Ekološke takse tek od 1. aprila

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je da će se primena Uredbe o uvođenju ekološke takse odložiti do 1. aprila.

Izvor: B92

Petak, 19.03.2010.

12:59

Default images

Ovaj rok je odložen kako bi privrednici imali vremena da se prilagode i organizaciono pripreme za početak njene primene. Dulić je na skupu u Privrednoj komori Srbije, kome prisustvuje veliki broj privrednika, predstavnika ministarstva i komore, kazao da ekološke takse, koje su predviđene uredbom, postoje svuda u svetu i da su najjeftinije u celom regionu.

Zbog ekološke takse koju je država uvela, i naplaćuje je 30 dinara po kilogramu, mašina za veš biće skuplja oko 2 hiljade 100 dinara, bez dodatnih trgovačkih marži i ostalih dadžbina.

Pojedini proizvođači tehničke robe izračunali su da će ih ekološka taksa koštati dodatnih 60 miliona dinara godišnje. Trgovci kažu da već rade sa malim maržama, pa će cenu nove takse većina prebaciti na potrošača.

"Mislimo da je taksa neodmereno visoka data. Konkretno na našim proizvodima cena će u maloprodaji biti veća za 10 odsto, odnosno u veleprodaji za 14 posto. Normalno, reakcija građana je negativna“, objašnjava finansijski direktor "Alfa Plam Vranje“ Vene Zdravković.

"Mi smo se već uveliko prilagodili platežnoj moći ovih građana, i zbog toga svi radimo sa niskim maržama. Mislim da će jedan deo morati da se pretoči u cene“ kaže generalni direktor "Gorenja" za Srbiju Marko Mrzel.

Kao razlog donošenja ekološke takse, ministar Dulić, navodi da se mora sprečiti zagađenje životne sredine, ali i više brinuti o zdravlju nacije.

"Svako ko bude podigao cenu za iznos ekološke takse ja sam siguran da to neće značajno opteretiti džep naših građana. Svako ko koristi ovu priliku da podigne svoju maržu mislim da će se pre ili kasnije suočiti sa problemom nekonkurentnosti na tržištu“, ističe ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Sav novac prikupljen od ekološke takse ići će, kaže minisatr za zaštitu životne sredine, u Fond za zaštitu životne sredine.

Odatle će se izdvajati novac, koji će po povoljnim kamatama, moći da dobiju oni koji žele da ulažu u reciklažnu industriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: