Novi logo Centra "Sajmište"

Novi logo Memorijalnog centra "Sajmište", u vidu stilizovane suze čiji su autori Milton Glejzer i Mirko Ilić, predstavljen je u Dvorani Kulturnog centra.

Izvor: B92

Petak, 12.03.2010.

18:35

Default images

Prikazan je i deo dokumentarnog filma "Sajmište istorija jednog logora" u produkciji B92, koji je napravljen jer se ispostavilo da 95 odsto Beograđana ne zna da je staro Sajmište, pored koga svakodevno prolazimo, mesto surove likvidacije nekoliko hiljada Jevreja i Srba tokom Drugog svetskog rata, i istorije represije u posleratnim godinama.

Memorijalni centar Sajmište biće kultutno- edukativni centar i prostor gde ćemo moći da naučimo nešto o tome kako da nam se užasi rata i torture više nikada ne ponove, zaključak je učesnika.

"Ako mi zaboravimo ljude koji su ubijeni onda možemo zaboraviti sve, onda je njihova žrtva uzaludna. Ako na današnji dan zaboravimo ljude koji su ubijeni ne tako davno ili čoveka, ne tako davno pre 7 godina, onda je njhova smrt uzaludna. Svi ljudi koji su ubijeni tamo, ne da su samo oni ubijeni već je ubijeno sve što su želeli biti. Ubijeni su braća, sestre, majke, očevi, ti ožiljci još uvek postoje i ne možete ih staviti pod tepih“, kaže dizajner Mirko Ilić.

"Memorijalni komlpelks je i jedan veliki znak. Jedan veliki znak kojim Beograd i Srbija nešto govore. Pošto ga nije bilo do sada u poslednjih 69 godina to sasvim dovoljno govori . Nažalost nadam se da će priča o memorijalnom centru postati nešto što je prilično nepopulano a zove se međunarodna obaveza. Standard je u svetu već da mesto na kome se dogodio holokaust, na kome su se dogodili strašni zločini, gde je stradalo nekoliko destina hiljada ljudi, bude obeleženo i da služe kao uspomena, kao sećanje, kao zbir činjeinica i u edukativne svrhe“, smatra direktor B92 Veran Matić.
Novi logo (Beta)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: