Četvrtak, 15.04.2010.

18:42

Monoštor čeka Tadića i Josipovića

Pred posetu predsednika Hrvatske i Srbije, Ive Josipovića i Borisa Tadića, Bačkom Monoštoru, u tom selu se obavljaju poslednje pripreme za njihov sastanak.

Izvor: B92

Default images

Josipović i Tadić u Monoštor dolaze u petak, nakon sastanka sa mađarskim kolegom Laslom Šoljomom u Pečuju. Tokom svoje prve posete Srbiji, hrvatski predsednik će se sastati sa predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice, intelektualcima i političarima.

Predsdnici Hrvatske i Srbije će najverovatnije u našu zemlju ući na graničnom prelazu Bezdan ili Bački Breg, ali se trasa njihovog dolaska u Bački Monoštor još ne saopštava iz bezbedonosnih razloga.

Dvojica predsednika će najveći deo vremena provesti u lokalnoj osnovnoj školi u Monoštoru gde će imati sastanak sa predstavnicima hrvatske zajednice.

Policija obavlja poslednje pripreme za dolazak dvojice predsednika i apeluje na građane da imaju razumevanja za mere bezbednosti koje se preduzimaju.

Osim izmena režima saobraćaja, u Somborskoj policiji kažu da će kretanje građana biti u određenoj meri ograničeno u delu kuda se kreće predsednička kolona i gde će dvojica predsednika boraviti. Takođe je naloženo lovcima da predaju svoje oružje policiji.

Građani s kojima je razgovarala ekipa B92, kažu da su počastvovasni time što se predsednici dveju država sastaju u njihovom selu verujući da je Monoštor izabran zbog brojne hrvatske populacije.

Oni kažu i da je prisustvo plicije u tom selu danas primetno.

Predsednik Hrvatskog Nacionalnog vjeća Branko Horvat, koji će se sastati sa predsednicima Hrvatske i Srbije kaže da je dobro da se će tom sastanku biti oba predsednika kako bi svi zajedno razgovarali o položaju hrvatske zajednice u Srbiji.

On kaže da su zakonski propisi koji se tiču hrvatske zajednice dobri, ali da treba raditi na njihovoj primeni, o čemu će se sutra i razgovarati.

Očekuje se da predsednici Josipović i Tadić nakon sastanka koji počinje u šest popodne prošetaju Bačkim Monoštorom i razgovaraju sa meštanima ovog sela, nakon čega se zvanični deo sutrašnje posete hrvatskog predsednika Srbiji završava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: