EU osuđuje Izrael zbog nove gradnje

Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton osudila je izraelske vlasti zbog odobravanja izgradnje 20 novih stanova u, većinski arapskom, istočnom Jerusalimu.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

00:01

Default images

"Izgradnja naselja u istočnom Jerusalimu je ilegalna i dovodi u pitanje napore međunarodne zajednica o obnovi mirovnih pregovora ", rekla je ona. Ova osuda dolazi u trenutku kada se izraelski premijer nalazi u Vašigntonu u nastojanju da ublaži krizu u odnosima sa SAD, koja je izazvana najavom Izraela da će graditi 1600 stanova za doseljenike u istočnom Jerusalimu.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine, a njegovo pripajanje Izraelu međunarodna zajednica nikad nije priznala. Palestinci žele da taj deo Jerusalima bude glavni grad njihove buduće države.

Uprkos kritikama, Netanjahuova vlada ne odustaje od izgradnje jevrejskih naselja u tom delu grada koji je većinom naseljen Arapima

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: