SAD:Aerodrom na Haitiju funkcioniše

Američka vojska demantovala je informacije da loše koordinira vazdušni saobraćaj na aerodromu u Port-o-Prensu, na zamljotresom razorenom Haitiju.

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2010.

22:04

Default images

Javnost zamera što brojni avioni koji od 12. januara, kada se dogodio zemljotres, donose pomoć za preživele na Haitiju, nisu uspeli da dobiju dozvolu za sletanje. Organizacija Lekari bez granica izrazila je žaljenje što avion sa 12 tona medicinske pomoći nije mogao ni posle tri pokušaja da sleti na aerodrom.

"Uvek će biti nezadovoljnih ljudi", rekao je novinarima visoki američki vojni zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

On je kazao da o dozvolama za sletanje odlučuju haićanske vlasti zajedno sa Ujedinjenim nacijama i da američka strana ima jedino ulogu da olakša sletanja.

Takođe je rekao da je sada na aerodromu moguće obaviti 130 sletanja aviona, dok je prvih dana nakon zemljotresa sletalo između 30 i 40 aviona.

Istovremeno, haićanski ministri odlučili su da privremeno suspenduju svoje redovne aktivnosti i geografski među sobom podele ugrožena područja kako bi što je moguće više olakšali raspodelu međunarodne pomoći.

Prema poslednjim podacima, u zemljotresu koji je 12. januara pogodio Haiti poginulo je 75.000 ljudi, 250.000 ih je povređeno, dok je oko milion njih ostalo bez krova nad glavom.

U zemljotresu su, takođe, stradale brojne državne zgrade, među kojima i predsednička palata i više ministarstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: