Lajčak: Potrebna saradnja u regionu

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je u Prištini da je u regionu Balkana potrebna saradnja.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2010.

12:11

Default images

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova, Fatmira Sejdiua, Lajčak je izrazio interes Slovačke za sveobuhvatnu saradnju sa institucijama u Prištini , posebno u oblastima koje će olakšati život ljudi. Slovačka je jedna od zemalja Evropske unije i Severnoatlantskog saveza koj nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

U saopštenju se navodi kako je Lajkčak preneo Sejdiu da se slaže da je kosovski slučaj jedinstven (siu generis) i da se ne može koristiti kao presedan za bilo koje druge zemlje.

Sejdiu je Lajčaku ponovio zahtev da Slovačka prizna nezavisnost Kosova, naglasivši da se "točak istorije ne može zaustaviti ili vratiti unazad".

Lajčaku je, takođe preneto da institucije u Prištini nastoje da integrišu manjine, a Sejdiu je ocenio opstrukcijom Srbije što podržava lokalne i druge strukture u kojima rade Srbi u pokrajini.

I kosovski premijer Hašim Tači sastao se u Prištini sa Miroslavom Lajčakom.

Tači je slovačkog ministra obavestio o zbivanjima na Kosovu, naglasivši obaveze kosovskih institucija u transparentnoj i efikasnoj vladavini reda i zakona i afirmaciji prava zajednica. Tači je pozivao slovačke privrednike da investiraju na Kosovu.

On je, govoreći održavanje lokalnih izbora, koje je ocenio da su bili fer i demokratski, kazao da su "Albanci, Srbi i ostale zajednice glasali i izabrli svoje legitimne predstavnike, a kao rezultat izbora imamo i stvaranje tri nove opštine sa srpskom većinom - Gračanicu, Ranilug i Klokot.

"Te opštine su počele da funkcionišu i imaju punu podršku vlade", kazao je Tači Lajčaku.

Privremeni kosovski premijer je rekao da je "Kosovo spremno za uspostavljanje odnosa sa Srbijom kao dve nezavisne države".

Šef diplomatije Slovačke danas se u Prištini sastao i sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom, a sutra će održati konferenciju za novinare, u Medija centru u Čaglavici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: