Jeremić zahvalan Pakistanu

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zahvalio se Pakistanu zbog nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, piše "Blic".

Izvor: B92

Subota, 06.03.2010.

01:20

Default images

"Zahvalni smo na toj solidarnosti i podršci", izjavio je ministar Jeremić u intervjuu za najstariji i najuticajnijih pakistanski dnevni list na engleskom jeziku "Daun", navodeći da dve trećine država u svetu, među kojima je i Pakistan, nisu priznale jednostrani akt privremenih institucija u Prištini.

Pakistan je, sa blizu 160 miliona stanovnika, šesta je zemlja na svetu po broju stanovnika i druga najveća muslimanska zemlja, jedna od najuticajnijih članica Organizacije islamskih zemalja i Pokreta nesvrstanih.

Prema pisanju pakistanskih medija, koji su izveštavali o poseti srpskog šefa diplomatije toj zemlji na jugu Azije, Srbija nastoji da stekne podršku Islamabada u nastojanju da dobije status posmatrača u OIC.

Jeremić, prvi srpski ministar spoljnih poslova koji je posetio Pakistan od raspada nekadašnje SFR Jugoslavije, sastao se sa premijerom Jusufom Razom Gilanijem i ministrom inostranih poslova Šahom Mahmudom Kurešijem.

Premijer Pakistana Gilani pozvao je vladu u Beogradu da podstakne privredni sektor da ulaže u zajedničke projekte u Pakistanu u oblastima proizvodnje hidroenergije i izgradnje malih brana, kao i u poljoprivredi, ribarstvu, mlekarstvu i stočarstvu.

Premijer Gilani je rekao da Pakistan želi da iskoristi stručnost i tehnologiju Srbije, posebno u sektoru hidroenergije, kako bi bio prevaziđen problem nedostatka električne energije u zemlji, preneo je drugi pakistanski list na engleskom jeziku "Internešenal njuz".

Otvaranje ambasade Srbije u Islamabadu u skorijoj budućnosti doprinelo bi trgovinskoj i ekonomskoj saradnji između dve zemlje i jačanju veza njihovih naroda, rekao je Gilani.

Ministar Jeremić je izjavio da Srbija očekuje da potpiše nekoliko sporazuma sa Pakistanom, posebno u oblasti trgovine, poljoprivrede, farmaceutske industrije, hidroenergije, građevinarstva i odbrane, koji će olakšati ekonomske i kulturne odnose između dve zemlje.

Jeremić je obavestio kolegu Kurešija da je vlada u Beogradu osnovala fondacije za stipendiranje studenata iz Pakistana, u okviru koje će svake godine biti dodeljeno pet stipendija mladim ljudima iz te zemlje za školovanje na univerzitetima u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: