Prekinut štrajk pilota "Lufthanze"

Četvorodnevni prekid rada pilota "Lufthanze" privremeno je prekinut pošto su se dogovorili sa sindikatom da obustave štrajk i da se vrate pregovorima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.02.2010.

21:38

Default images

"Dve strane su postigle sporazum posle dvočasovnog saslušanja na frankfurtskom Sudu za radne sporove", rekao je portparol sindikata pilota, Karls Valter. "Lufthanza" je potvrdila tu odluku i saopštila da će štrajk biti prekinut u ponoć.

Portpatol "Lufthanze", Klaus Valter rekao je da su se dve strane pred sudom dogovorile da se štrajk obustavi do 8. marta.

On je dodao da će se piloti vratiti na posao u utorak, ali da će biti potrebno vreme da se normalizuju letovi te kompanije.

Zbog štajka pilota, oko 10.000 putnika "Lufthanze" i Džermanvingsa je bilo onemogućeno da putuju.

Štrajk pilota izazvao je haos na više aerodroma u Nemačkoj na kojima je otkazano na stotine letova.

"Pred sudom smo se dogovorili da nastavimo sa pregovorima. Štrajk je završen u ponoć. Lufthanza nam je obećala pregovore bez uslovljavanja. To znači da će zahtevi koje smo izneli poslednjih dana biti ispunjeni i ja se zahvaljujem svima koji su učestvovali", kaže Vinfrid Štrajher iz sindikata.

"Srećni smo zbog sporazuma zato što "Lufthanza" sada mora da se vrati pregovorima bez preduslova", rekao je portparol sindikata pilota.

Ukupno 94 odsto članova sindikata pilota prošle srede je glasalo za stupanje u štrajk tražeći da se plate povećaju 6,4 odsto i da se garantuje očuvanje radnih mesta u Nemačkoj.

Štrajkači žele da spreče da kompanija sve više letova prebacuje na inostrane, jeftinije kompanije čiji je vlasnik ili da se, u protivnom, tarifni ugovor koji važi za pilote u Nemačkoj, primenjuje i na pilote u "Lufthanzinim" kompanijama u inostranstvu, što rukovodstvo smatra neprihvatljivim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: