CG: Diplomatski odnosi sa Kosovom

Crna Gora i Kosovo uspostavili su diplomatske odnose razmenom pisama ministara spoljnih poslova, saopšteno je iz crnogorske vlade.

Izvor: B92

Petak, 15.01.2010.

10:28

Default images

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen je u pismu kosovskom kolegi Skenderu Hiseniju istakao da očekuje da će položaj crnogorske zajednice na Kosovu biti "trajno rešen" i naveo da će istovremeno rešavanjem tog pitanja početi pripreme za razmenu diplomatskog osoblja.

"To će doprineti boljem međusobnom poverenju i tradicionalnom uvažavanju koje neguju naši prijateljski narodi u interesu zajedničkog dobra i jačanja regionalne stabilnosti i bržeg dostizanja zajedničkih evropskih i evroatlantskih ciljeva", navodi se u pismu Roćena.

Crna Gora je 9. oktobra 2008. godine priznala Kosovo, nakon čega je Beograd uskratio gostoprimstvo njenom ambasadoru.

Puni diplomatski odnosi su normalizovani godinu dana kasnije, kada je novi crnogorski ambasador Igor Jovović predao akreditive predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Srbija je sugerisala Crnoj Gori da sačeka sa činom uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom do odluke Međunarodnog suda pravde u
Hagu.

Hiseni: Uskoro ambasadori

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni potvrdio je da je dobio Roćenovo pismo o uspostavljanju diplomatskih odnosa Crne Gore i Kosova.

"Dobio sam pismo od ministra inostranih poslova Crne Gore Milana Roćena kao odgovor na moj ponovljeni zahtev od 16. decembra i poziv za uspostavljanje diplomatskih odnosa. U pismu ministar Roćen informiše da je Crna Gora odlučila da uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom na nivou ambasadora i u određenom vremenu mi ćemo izmeniti ambasadore", rekao je Hiseni na konferenciji za novinare.
Skender Hiseni (Beta)
Prema njegovim rečima, osetljivost procesa uspostavljanja diplomatskih odnosa dve države je uticala da bude produžen period za uspostavljanje tih odnosa.

"Mi uvek treba da imamo u vidu okolnosti i kontekst u kojima se razvijaju određeni procesi. Treba da imamo razumevanja i za osetljivosti u odnosima koje neka zemlja ima sa trećim zemljama", rekao je kosovski ministar.

"Bilo je rasprava...o uslovljavanjima za uspostavljanje diplomatskih odnosa položajem crnogorske zajednice na Kosovu. Uveravam vas da nikada nije bilo uslovljavanja od strane Crne Gore, dok će se Kosovo u pokušajima da izgradi pravnu državu brinuti da se svi građani, uključujući i građane crnogorske etničke pripadnosti, dobro i sigurno osećaju na Kosovu, kao u svojoj državi", rekao je Hiseni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: