Mučan izbor između posla ili bebe

Nedozvoljeno pitanje "planirate li porodicu" neprolazna je prepreka pri zapošljavanju, ali žene se ustručavaju da prijave diskriminaciju, piše "Politika".

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2010.

01:42

Default images

"Nijedan poslodavac nema prava da postavlja pitanja koja zadiru u privatnu sferu života – od onih koja se tiču emotivnog, bračnog i porodičnog statusa i planova u vezi sa budućnošću, preko pitanja koja se tiču seksualne, političke i religijske orijentacije", objašnjava Zorica Mrščević, pomoćnica zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost.

"Da li nameravate da se uskoro udate i rađate decu?”, bilo je poslednje pitanje koje je menadžer za ljudske resurse postavio mladoj pravnici koja je konkurisala za posao u jednoj renomiranoj revizorskoj firmi.

"Da, naravno”, odgovorila je dvadesetpetogodišnja kandidatkinja za radno mesto.

"Ne zovite vi nas, javićemo se mi vama", bile su poslednje reči ovog poslodavca. Nekoliko nedelja kasnije na adresu ove pravnice stiglo je obaveštenje dotične firme da je na radno mesto za koje je ona konkurisala primljen muškarac.

Mrščevićeva kaže da osoba kojoj potencijalni poslodavac postavi ovakva pitanja i koja smatra da je zbog "pogrešnih" odgovora bila diskriminisana prilikom prijema na posao, ima pravo da se žali inspekciji rada, a ako proceni da je ova služba nesenzibilna ili ne želi da reaguje na njene pritužbe, može da potraži pomoć zaštitnika građana.

Ona, međutim, dodaje da do sada nijedna žena nije zatražila pravnu pomoć zaštitnika građana zbog polne diskriminacije i naglašava da menadžment svakog preduzeća ima pravo da bira svoj tim, a dokazivanje polne diskriminacije je veoma klizav teren na kome se diskriminacija "lako kamuflira i teško prepoznaje".

Radovan Ristanović, direktor inspekcije rada, kaže da se u toku godine na prste jedne ruke mogu prebrojati žene koje podnesu prijavu protiv svog potencijalnog poslodavca zbog polne diskriminacije.

Prema istraživanju o diskriminaciji na teritoriji AP Vojvodine, koje je svojevremeno sproveo pokrajinski ombudsman, pitanja o bračnom statusu pri zapošljavanju ženama se postavljaju u 42,3 odsto, a muškarcima u 21,7 odsto slučajeva, a pitanja o porodičnom stanju – broju dece i planiranju porodice muškarcima se postavljaju u 16 odsto, a ženama u 40 odsto slučajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: