJA JE REIZABRAN, ZA 20 GODINA RADA NA ISTOM REFERATU SA OVAKVIM IMPOZANTNIM REZULTATIMA.DO PENZIJE CE VALJDA NAUCITI. Uspela reforma. Matematika kao egzaktna nauka im je strana. Evropa i Strazbur ce ocigledno staviti TACKU na ovu ujdurmu zvanu reizbor oh, pardon, opsti izbor.

SVD

pre 14 godina

Odličan primer kako je jedan postupak, koji je mogao i morao da bude transparentan, učinjen zamucenim i doneo još jedan dokaz da pravosuđu treba reforma, ali ovog puta odozgo. Sve što sam do sada pročitao o ovom procesu je nekorektno i vladajuća partija DS bi morala da se zamisli kako se dobijaju negativni poeni pred građanstvom. Ne znam šta ima da kaže gospođa Malović, tek mislim da ona nije za mesto koje zauzima.

Antivoje Stradic

pre 14 godina

Iz VSS i ministarstva je na pojavu, ipak volšebnog CD-a, prvo rečeno da je disk lažan, pa da je to ipak zvaničana CD koji su oni slali po nalogu Šabića a sa podacima na osnovu kojih su radili, a sad tvrde da je disk napravljen nakon završenog reizbora da bi mogao biti prosleđen neizabranim sudijama. I još tvrde da je moguće da je došlo do grešaka pri prekucavanju.
Kao prvo, ovo jer još jedan primer u nizu neprestanog notornog obmanjivanja javnosti u vezi sa reizborom i to od strane onih koji u ovoj zemlji treba da govore i sprovode istinu i samo istinu.
Kao drugo, neistine koje plasiraju su toliko providne da time ne mogu da obmanu ni decu iz osnovnih škola jer danas je svima već poznato da je "računar toliko glup da ne ume ni da pogreši" odnosno može da uradi samo ono što mu korisnik naloži da uradi. Tome treba dodati da se disk pravi narezivajem već gotovih dokumenata tj. u ovom slučaju tabela koje su morale biti pripremljene za analizu rada VSS pri reizboru. Ako su tada pravljene greške u unošenju podataka, jasno je da je reizbor sproveden u najmanju ruku nesavesno i neodgovorno ili mnogo verovatnije sa namernim falsifikovanjem podataka, jer toliki broj grešaka ne može uraditi niko a da to ne bude primećeno na bar nekoliko primera. Ako su podaci za disk unošeni u elektronske dokumente nakon reizbora, što je poslednja informacija, onda su izgleda namerno sami sebi stvarali problem sa tolikim brojem falsifikovanih podataka, kao da su hteli da daju priliku bivšim sudijama da ih tuže. U ovo poslednje je nemoguće poverovati.
Sve u svemu, upetljali su se u sopstvene neistine "kao pile u kučine".

Jututunski EPP

pre 14 godina

Ovom pravosudju, ovakvom kakvo je, zaista treba, ne reforma, nego TOTALNA REKONSTRUKCIJA. Kao u onoj reklami KADA FARBATE, FARBAJTE. ALI STVARNO!!!

vajsberg

pre 14 godina

Za pljačkanje budžeta krive su loše knjigovođe što su iznenada zaboravile četiri osnovne računske operacije, za partokratsko protekcionaštvo u pravosuđu krivi su loši daktilografi što su iznenada zaboravili da čitaju i pišu... Na kraju će za uspele atentate državno-mafijaškog terora biti kriv loš vazduh što se nije zgusnuo da zaustavi metak. Uz, naravno, oslobađajuće presude optuženima (uključujući ponovljene procese za već donete presude).
Čehov, Domanović, Nušić i Harms bi emigrirali iz ovakve zemlje, preterano je inspirativna.

Old Nick

pre 14 godina

Mnogo je zloupotreba i “lažiranja” je bilo u postupku izbora sudija. Predlažem komentatorima da ne koriste termin "opšti izbor" jer je to politička sintagma koju su "deformatori" smislili za izigravanje Ustava i zakona, i tako stalnim sudijama uskratili pravo na žalbu. Predsednik VKS, posle imenovanja četvoro sudija Ustavnog suda (sada ih je 13) čemu je ona “kumovala”, juče na TV B92 navede da postoji mogućnost da US izmeni svoje stavove od 25.03.2010. Mislim da se to neće dogoditi i da sudije, bez obzira kako su dospeli na to mesto, treba da drže do struke i dostojnosti. Ipak, videće se uskoro. Srbija je ovo, “brale”.

Pitao sam se zašto ćute profesori ustavnog prava? Dvoje ih se javno oglasilo (koliko znam). Mislim da je struka i nauka davno morala da se uključi i jasno kaže “deformatorima” da Visoki savet sudstva kao ustavni institut još nije stekao “poslovnu sposobnost”, da se našalim, odnosno da ovo telo ni danas nema potreban kapacitet za sticanje PRAVNE MOĆI da odlučuje o poslovima koje po Ustavu i zakonima ima (odlučivalo je protivustavno i nezakonito).

Šta je “konstituisanje” VSS Ustavom i Zakonom o VSS propisano? Laički i tačno rečeno to je trebalo da bude okupljanje propisanih 11 članova VSS na jednom mestu i u isto vreme, u Beogradu kao sedištu ovog tela, po pozivu PREDSEDNIKA Vrhovnog suda Srbije kao predsednika ovog tela po položaju ovlašćenog za sazivanje sednice, na konstitutivnoj sednici. Na ovoj sednici je trebalo konstatovati: a) da su izabrani svi IZBORNI članovi VSS (8) i da prisustvuju sednici; b) da sednici prisustvuju 3 člana po položaju, i c) da su se stekli uslovi iz Ustava i zakona da VSS započne da vrši poslove iz svoje nadležnosti.

Današnji krnji VSS kako sam ga nazivao u mojim komentarima (tako ga nazva i prof. dr Ratko Marković) još nije stekao PRAVNU MOĆ za donošenje bilo kakve odluke, iako je održana 06.04.2009. nezakonita “konstitutivna” sednica. Akteri ovog neustavnog čina su pošli od analogije: ako može Ustavni sud, može i VSS, zaboraviše jednu “sitnicu” da je Ustavni zakon… propisao mogućnost konstituisanja US sa 2/3 sudija od ukupnog broja, što nije slučaj i sa VSS. Kvazi konstitutivnu sednicu neovlašćeno je sazvala Nata Mesarović, u svojstvu vršioca dužnosti predsednika Vrhovnog suda Srbije. Po zakonu je ovu sednicu mogao sazvati samo predsednik Vrhovnog suda Srbije koga Srbija tog dana nije imala (Vidi Petrović-Škero, poslednjem predsedniku Vrhovnog suda Srbije bio je istekao mandat i novi nije biran). Kao vršilac dužnosti, nemajući pravni kapacitet predsednika koga bira Narodna skupština, ona nije bila član VSS po položaju. Do tog dana nije izvršen izbor jednog sudije, advokata i profesora pravnog fakulteta kao izbornih članova. Nezakonitoj sednici prisustvovalo je 7 članova VSS, a 8 ljudi. SVE AKTI TELA NAZIVA VSS (predlozi i odluke) KOJE JE ODLUČIVALO PRE STICANJA PRAVNE MOĆI KAO LEGITIMITETA ZA ODLUČIVANJE – PROTIVUSTAVNI SU I NEZAKONITI. Ne mogu se konvalidirati ni zakonom. Akteri moraju snositi odgovornost.