Grupa 20 traži izlaz iz krize

Ministri finansija Grupe 20 potvrdili da je njihov cilj ravnomeran rast i obavezali se da će svaki pojedinačno izraditi strategiju pouzdanog izlaska iz krize.

Izvor: B92

Subota, 24.04.2010.

10:10

Default images

“Svetska privreda se oporavlja brže i bolje nego što smo predvideli, uglavnom zbog napora članova G20”, rekao je kanadski ministar finansija Džim Flaerti.

“Radimo na tome da ojačamo oporavak predvođen razvojem privatnog sektora. Želimo da se uverimo da smo osigurali dobre uslove za uravnotežen rast. Ali to zahteva vrlo značajne reforme svih velikih ekonomija u narednih nekoliko godina”, kaže američki ministar finansija Timoti Gajtner.

Ministri su, između ostalog, zatražili od Međunarodnog monetarnog fonda da nastave svoj posao na oporezivanju finansijskog sektora.

Oni su pozvali MMF da pomogne finansijskim institucijama svake zemlje kako bi mogle da podnesu teret svake vanredne intervencije.

Međutim, oporezivanju banaka, za razliku od SAD i Velike Britanije, Kanada se i dalje oštro protivi.

Polemika se vodila i oko jačanja kineske valute. Naime, SAD su opet zatražile od Kine da dozvoli jačanje svoje valute prema dolaru.

Ovom zahtevu Kina se protivi jer bi to bi kineski izvoz učinilo skupljim što bi uticalo i na suficit drugih zemalja u trgovini s Kinom.

Iako Grčka formalno nije bila na dnevnom redu, pitanje duga bilo je goruća tema na marginama skupa.

Razgovarali smo o situaciji u Grčkoj. Pravi izazov su fiskalni problemi Grčke, jer mogu da utiču da se izgubi poverenje tržišta. Zato je neophodno da grčka vlada radi sa MMF-om i Evropskom komisijom.

Sledeći sastanak ministara najbogatijih svetskih industrijskih zemalja zakazan je za jun u Južnoj Koreji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: