Petak, 15.01.2010.

10:28

CG: Diplomatski odnosi sa Kosovom

Crna Gora i Kosovo uspostavili su diplomatske odnose razmenom pisama ministara spoljnih poslova, saopšteno je iz crnogorske vlade.

Izvor: Beta

CG: Diplomatski odnosi sa Kosovom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

kleo

pre 14 godina

Ah brate, brate, Srbija je izgubio puno, puno puno stvari u mraku i to sto je izgubio u mraku trazi na Podgoricu samo za to sto je u Podgoricu svetlo upaljeno.
Zao mi je Crne Gore sto nisu krivi Srbima nista na svetu, a Srbima smeta svaki kad su sami krivi.
Tako je Srbskom Narodom koji vidi ne dalje osim dva prsta od nosa. Sta ces dalje?!!.
Cao.

Volim Crnu Goru

pre 14 godina

Srecno drage komsije i kamo srece da se u Srbiji dozovu pameti, te da na isti nacin postupe sa komsijama, svima bi nam bilo bolje zivjeti u miru i dobrim komsijskim odnosima.
Volio bih da i Srbija prizna Kosovo, da poboljsa odnose sa BiH, Hrvatskom, C.Gorom, Makedonijom, Bugarskom,a posebno sa Madjarskom. Do tad ostaje taman oblak nad Balkanom.

Vladimir

pre 14 godina

Poslije ovoga Amfilohije-Risto Radovic se moze pozdraviti sa mjestom Patrijarha srpskog.Ovo za njega nije moglo doci u gorem trenutku.

mi

pre 14 godina

ove godine turisticki bum kosovara na crnogorsko primorje..videcete...moralo je to da se desi..jer CG ce sto prije u EU..A Srbija ako ce u EU mora da RATka M da izruci i s kosovom nesto da uradi...ne gledajte dr. BiH

Susjed

pre 14 godina

Ovo je samo poimanje realnosti s kojom se Srbija ne može suočiti. Ustvari može ali unutarnja politika ne i to je kočnica koja će uvijek kočiti Srbiju ali bolje na vrijeme da podmažu tu kočnicu, otpuste ju i krenu dalje jer se i Vojvodina sprema samo drugačijom taktikom.

brdt

pre 14 godina

Šta očekivati kada NAŠ ministar pristane da ga "doprate" do administrativne linije, umesto da kao "državnik" odbije i zahteva da ga uhapse zato što šeta "svojom" zemljom kao slobodan građanin. Posle toga mi očekujemo nešto od nekih "stranaca".
Što se njih tiče, ne branimo im... Ako je ljubav prava neka se vole. Uostalom diplomatska težina MNE-a je slična onoj odlazećeg predsednika "zapadnih nam susjeda"

Srdjan

pre 14 godina

I ja sam iz Crne Gore, u Beogradu sam, ali nisam zasjeo u fotelju! Da se stidim svog porijekla zbog nepromisljenih poteza crnogorske vlasti, to necu. Srbin sam iz Crne Gore i ponosan sam na to. A sto se tice te gospode politicara okupljene oko Djukanovica, sve su rekli svojom politikom u poslednjih 20 godina. Ljudi,shvatite vec jednom da nije narod kriv. Ok reci cete,pa oni su ga birali, odvojili Crnu Goru. Hmmm... i jesu, ali vise nisu nego sto jesu! Malo biracko tijelo, svega 400 hiljada biraca,laka manipulacija glasacima, ptimitivci se kao i u Srbiji prodaju za vrecu brasna,ljude ucenjuju, licno poznajem mnoge kojima se prijetilo da se ni slucajno ne pojave na referendumu... To su sve stvari koje su dovele da Crna Gora postane privatna drzava nekolicine kvazipoliticara,kvazi proevropski orjentisanih. Svaki potez iz Podgorice dozivljavam kao licnu samarcinu,to me iskreno boli! I sta ja tu mogu? Sta? Danas,kad kazem nekome da sam iz Crne Gore,vise se tu ne osjeti toplina kao prije par godina,osjecam neki naboj.osjecam da nisam dobrodosao. I ne krivim nikoga, znam da nije do mene,jer sam ja onaj stari. I dalje sam Srbin iz Crne Gore, govorim i pisem srpskim jezikom, vjernik sam srpske pravoslavne crkve,ali uvijek moram nekome da se pravdam! Moram da se pravdam zbog NJIH,imena da im ne pominjem,gade mi se! Boli me to sto nas drugi teraju da se mrzimo i samo smo marionete politicara ciji su potezi razjedinili JEDAN ISTI NAROD!!! Tuzno, ali tako je!

Sremac

pre 14 godina

Crna Gora, odnosno oni koji vrše vlast u Crnoj Gori, je uradila ono što misli da je u njenom interesu.
Mi treba da uradimo ono što mislimo da je u našem interesu.
Ne sme biti osvetoljubivosti, ali ni sentimentalnosti.

iva, split

pre 14 godina

Ne mozete se ljutit na Crnogorce, ko da ih neko nesto pita? Ko da je mene neko pitao da li zelim da Mesic putuje u Pristinu, da li zelim da udjemo u NATO ili bilo sta drugo? Ponude nam deset istih kandidata na izborima i to je sve sto nas se pita. Raspad Jugoslavije je bila nevidjena glupost. Sad smo svi propali moralno i ekonomski, u dugovima...svake godine sve gore. Sve smo skoro prodali i to dzabe, jos samo da prodamo otoke i sl., ne znam sta cemo iza toga.

marko cg

pre 14 godina

Za mene ne postoje druga braca na svijetu od Srba i Srbije. To mi niko ne moze ukinuti, a ova sramna odluka, nije stav naroda u crnoj gori, vec sake jada koji se nalaze u vladi i kojih se ja iskreno stidim zbog ovakvih odluka!!!!!A gdje smo mi u svemu tome nazalost nemocni!!!!!

Munze Konza

pre 14 godina

Sam čin je ružan, ali shvatljiv - ko još pita Crnu Goru šta joj se sviđa?! Ni jače ne pitaju, što bi Crnu Goru... Ali obrazloženje, naročito deo o "boljem međusobnom poverenju i tradicionalnom uvažavanju koje neguju naši prijateljski narodi...." je zaista za rubriku "verovali ili ne". Ne znam da li je tužniji i sramniji čin ili objašnjenje. Mnogo će snega da okopni po Durmitoru dok Srbija makar malo ne zaboravi ovu izdaju nekada bratske Crne Gore.

neovisna

pre 14 godina

Cestitam, Crnoj Gori i Kosovu na uspostavljanju medjusobnih odnosa. Nadam se takvim odnosima i sa ostalim susjedima, Srbijom na primjer!!!

Komina

pre 14 godina

Najvaznija stvar koja treba da se promeni je da se svaki Crnogorski drzavljanin tretira kao i svaki drugi stranac. Da gospoda Marovic, Djukanovic i dr pokazuju pasos kada dodju u nasu zemlju; da skolarine budu kao za sve ostale strance. To je sve.

Nikola PG

pre 14 godina

Ja sam iz Podgorice i stidim se ovakvog poteza "nase" vlade. Ovoga se stidi ogromna vecina gradjana CG i vi to znate, zbog cega sam zapanjen vasim komentarima. Ovo radi vlast u Crnoj Gori koja nije izabrana od strane naroda, tj svih ovih godina vlada zahvaljujuci ucjenama, ogromnom novcu, tajnoj policiji itd. Veoma je tesko protiv toga se boriti u maloj drzavi gdje svako svakoga zna i gdje nema kriticne mase ljudi koja bi mogla da dovede do promjena. Vi bi to trebali da znate i nikako nije u redu da krivite CG i njen narod za ovo. Pa i sve da je narod kriv i ovo zelio, i sve da su nam odnosi losi zadnjih 10 godina, zar je malo sto smo stotinama godina krvarili za srbiju, sto mi je pola predaka izginulo na mojkovcu braneci vam odstupnicu.

Nadam se da cete se okrenuti buducnosti i da cete konacno svatiti da je upravo kupovina luke Bar, pored vaseg izlaza na more, jedan od nacina da budete postovani i da imate uticaja u regionu... Sto vise budete ekonomski prisutniji bicete mocniji. Ovakva retorika i teske rijeci vas samo unazadjuju. Da ste rjesavali pitanje Kosova ekonomijom i investicijama, da ste albance ucinili ekonomski zavisnim a ne koristili silu kosovo bi i dalje bilo Srbija. Raditi stvari za inat crnoj gori, proglasavanje crnogoraca strancima i ostale stvari su gluposti. Pa vi ako ocete da se jednog dana ponovo stvari vrate na svoje mjesto, radicete upravo suprotno, dovoditi sto veci broj crnogoraca da studiraju kod vas, sprovoditi sto veci uticaj, ulagati sto vise novca... tako se to radi braco.. a ne puskama i teskim rijecima. Pozdrav od Crnogorca koji je svim srcem zelio ocuvanje zajednicke nam drzave !

marko_pg

pre 14 godina

Stvarno velika i nenadoknadiva sramota za moju Crnu Goru! Ali braco Srbi koliko god da je ovo tragedija za casnu i postenu Crnu Goru ovo je sramota i tragedija za sve Srbe jer po ko zna koji put dozivljavamo tezak poraz i svjedocimo smo sopstvene nesloge i posrnuca. Ja sam Srbin-Crnogorac, cijeli zivot sam proveo u Podgorici, Crnoj Gori, moje je porijeklo iz Stare Crne Gore (njen centralni dio) i u Srbiju i Beograd sam bio svega nekoliko puta. Ali to ne umanjuje da sam ja Srbin - bas zato sto sam pravi Crnogorac, i jer su to Crnogorci uvijek i bili! (tj. do 1945 kada dolazi do stvaranja crnogorske nacije) I zato mene podjednako kao i bilo kog Srbina u Srbiji ili na svijetu boli ovaj danasnji cin. Jasno je da narod tu nista ne moze, vlast Crne Gore je sluga zapadnih sila i radi sve sto se naredi. . Zapad joj zbog toga i omogucava da opstane vec 20 godina na vlasti! (niste ni svjesni kako je lako iskontrolisati 450 000 glasaca) I garantujem vam da je 80% naroda protiv ovoga (u ovih 20% su albansko stanovnistvo i ostale manjine i svega mali dio 'Crnogoraca' kojima je sopstveni interes iznad svega) U ovakvom sistemu drzave, borba protiv ovakvih odluka je nemoguca! Zato ne usmjeravajte svoj bijes protiv prave brace (sto se ja nadam da i pored svega jesmo) vec na one koji je zasluzuju!

Rade

pre 14 godina

A to ovako izgleda.Dodje iz Crne Gore u Srbiju ,ova ga školuje a zatim se vrati da zastupa interese Srbije (ambasador Lutovac) ili da radi protiv Srbije (predsednik Vujanović) Ko je uspešniji ?I li je sve to isto.

ex-Jugo

pre 14 godina

Sta reci nego cestitke crnogorskoj politici koja je tako dosledna i velikim koracima grabi ka NATO-savezu i evropskim integracijama. Oni se ne obaziru na retrogradnoj politici Srbije, koja samo preti, i uvek samo slabijima od sebe. Te njene pretnje bar dosada su bile bez posledica za Crnu Goru. A sto se tice luke Bar, to svakom je jasno da je potrebnija Srbiji nego i samoj Crnoj Gori. Luka Bar je jedina i verovatno poslednja sansa Srbije za izlazak na more.

Pedja

pre 14 godina

Razumijem negodovanje zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom. Ali nemojte se zavaravati da Srbija kupovinom Luke Bar nesto kao pomaze CG. Pa ne bi kupovali da vam nije u interesu...

Bak

pre 14 godina

Kad mi je sestra pre par meseci rekla da je bila šesta ''ispod crte'' i zbog toga samofinansirajući student, a državljanka Srbije i rođena u Srbiji, a iznad nje, na budžetu, 20-tak Crnogoraca, zapitao sam se zašto li mi imamo Zakon o strancima i zašto se isti ne primenjuje?! Ali...više me ništa ne može iznenaditi.

Ivan

pre 14 godina

I ja sam za to da se Crnogorcima uvede status stranih drzavljana u Srbiji. Pa neka placaju takse, skuplje skolarine, vize i sta vec ne.
Jer dokle god bude ostalo ovako oni ce se drzati price "Ah, to je nasa vlada i mi nemamo nista sa tim", a na sledecim izborima ce istu vladu birati.
A i nije mi jasno kako mogu da se ne zalazu za vracanje Kosova Srbiji...jer i Crnogorce i Makedonce ceka ista sudbina ne tako daleko. Umesto da izvuku pouku iz onog sto se desilo Kosovu, oni okrecu ledja...
A ko vlada nasom drzavom...to je vec drugo pitanje...

Vlada 1973

pre 14 godina

Nije ovo nista sto se nije moglo ocekivati.Meni jedino nije jasno zasto se mi i dalje toliko trudimo da verujemo u to da je za nas bratski narod?Prestao je odavno da bude,a kao sto neko rece sami su birali svoju vladu i predsednika i ovo su i njihovi stavovi.Jednostavno to treba da bude susedna drzava kao sto smo i mi za njih i trebaju da budu tretirani kao stranci sto i jesu.Bez puno emocija o svemu ovome,to je realnost,ali ipak i mi treba tu realnost da primenimo na njima.Toliko......

nikola,bar

pre 14 godina

Puna podrska cinu Vlade Crne Gore! Mi necemo biti taoci katastrofalne politike Beograda.
Ovo sto se desava Srbiji je posljedica te katastofalne politike.
Sto prije se Beograd opamjeti i shvati realnost bit ce bice bolje za Srbiju.
Sanjao se san o Velikoj Srbniji, o nebeskome narodu granici Karlobag ,Ogulin, Virovitici a zapravo je granica na Merdarima.
Eto, to je cjena. Skupo ali bude li mudrosti bice i srece za Srbiju.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

"To će doprineti boljem međusobnom poverenju i tradicionalnom uvažavanju koje neguju naši prijateljski narodi" - a je li to g.Rocen otvoreno priznaje da je Kosovo etnicki cisto, jer se ocigledno obraca ISKLJUCIVO Albancima? Sa druge strane, kaze kako se nada da ce biti reseno pitanje cg manjine pa ispada da tamo ima i nekih Crnogoraca i tako se stize do apsurda da su oni sami sebi "prijateljski narod"! Imam osecaj da su u CG ipak malo zbunjeni...

Dragan Markovic

pre 14 godina

Ajde braco Crnogorci neka vam bude. Ako ste tako zamislili da se dopadnete ostalom svetu - u redu. Jedino nisam siguran da li su ovakvi potezi iskreno vasi i autenticni ili ih vam neko diktira u pero. U svakom slucaju neka vam je na cast!

Vama je svakako jasno da Srbija nece i ne moze imati razumevanja za ovakve vase poteze!

Andro

pre 14 godina

Crna Gora je prepoznala realnost. Nadati se je da ce i Srbija to prepoznati. Cim prije to bolje. I za Srbiju i za njene susjede.

Crnoj Gori cestitke za razboritu politiku.

martin

pre 14 godina

Dok srbijanski predsednik odmerava ko ce gde i na kojoj inaguraciji biti ili nece biti prisutan, realan zivot tece i prolazi pored nas zaglibljenih u proslost i imaginarnu buducnost. Trgnimo se i prihvatimo realnost, modernizujmo Srbiju.

Nele

pre 14 godina

Aman ljudi sta nama smeta ako neko hoce da ima dobre odnose sa svima. Kamo srece da i nasi politicari rade na tome a ne da narusavaju odnose sa svakim ko smatra da je Kosovo nezavisno. Nasa je stvar sto smatramo da je Kosovo u Srbiji.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Sada je Srbija na potezu.
Neka sada najprije sve one Crnogorce koji rade i studiraju u Srbiji izjednači sa ostalim strancima. Tim istim Crnogorcima uvesti boravišnu dozvolu u Srbiji. Naplaćivati im ekološku taksu a prikupljeni novac išao bi kao pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.
I naravno odnose sa tom nekadašnjom ex yu republikom svesti na najmanji mogući nivo jer je to najbolje za Srbiju. Ne ulagati u propalu luku Bar nego se orijentisati na Solun ili Konstancu.

Ništa lično! Samo bi trebali konačno gledati svoje interese a ne tuđe.

hladno, hladno ...

pre 14 godina

Meni je zao sto tako mnogo ljudi ima tako a priori lose misljenje o Kosovu i kosovskim Albancima. Ja bih najvise voleo da imamo sa njima srdacne odnose postovanja i poverenja i da se pomazemo, ali njima je milije da imaju "u vlasnistvu" nasu zemlju i puno su se zrtvovali i odricali svoje dobrobiti da nam je uzmu. Ali, ne moze to samo tako! Ne moze se NAKNADNO biti prijatelj. Svaka njima cast na optimizmu i hrabrosti da rizikuju, ali jos se niko nije usrecio svojom naivnoscu i uzdanjem u simpatije mocnih a dalekih. Moramo se dogovoriti oko svega, to je deo procesa pomirenja i normalizacije odnosa i ko god ne pomaze u tome, nije prijatelj ni njima ni nama.

ajoj eto ti ga na

pre 14 godina

hoce li tadic sada da preti crnogorcima sto su uspostavili diplomatske odnose s kosovom i da im poruci: necu u zagreb na inauguraciju predsednika josipoivca zasto sto ste braco crnogorci uspostavili diplomatske odnose s kosovom ? stvarno je smesno kako nasa politicka elita od silnih stabala ne vidi sumu....

CRNOGORAC

pre 14 godina

Ne svatate jos. Ne zivi se na racun zaludnih snova i proslosti. Da ste bolje slusali i pametnije postupali ne bi dosli u poziciju ni da ga izgubite. A sad trazite od nas da zrtvujemo svoje interese radi necega za sta svi znate da je zavrsena prica. To odlicno zna i Jeremic. Ali mu odgovara da gradi svoju oziciju i stice poene na racun ovoga. Steta sto nijeste puno nauculi od onakvog premijera kakvog ste imali.

Slobodna Srbija

pre 14 godina

Bravo Montenegro, zasto sipate so na zivu ranu Srbije ? Niste zahvalni za sve sto vam je Srbija ucinila ! Hocete da Vam se terazijski crnogorci svi vrate u vasu drzavicu ? Sta vam je ?

Srdjan

pre 14 godina

Da li ce sada vlada Srbije ici u kupovinu LukeBar - gliser luke (tj: spasavanju propale crnogorske privrede) ?
Da li ce oni i dalje imati vece privilegije od nas u Srbiji ?
Da li cemo im praviti put i prugu (da bi imali izlaz u Evropu) ?
Da li ce se Srbija pozajmiti da bi pomagala crnogorske investicije ?

Tadicu, Dinkicu ????

Gradjanin Srbije iz Srbije

pre 14 godina

Lepo ljudi vode racuna o sebi i svojoj zemlji, rade u interesu Crne Gore, Sto dalje od Srbije manje problema imas, a ne kao Srbija koja vec decenijama vodi racina o Republici Srpskoj, Crnoj Gori ,Srbima iz hrvatske, gasbajterima,a o nama iz Srbije i o samoj Srbiji vodicemo racuna u nekom drugom zivotu. Pa i patrijarsi nam nisu iz Srbije.

Srbona

pre 14 godina

Nema veze nama ionako svako moze da radi sta god hoce i da prodje bez posledica. Hrvatska nas tuzi za genocid i pritom najnormalnije investira kod nas i dovede nam 300 svojih firmi. Mi naravno tamo ne mozemo ni trafiku da otvorimo. Crna Gora prizna Kosovo i uspostavi diplomatske odnose a mi se spremamo da investiramo u luku Bar i pritom tu beskorisnu luku debelo preplatimo da bi pomogli Crnu Goru. Jos cemo graditi bespotrebno i auto put do Crne Gore da bi ih povezali sa svetom. Nista ne vredi sto su gradjani Srbije ovim ogorceni i listom protiv kada ocigledno Srbijom rukovodi vec decenijama neka cudna sila poreklom iz Crne Gore.Do kada cemo sve ovo trpeti zavisi iskljucivo od nas.

Milan

pre 14 godina

Jel bese Vuk Jeremic rekao da ce Crna Gora da saceka odluku medjunarodnog suda!? Da, da evo nasao sam izjavu to je izjavio Vuk Jeremic, pa dobro on izjavio i da ce EULEX biti neutralan. Mislim da je red da se ministar Jeremic pojavi pred skupstinom i pred narodom i objasni zasto unapred daje ovakve izjave koje se posle pokazu kao netacne, odnosno zasto prica neistinu ovom narodu!

Proka

pre 14 godina

Hoce li predsednik i sada reci kako necemo uvoditi nikakve sankcije prema CG da ne bi islo na stetu tamosnjeg naroda? Pa ko je ponovo izabrao ovu vlast nakon priznanja Kosova? I prema nama su bile sankcije, cak iako je bilo ocigledno da Milosevic beskrupulozno krade izbore a sta se onda ovde ceka kada su izbori u CG bili jasni k'o dan?

Sasa Novak @ NL

pre 14 godina

Mi treba da radimo autoput Raska-Beograd trasom koja najvise doprinosi razvoju tog zaostalog kraja Srbije, sto je strateski interes drzave. A Crna Gora ako ima neki interes neka se izbori sama za prikljucak. Taj autoput ne treba da se zove Beograd-Juzni Jadran, nego Boegrad-Raska. Propala luka Bar ne treba Srbiji, ima Solun i koridor 10. Prestanimo se udvarati onima koji nas sujetno preziru, ponasajmo se prema njima kao prema svim strancima kad borave iz bilo kog razloga u Srbiji, tad ce nas postovati. Ne cudi uspostavljanje diplomatskih odnosa CG i Kosova jer to je normalan redosled nakon priznanja.

Branko

pre 14 godina

Logično je bilo očekivati da posle priznanja sledi uspostava diplomatskih odnosa. Ne vidim čemu toliko ogorčenje. Mi smo ti koji treba da vodimo računa o interesu svoje države i naroda a ne neko drugi. Pustite Crnogorce da kreiraju svoju politiku.

Zorzo

pre 14 godina

Braco Srbi,
Pise vam bivsi crnogorski student a vec odavno pecalbar. Samo da vas sve pozdravim i da kazem da sam totalno sokiran kao i u slucaju priznanja Kosova. Stid me je i sram ali se u Boga nadam da ce ta bruka i sramota biti promijenjena. Do tada Sve najbolje vam zelim i ne cudim se ako ste ljuti na sve Crnogorce. I ja se stidim, ali vjerovatno je tu negdje i razlog zasto sam otisao sa tih terena.

Kako Njegos rece: "Mrtvu glavu ne dize iz groba, nit prekova bistra dzeferdara. Zdravo tvoja Glava na ramena, pusku drugu ti ces nabaviti a u ruke Mandusica Vika svaka puska bice ubojita"
Doci ce ce opet generacija Crnogoraca koja ce valjda ispraviti nepravdu nacinjenu prema Srbiji!

Mitrovica

pre 14 godina

Milo djukanovic se od pocetka bavljanjem politikom istakao kao pragmaticar i nikada ga nisi mogao videti kako vristi na druge ili slicno.
On je pre nekoliko dana vama (Srbima) dao i jedan veoma otvoren i prijateljski savet: da "ne trosite uzalud truda i energije oko Kosova, jer to je nesto nepovratno".
Mi Kosovari, bi se mozda predomislili da zivimo zajedno sa Srbijom u nekoj varijanti, samo tada ako vi biste bili u stanju da vratite vreme nazad i to tamo negde 80-tih i da nam tada date na primer "vise od autonomije a manje od drzave".
Pa vi vidite - ako ste to u stanju i mi cemo uci u pregovore sa vama.

Mrkonjić - moj idol

pre 14 godina

Baš se radujem, evo i mi ćemo da pripomognemo kupovinom Luke Bar i izgradnjom autoputa za CG.

Ako treba napravićemo i autoputeve Priština-Tirana i Priština-Podgorica. Mi smo uvek bili za ljubav a kad se deca već vole red je i da se pomogne.

Vlado PG

pre 14 godina

Evo linka na kojem se moze procitati sadrzaj pisma crnogorske strane
http://www.portalanalitika.me/politika/vijesti/1265-crna-gora-i-kosovo-uspostavili-odnose-.html
Tu pise da do razmjene diplomatskog osoblja neće doći u ovoj fazi odnosno dok ne bude riješeno pitanje položaja crnogorske nacionalne manjine na Kosovu.

Sinke

pre 14 godina

Svak' je rodjen za po jednom mr'jeti, cast i bruka zive dovijeka.
Davno bese. Sada je to drugi narod. Previse slatko je biti prijatelj velikima i jakima, veliko iskusenje bese.

Halo, Tadicu?

pre 14 godina

Apsolutno me ne zanima ni Crna Gora ni Milo ni njihova jadna i licemerna objasnjenja zasto tako trce da priznaju tu albansku nacionalisticko-kriminalnu paradrzavu, ne zanima me ni da li to Milo vraca dugove crnogorskim Albancima koji glasaju za njega ili zato sto mora da stiti satove, odela i eure koje je "krvavo" zaradio ili zato sto je americki pacijent koji radi po instrukcijama iz Vasingtona. Mene zanima sta ce Srbija i Tadic da urade? Da li ce najzad poceti da stite interese Srbije ili cemo i u ovom slucaju gledati neke jalove i beskicmenjacke proteste a vec sutra ce se Srbija ponasati kao da se nista nije desilo? Ako Tadic nije primetio, nijedna od okolnih drzava nije nesto impresionirana tim verbalnim protestima Srbije zato sto znaju da od Srbije osim tih smesnih protesta koji traju jedan dan, nikakvih drugih konsekvenci nece imati. Vreme je za promenu ove dobrosusedske i pomirljive politike koju sprovodi Tadic jer je vecini u Srbiji muka od toga da budemo pretplaceni za ismejavanje i izivljavanje u regionu.

slavica

pre 14 godina

To se i ocekivalo.
Za mene je Crna Gora postala susedna drzava kroz koju mogu da prolazim, ako moram, ali da letujem ne. Crnogorci se moraju suociti sa odlukama svoje vlade i shvatiti posledice ovakvih odluka.

Mislilac

pre 14 godina

Bravo za Crnu Goru! Trebamo da naucimo od njih kako se gledaju samo i iskljucivo svoji interesi!
A sad, opet, dajte svim drzavljanima Crne Gore da zive u Srbiji, da se skoluju, dajte im direktorska mesta, ministarske fotelje, mesta u upravnim odborima... Dajte im ista prava koja ima i bilo koji drugi stanovnik Srbije, koji placa porez ovoj drzavi!

miki

pre 14 godina

cestitam crnogorcima na novim prijateljima nadam se da ce to prijateljstvo biti bratsko i posteno, casno kako se govorilo nekad u crnog gori. sto se mene licno tice kako je neko pre mene napisao jos jedna zabluda manje.

Vlado PG

pre 14 godina

Osvijestite se vise ljudi, koliko god to bilo bolno. Nece proci 5-6 godina a Srbija ce to isto uraditi. Vidjecete ... Koristite malo vise mozak a malo manje emocije, pa ce vam biti jasno da je najbolje i za vas da Kosovo nikad vise ne bude u sastavu Srbije jer ce vam samo predstavljati rak ranu u tkivu vase drzave. A da je bolno, jeste, i za Crnu Goru i za Srbiju ...

Srki

pre 14 godina

Od danas očekujem da moja država Srbija uradi sledeće:
1) Prekine ili svede na najmanju moguću meru diplomatske, ali i sve druge kontakte sa Crnom Gorom
2) Odmah i bezuslovno sve crnogorske državljane u Srbiji proglasi strancima i prema njima se tako i ponaša
3) Građanima Srbije preporuči bojkot svih proizvoda i "usluga" te države.
Baš zato što su u pitanju "dojučerašnja vekovna braća" koraci prema njima moraju biti i jači i odlučniji nego prema npr. Hrvatskoj, Makedoniji...
Nisam afektivan (sve ovo je već poznato i očekivano sa njihove strane), potpuno hladne glave ovo pišem.

Centralnosrbijanac

pre 14 godina

A sada, stvarno, ADIO MONTENEGRO! Za mene, Crna Gora i Crnogorci više ne znače ništa, kao da ne postoje! Hvala vam što me naučiste pameti i oslobodiste me bar nekih od zabluda kojima sam, priznajem, robovao. Sad sam slobodan! Sad samo da se oslobodimo i ovih "terazijskih", pa da prodišemo punim plućima!

Radule-MNE

pre 14 godina

Duvaju nam zapadni vjetrovi...ah sto ce mo se istrosit kad budemo morali to sve brisat i ponistavat al neka neka, nista ne traje vjecno moj Djukanovicu! Doci ce i dan kad ce SNP preuzeti vlast i vratiti sve dje mu je i mjesto!

Pedja

pre 14 godina

Sa srecu da bidne.
Nadam se da ce moja drzava znati da odgovori kako treba.
Sto se mene tice, Crna Gora me interesuje kolko me interesuje lanjski sneg.

Srki

pre 14 godina

Od danas očekujem da moja država Srbija uradi sledeće:
1) Prekine ili svede na najmanju moguću meru diplomatske, ali i sve druge kontakte sa Crnom Gorom
2) Odmah i bezuslovno sve crnogorske državljane u Srbiji proglasi strancima i prema njima se tako i ponaša
3) Građanima Srbije preporuči bojkot svih proizvoda i "usluga" te države.
Baš zato što su u pitanju "dojučerašnja vekovna braća" koraci prema njima moraju biti i jači i odlučniji nego prema npr. Hrvatskoj, Makedoniji...
Nisam afektivan (sve ovo je već poznato i očekivano sa njihove strane), potpuno hladne glave ovo pišem.

Centralnosrbijanac

pre 14 godina

A sada, stvarno, ADIO MONTENEGRO! Za mene, Crna Gora i Crnogorci više ne znače ništa, kao da ne postoje! Hvala vam što me naučiste pameti i oslobodiste me bar nekih od zabluda kojima sam, priznajem, robovao. Sad sam slobodan! Sad samo da se oslobodimo i ovih "terazijskih", pa da prodišemo punim plućima!

Mislilac

pre 14 godina

Bravo za Crnu Goru! Trebamo da naucimo od njih kako se gledaju samo i iskljucivo svoji interesi!
A sad, opet, dajte svim drzavljanima Crne Gore da zive u Srbiji, da se skoluju, dajte im direktorska mesta, ministarske fotelje, mesta u upravnim odborima... Dajte im ista prava koja ima i bilo koji drugi stanovnik Srbije, koji placa porez ovoj drzavi!

Pedja

pre 14 godina

Sa srecu da bidne.
Nadam se da ce moja drzava znati da odgovori kako treba.
Sto se mene tice, Crna Gora me interesuje kolko me interesuje lanjski sneg.

Halo, Tadicu?

pre 14 godina

Apsolutno me ne zanima ni Crna Gora ni Milo ni njihova jadna i licemerna objasnjenja zasto tako trce da priznaju tu albansku nacionalisticko-kriminalnu paradrzavu, ne zanima me ni da li to Milo vraca dugove crnogorskim Albancima koji glasaju za njega ili zato sto mora da stiti satove, odela i eure koje je "krvavo" zaradio ili zato sto je americki pacijent koji radi po instrukcijama iz Vasingtona. Mene zanima sta ce Srbija i Tadic da urade? Da li ce najzad poceti da stite interese Srbije ili cemo i u ovom slucaju gledati neke jalove i beskicmenjacke proteste a vec sutra ce se Srbija ponasati kao da se nista nije desilo? Ako Tadic nije primetio, nijedna od okolnih drzava nije nesto impresionirana tim verbalnim protestima Srbije zato sto znaju da od Srbije osim tih smesnih protesta koji traju jedan dan, nikakvih drugih konsekvenci nece imati. Vreme je za promenu ove dobrosusedske i pomirljive politike koju sprovodi Tadic jer je vecini u Srbiji muka od toga da budemo pretplaceni za ismejavanje i izivljavanje u regionu.

Radule-MNE

pre 14 godina

Duvaju nam zapadni vjetrovi...ah sto ce mo se istrosit kad budemo morali to sve brisat i ponistavat al neka neka, nista ne traje vjecno moj Djukanovicu! Doci ce i dan kad ce SNP preuzeti vlast i vratiti sve dje mu je i mjesto!

slavica

pre 14 godina

To se i ocekivalo.
Za mene je Crna Gora postala susedna drzava kroz koju mogu da prolazim, ako moram, ali da letujem ne. Crnogorci se moraju suociti sa odlukama svoje vlade i shvatiti posledice ovakvih odluka.

miki

pre 14 godina

cestitam crnogorcima na novim prijateljima nadam se da ce to prijateljstvo biti bratsko i posteno, casno kako se govorilo nekad u crnog gori. sto se mene licno tice kako je neko pre mene napisao jos jedna zabluda manje.

Zorzo

pre 14 godina

Braco Srbi,
Pise vam bivsi crnogorski student a vec odavno pecalbar. Samo da vas sve pozdravim i da kazem da sam totalno sokiran kao i u slucaju priznanja Kosova. Stid me je i sram ali se u Boga nadam da ce ta bruka i sramota biti promijenjena. Do tada Sve najbolje vam zelim i ne cudim se ako ste ljuti na sve Crnogorce. I ja se stidim, ali vjerovatno je tu negdje i razlog zasto sam otisao sa tih terena.

Kako Njegos rece: "Mrtvu glavu ne dize iz groba, nit prekova bistra dzeferdara. Zdravo tvoja Glava na ramena, pusku drugu ti ces nabaviti a u ruke Mandusica Vika svaka puska bice ubojita"
Doci ce ce opet generacija Crnogoraca koja ce valjda ispraviti nepravdu nacinjenu prema Srbiji!

Srbona

pre 14 godina

Nema veze nama ionako svako moze da radi sta god hoce i da prodje bez posledica. Hrvatska nas tuzi za genocid i pritom najnormalnije investira kod nas i dovede nam 300 svojih firmi. Mi naravno tamo ne mozemo ni trafiku da otvorimo. Crna Gora prizna Kosovo i uspostavi diplomatske odnose a mi se spremamo da investiramo u luku Bar i pritom tu beskorisnu luku debelo preplatimo da bi pomogli Crnu Goru. Jos cemo graditi bespotrebno i auto put do Crne Gore da bi ih povezali sa svetom. Nista ne vredi sto su gradjani Srbije ovim ogorceni i listom protiv kada ocigledno Srbijom rukovodi vec decenijama neka cudna sila poreklom iz Crne Gore.Do kada cemo sve ovo trpeti zavisi iskljucivo od nas.

Mrkonjić - moj idol

pre 14 godina

Baš se radujem, evo i mi ćemo da pripomognemo kupovinom Luke Bar i izgradnjom autoputa za CG.

Ako treba napravićemo i autoputeve Priština-Tirana i Priština-Podgorica. Mi smo uvek bili za ljubav a kad se deca već vole red je i da se pomogne.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Sada je Srbija na potezu.
Neka sada najprije sve one Crnogorce koji rade i studiraju u Srbiji izjednači sa ostalim strancima. Tim istim Crnogorcima uvesti boravišnu dozvolu u Srbiji. Naplaćivati im ekološku taksu a prikupljeni novac išao bi kao pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.
I naravno odnose sa tom nekadašnjom ex yu republikom svesti na najmanji mogući nivo jer je to najbolje za Srbiju. Ne ulagati u propalu luku Bar nego se orijentisati na Solun ili Konstancu.

Ništa lično! Samo bi trebali konačno gledati svoje interese a ne tuđe.

Vlado PG

pre 14 godina

Osvijestite se vise ljudi, koliko god to bilo bolno. Nece proci 5-6 godina a Srbija ce to isto uraditi. Vidjecete ... Koristite malo vise mozak a malo manje emocije, pa ce vam biti jasno da je najbolje i za vas da Kosovo nikad vise ne bude u sastavu Srbije jer ce vam samo predstavljati rak ranu u tkivu vase drzave. A da je bolno, jeste, i za Crnu Goru i za Srbiju ...

Srdjan

pre 14 godina

Da li ce sada vlada Srbije ici u kupovinu LukeBar - gliser luke (tj: spasavanju propale crnogorske privrede) ?
Da li ce oni i dalje imati vece privilegije od nas u Srbiji ?
Da li cemo im praviti put i prugu (da bi imali izlaz u Evropu) ?
Da li ce se Srbija pozajmiti da bi pomagala crnogorske investicije ?

Tadicu, Dinkicu ????

Slobodna Srbija

pre 14 godina

Bravo Montenegro, zasto sipate so na zivu ranu Srbije ? Niste zahvalni za sve sto vam je Srbija ucinila ! Hocete da Vam se terazijski crnogorci svi vrate u vasu drzavicu ? Sta vam je ?

Sinke

pre 14 godina

Svak' je rodjen za po jednom mr'jeti, cast i bruka zive dovijeka.
Davno bese. Sada je to drugi narod. Previse slatko je biti prijatelj velikima i jakima, veliko iskusenje bese.

Mitrovica

pre 14 godina

Milo djukanovic se od pocetka bavljanjem politikom istakao kao pragmaticar i nikada ga nisi mogao videti kako vristi na druge ili slicno.
On je pre nekoliko dana vama (Srbima) dao i jedan veoma otvoren i prijateljski savet: da "ne trosite uzalud truda i energije oko Kosova, jer to je nesto nepovratno".
Mi Kosovari, bi se mozda predomislili da zivimo zajedno sa Srbijom u nekoj varijanti, samo tada ako vi biste bili u stanju da vratite vreme nazad i to tamo negde 80-tih i da nam tada date na primer "vise od autonomije a manje od drzave".
Pa vi vidite - ako ste to u stanju i mi cemo uci u pregovore sa vama.

Milan

pre 14 godina

Jel bese Vuk Jeremic rekao da ce Crna Gora da saceka odluku medjunarodnog suda!? Da, da evo nasao sam izjavu to je izjavio Vuk Jeremic, pa dobro on izjavio i da ce EULEX biti neutralan. Mislim da je red da se ministar Jeremic pojavi pred skupstinom i pred narodom i objasni zasto unapred daje ovakve izjave koje se posle pokazu kao netacne, odnosno zasto prica neistinu ovom narodu!

Bak

pre 14 godina

Kad mi je sestra pre par meseci rekla da je bila šesta ''ispod crte'' i zbog toga samofinansirajući student, a državljanka Srbije i rođena u Srbiji, a iznad nje, na budžetu, 20-tak Crnogoraca, zapitao sam se zašto li mi imamo Zakon o strancima i zašto se isti ne primenjuje?! Ali...više me ništa ne može iznenaditi.

Sremac

pre 14 godina

Crna Gora, odnosno oni koji vrše vlast u Crnoj Gori, je uradila ono što misli da je u njenom interesu.
Mi treba da uradimo ono što mislimo da je u našem interesu.
Ne sme biti osvetoljubivosti, ali ni sentimentalnosti.

nikola,bar

pre 14 godina

Puna podrska cinu Vlade Crne Gore! Mi necemo biti taoci katastrofalne politike Beograda.
Ovo sto se desava Srbiji je posljedica te katastofalne politike.
Sto prije se Beograd opamjeti i shvati realnost bit ce bice bolje za Srbiju.
Sanjao se san o Velikoj Srbniji, o nebeskome narodu granici Karlobag ,Ogulin, Virovitici a zapravo je granica na Merdarima.
Eto, to je cjena. Skupo ali bude li mudrosti bice i srece za Srbiju.

Srdjan

pre 14 godina

I ja sam iz Crne Gore, u Beogradu sam, ali nisam zasjeo u fotelju! Da se stidim svog porijekla zbog nepromisljenih poteza crnogorske vlasti, to necu. Srbin sam iz Crne Gore i ponosan sam na to. A sto se tice te gospode politicara okupljene oko Djukanovica, sve su rekli svojom politikom u poslednjih 20 godina. Ljudi,shvatite vec jednom da nije narod kriv. Ok reci cete,pa oni su ga birali, odvojili Crnu Goru. Hmmm... i jesu, ali vise nisu nego sto jesu! Malo biracko tijelo, svega 400 hiljada biraca,laka manipulacija glasacima, ptimitivci se kao i u Srbiji prodaju za vrecu brasna,ljude ucenjuju, licno poznajem mnoge kojima se prijetilo da se ni slucajno ne pojave na referendumu... To su sve stvari koje su dovele da Crna Gora postane privatna drzava nekolicine kvazipoliticara,kvazi proevropski orjentisanih. Svaki potez iz Podgorice dozivljavam kao licnu samarcinu,to me iskreno boli! I sta ja tu mogu? Sta? Danas,kad kazem nekome da sam iz Crne Gore,vise se tu ne osjeti toplina kao prije par godina,osjecam neki naboj.osjecam da nisam dobrodosao. I ne krivim nikoga, znam da nije do mene,jer sam ja onaj stari. I dalje sam Srbin iz Crne Gore, govorim i pisem srpskim jezikom, vjernik sam srpske pravoslavne crkve,ali uvijek moram nekome da se pravdam! Moram da se pravdam zbog NJIH,imena da im ne pominjem,gade mi se! Boli me to sto nas drugi teraju da se mrzimo i samo smo marionete politicara ciji su potezi razjedinili JEDAN ISTI NAROD!!! Tuzno, ali tako je!

Proka

pre 14 godina

Hoce li predsednik i sada reci kako necemo uvoditi nikakve sankcije prema CG da ne bi islo na stetu tamosnjeg naroda? Pa ko je ponovo izabrao ovu vlast nakon priznanja Kosova? I prema nama su bile sankcije, cak iako je bilo ocigledno da Milosevic beskrupulozno krade izbore a sta se onda ovde ceka kada su izbori u CG bili jasni k'o dan?

Gradjanin Srbije iz Srbije

pre 14 godina

Lepo ljudi vode racuna o sebi i svojoj zemlji, rade u interesu Crne Gore, Sto dalje od Srbije manje problema imas, a ne kao Srbija koja vec decenijama vodi racina o Republici Srpskoj, Crnoj Gori ,Srbima iz hrvatske, gasbajterima,a o nama iz Srbije i o samoj Srbiji vodicemo racuna u nekom drugom zivotu. Pa i patrijarsi nam nisu iz Srbije.

Komina

pre 14 godina

Najvaznija stvar koja treba da se promeni je da se svaki Crnogorski drzavljanin tretira kao i svaki drugi stranac. Da gospoda Marovic, Djukanovic i dr pokazuju pasos kada dodju u nasu zemlju; da skolarine budu kao za sve ostale strance. To je sve.

ex-Jugo

pre 14 godina

Sta reci nego cestitke crnogorskoj politici koja je tako dosledna i velikim koracima grabi ka NATO-savezu i evropskim integracijama. Oni se ne obaziru na retrogradnoj politici Srbije, koja samo preti, i uvek samo slabijima od sebe. Te njene pretnje bar dosada su bile bez posledica za Crnu Goru. A sto se tice luke Bar, to svakom je jasno da je potrebnija Srbiji nego i samoj Crnoj Gori. Luka Bar je jedina i verovatno poslednja sansa Srbije za izlazak na more.

Andro

pre 14 godina

Crna Gora je prepoznala realnost. Nadati se je da ce i Srbija to prepoznati. Cim prije to bolje. I za Srbiju i za njene susjede.

Crnoj Gori cestitke za razboritu politiku.

Sasa Novak @ NL

pre 14 godina

Mi treba da radimo autoput Raska-Beograd trasom koja najvise doprinosi razvoju tog zaostalog kraja Srbije, sto je strateski interes drzave. A Crna Gora ako ima neki interes neka se izbori sama za prikljucak. Taj autoput ne treba da se zove Beograd-Juzni Jadran, nego Boegrad-Raska. Propala luka Bar ne treba Srbiji, ima Solun i koridor 10. Prestanimo se udvarati onima koji nas sujetno preziru, ponasajmo se prema njima kao prema svim strancima kad borave iz bilo kog razloga u Srbiji, tad ce nas postovati. Ne cudi uspostavljanje diplomatskih odnosa CG i Kosova jer to je normalan redosled nakon priznanja.

iva, split

pre 14 godina

Ne mozete se ljutit na Crnogorce, ko da ih neko nesto pita? Ko da je mene neko pitao da li zelim da Mesic putuje u Pristinu, da li zelim da udjemo u NATO ili bilo sta drugo? Ponude nam deset istih kandidata na izborima i to je sve sto nas se pita. Raspad Jugoslavije je bila nevidjena glupost. Sad smo svi propali moralno i ekonomski, u dugovima...svake godine sve gore. Sve smo skoro prodali i to dzabe, jos samo da prodamo otoke i sl., ne znam sta cemo iza toga.

CRNOGORAC

pre 14 godina

Ne svatate jos. Ne zivi se na racun zaludnih snova i proslosti. Da ste bolje slusali i pametnije postupali ne bi dosli u poziciju ni da ga izgubite. A sad trazite od nas da zrtvujemo svoje interese radi necega za sta svi znate da je zavrsena prica. To odlicno zna i Jeremic. Ali mu odgovara da gradi svoju oziciju i stice poene na racun ovoga. Steta sto nijeste puno nauculi od onakvog premijera kakvog ste imali.

Pedja

pre 14 godina

Razumijem negodovanje zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom. Ali nemojte se zavaravati da Srbija kupovinom Luke Bar nesto kao pomaze CG. Pa ne bi kupovali da vam nije u interesu...

martin

pre 14 godina

Dok srbijanski predsednik odmerava ko ce gde i na kojoj inaguraciji biti ili nece biti prisutan, realan zivot tece i prolazi pored nas zaglibljenih u proslost i imaginarnu buducnost. Trgnimo se i prihvatimo realnost, modernizujmo Srbiju.

Volim Crnu Goru

pre 14 godina

Srecno drage komsije i kamo srece da se u Srbiji dozovu pameti, te da na isti nacin postupe sa komsijama, svima bi nam bilo bolje zivjeti u miru i dobrim komsijskim odnosima.
Volio bih da i Srbija prizna Kosovo, da poboljsa odnose sa BiH, Hrvatskom, C.Gorom, Makedonijom, Bugarskom,a posebno sa Madjarskom. Do tad ostaje taman oblak nad Balkanom.

Branko

pre 14 godina

Logično je bilo očekivati da posle priznanja sledi uspostava diplomatskih odnosa. Ne vidim čemu toliko ogorčenje. Mi smo ti koji treba da vodimo računa o interesu svoje države i naroda a ne neko drugi. Pustite Crnogorce da kreiraju svoju politiku.

Dragan Markovic

pre 14 godina

Ajde braco Crnogorci neka vam bude. Ako ste tako zamislili da se dopadnete ostalom svetu - u redu. Jedino nisam siguran da li su ovakvi potezi iskreno vasi i autenticni ili ih vam neko diktira u pero. U svakom slucaju neka vam je na cast!

Vama je svakako jasno da Srbija nece i ne moze imati razumevanja za ovakve vase poteze!

Nele

pre 14 godina

Aman ljudi sta nama smeta ako neko hoce da ima dobre odnose sa svima. Kamo srece da i nasi politicari rade na tome a ne da narusavaju odnose sa svakim ko smatra da je Kosovo nezavisno. Nasa je stvar sto smatramo da je Kosovo u Srbiji.

mi

pre 14 godina

ove godine turisticki bum kosovara na crnogorsko primorje..videcete...moralo je to da se desi..jer CG ce sto prije u EU..A Srbija ako ce u EU mora da RATka M da izruci i s kosovom nesto da uradi...ne gledajte dr. BiH

Ivan

pre 14 godina

I ja sam za to da se Crnogorcima uvede status stranih drzavljana u Srbiji. Pa neka placaju takse, skuplje skolarine, vize i sta vec ne.
Jer dokle god bude ostalo ovako oni ce se drzati price "Ah, to je nasa vlada i mi nemamo nista sa tim", a na sledecim izborima ce istu vladu birati.
A i nije mi jasno kako mogu da se ne zalazu za vracanje Kosova Srbiji...jer i Crnogorce i Makedonce ceka ista sudbina ne tako daleko. Umesto da izvuku pouku iz onog sto se desilo Kosovu, oni okrecu ledja...
A ko vlada nasom drzavom...to je vec drugo pitanje...

marko cg

pre 14 godina

Za mene ne postoje druga braca na svijetu od Srba i Srbije. To mi niko ne moze ukinuti, a ova sramna odluka, nije stav naroda u crnoj gori, vec sake jada koji se nalaze u vladi i kojih se ja iskreno stidim zbog ovakvih odluka!!!!!A gdje smo mi u svemu tome nazalost nemocni!!!!!

Rade

pre 14 godina

A to ovako izgleda.Dodje iz Crne Gore u Srbiju ,ova ga školuje a zatim se vrati da zastupa interese Srbije (ambasador Lutovac) ili da radi protiv Srbije (predsednik Vujanović) Ko je uspešniji ?I li je sve to isto.

Vlada 1973

pre 14 godina

Nije ovo nista sto se nije moglo ocekivati.Meni jedino nije jasno zasto se mi i dalje toliko trudimo da verujemo u to da je za nas bratski narod?Prestao je odavno da bude,a kao sto neko rece sami su birali svoju vladu i predsednika i ovo su i njihovi stavovi.Jednostavno to treba da bude susedna drzava kao sto smo i mi za njih i trebaju da budu tretirani kao stranci sto i jesu.Bez puno emocija o svemu ovome,to je realnost,ali ipak i mi treba tu realnost da primenimo na njima.Toliko......

marko_pg

pre 14 godina

Stvarno velika i nenadoknadiva sramota za moju Crnu Goru! Ali braco Srbi koliko god da je ovo tragedija za casnu i postenu Crnu Goru ovo je sramota i tragedija za sve Srbe jer po ko zna koji put dozivljavamo tezak poraz i svjedocimo smo sopstvene nesloge i posrnuca. Ja sam Srbin-Crnogorac, cijeli zivot sam proveo u Podgorici, Crnoj Gori, moje je porijeklo iz Stare Crne Gore (njen centralni dio) i u Srbiju i Beograd sam bio svega nekoliko puta. Ali to ne umanjuje da sam ja Srbin - bas zato sto sam pravi Crnogorac, i jer su to Crnogorci uvijek i bili! (tj. do 1945 kada dolazi do stvaranja crnogorske nacije) I zato mene podjednako kao i bilo kog Srbina u Srbiji ili na svijetu boli ovaj danasnji cin. Jasno je da narod tu nista ne moze, vlast Crne Gore je sluga zapadnih sila i radi sve sto se naredi. . Zapad joj zbog toga i omogucava da opstane vec 20 godina na vlasti! (niste ni svjesni kako je lako iskontrolisati 450 000 glasaca) I garantujem vam da je 80% naroda protiv ovoga (u ovih 20% su albansko stanovnistvo i ostale manjine i svega mali dio 'Crnogoraca' kojima je sopstveni interes iznad svega) U ovakvom sistemu drzave, borba protiv ovakvih odluka je nemoguca! Zato ne usmjeravajte svoj bijes protiv prave brace (sto se ja nadam da i pored svega jesmo) vec na one koji je zasluzuju!

ajoj eto ti ga na

pre 14 godina

hoce li tadic sada da preti crnogorcima sto su uspostavili diplomatske odnose s kosovom i da im poruci: necu u zagreb na inauguraciju predsednika josipoivca zasto sto ste braco crnogorci uspostavili diplomatske odnose s kosovom ? stvarno je smesno kako nasa politicka elita od silnih stabala ne vidi sumu....

Susjed

pre 14 godina

Ovo je samo poimanje realnosti s kojom se Srbija ne može suočiti. Ustvari može ali unutarnja politika ne i to je kočnica koja će uvijek kočiti Srbiju ali bolje na vrijeme da podmažu tu kočnicu, otpuste ju i krenu dalje jer se i Vojvodina sprema samo drugačijom taktikom.

hladno, hladno ...

pre 14 godina

Meni je zao sto tako mnogo ljudi ima tako a priori lose misljenje o Kosovu i kosovskim Albancima. Ja bih najvise voleo da imamo sa njima srdacne odnose postovanja i poverenja i da se pomazemo, ali njima je milije da imaju "u vlasnistvu" nasu zemlju i puno su se zrtvovali i odricali svoje dobrobiti da nam je uzmu. Ali, ne moze to samo tako! Ne moze se NAKNADNO biti prijatelj. Svaka njima cast na optimizmu i hrabrosti da rizikuju, ali jos se niko nije usrecio svojom naivnoscu i uzdanjem u simpatije mocnih a dalekih. Moramo se dogovoriti oko svega, to je deo procesa pomirenja i normalizacije odnosa i ko god ne pomaze u tome, nije prijatelj ni njima ni nama.

neovisna

pre 14 godina

Cestitam, Crnoj Gori i Kosovu na uspostavljanju medjusobnih odnosa. Nadam se takvim odnosima i sa ostalim susjedima, Srbijom na primjer!!!

brdt

pre 14 godina

Šta očekivati kada NAŠ ministar pristane da ga "doprate" do administrativne linije, umesto da kao "državnik" odbije i zahteva da ga uhapse zato što šeta "svojom" zemljom kao slobodan građanin. Posle toga mi očekujemo nešto od nekih "stranaca".
Što se njih tiče, ne branimo im... Ako je ljubav prava neka se vole. Uostalom diplomatska težina MNE-a je slična onoj odlazećeg predsednika "zapadnih nam susjeda"

Nikola PG

pre 14 godina

Ja sam iz Podgorice i stidim se ovakvog poteza "nase" vlade. Ovoga se stidi ogromna vecina gradjana CG i vi to znate, zbog cega sam zapanjen vasim komentarima. Ovo radi vlast u Crnoj Gori koja nije izabrana od strane naroda, tj svih ovih godina vlada zahvaljujuci ucjenama, ogromnom novcu, tajnoj policiji itd. Veoma je tesko protiv toga se boriti u maloj drzavi gdje svako svakoga zna i gdje nema kriticne mase ljudi koja bi mogla da dovede do promjena. Vi bi to trebali da znate i nikako nije u redu da krivite CG i njen narod za ovo. Pa i sve da je narod kriv i ovo zelio, i sve da su nam odnosi losi zadnjih 10 godina, zar je malo sto smo stotinama godina krvarili za srbiju, sto mi je pola predaka izginulo na mojkovcu braneci vam odstupnicu.

Nadam se da cete se okrenuti buducnosti i da cete konacno svatiti da je upravo kupovina luke Bar, pored vaseg izlaza na more, jedan od nacina da budete postovani i da imate uticaja u regionu... Sto vise budete ekonomski prisutniji bicete mocniji. Ovakva retorika i teske rijeci vas samo unazadjuju. Da ste rjesavali pitanje Kosova ekonomijom i investicijama, da ste albance ucinili ekonomski zavisnim a ne koristili silu kosovo bi i dalje bilo Srbija. Raditi stvari za inat crnoj gori, proglasavanje crnogoraca strancima i ostale stvari su gluposti. Pa vi ako ocete da se jednog dana ponovo stvari vrate na svoje mjesto, radicete upravo suprotno, dovoditi sto veci broj crnogoraca da studiraju kod vas, sprovoditi sto veci uticaj, ulagati sto vise novca... tako se to radi braco.. a ne puskama i teskim rijecima. Pozdrav od Crnogorca koji je svim srcem zelio ocuvanje zajednicke nam drzave !

svi (ni)su isti

pre 14 godina

"To će doprineti boljem međusobnom poverenju i tradicionalnom uvažavanju koje neguju naši prijateljski narodi" - a je li to g.Rocen otvoreno priznaje da je Kosovo etnicki cisto, jer se ocigledno obraca ISKLJUCIVO Albancima? Sa druge strane, kaze kako se nada da ce biti reseno pitanje cg manjine pa ispada da tamo ima i nekih Crnogoraca i tako se stize do apsurda da su oni sami sebi "prijateljski narod"! Imam osecaj da su u CG ipak malo zbunjeni...

Munze Konza

pre 14 godina

Sam čin je ružan, ali shvatljiv - ko još pita Crnu Goru šta joj se sviđa?! Ni jače ne pitaju, što bi Crnu Goru... Ali obrazloženje, naročito deo o "boljem međusobnom poverenju i tradicionalnom uvažavanju koje neguju naši prijateljski narodi...." je zaista za rubriku "verovali ili ne". Ne znam da li je tužniji i sramniji čin ili objašnjenje. Mnogo će snega da okopni po Durmitoru dok Srbija makar malo ne zaboravi ovu izdaju nekada bratske Crne Gore.

Vladimir

pre 14 godina

Poslije ovoga Amfilohije-Risto Radovic se moze pozdraviti sa mjestom Patrijarha srpskog.Ovo za njega nije moglo doci u gorem trenutku.

Vlado PG

pre 14 godina

Evo linka na kojem se moze procitati sadrzaj pisma crnogorske strane
http://www.portalanalitika.me/politika/vijesti/1265-crna-gora-i-kosovo-uspostavili-odnose-.html
Tu pise da do razmjene diplomatskog osoblja neće doći u ovoj fazi odnosno dok ne bude riješeno pitanje položaja crnogorske nacionalne manjine na Kosovu.

kleo

pre 14 godina

Ah brate, brate, Srbija je izgubio puno, puno puno stvari u mraku i to sto je izgubio u mraku trazi na Podgoricu samo za to sto je u Podgoricu svetlo upaljeno.
Zao mi je Crne Gore sto nisu krivi Srbima nista na svetu, a Srbima smeta svaki kad su sami krivi.
Tako je Srbskom Narodom koji vidi ne dalje osim dva prsta od nosa. Sta ces dalje?!!.
Cao.

Vlado PG

pre 14 godina

Osvijestite se vise ljudi, koliko god to bilo bolno. Nece proci 5-6 godina a Srbija ce to isto uraditi. Vidjecete ... Koristite malo vise mozak a malo manje emocije, pa ce vam biti jasno da je najbolje i za vas da Kosovo nikad vise ne bude u sastavu Srbije jer ce vam samo predstavljati rak ranu u tkivu vase drzave. A da je bolno, jeste, i za Crnu Goru i za Srbiju ...

Srki

pre 14 godina

Od danas očekujem da moja država Srbija uradi sledeće:
1) Prekine ili svede na najmanju moguću meru diplomatske, ali i sve druge kontakte sa Crnom Gorom
2) Odmah i bezuslovno sve crnogorske državljane u Srbiji proglasi strancima i prema njima se tako i ponaša
3) Građanima Srbije preporuči bojkot svih proizvoda i "usluga" te države.
Baš zato što su u pitanju "dojučerašnja vekovna braća" koraci prema njima moraju biti i jači i odlučniji nego prema npr. Hrvatskoj, Makedoniji...
Nisam afektivan (sve ovo je već poznato i očekivano sa njihove strane), potpuno hladne glave ovo pišem.

Mitrovica

pre 14 godina

Milo djukanovic se od pocetka bavljanjem politikom istakao kao pragmaticar i nikada ga nisi mogao videti kako vristi na druge ili slicno.
On je pre nekoliko dana vama (Srbima) dao i jedan veoma otvoren i prijateljski savet: da "ne trosite uzalud truda i energije oko Kosova, jer to je nesto nepovratno".
Mi Kosovari, bi se mozda predomislili da zivimo zajedno sa Srbijom u nekoj varijanti, samo tada ako vi biste bili u stanju da vratite vreme nazad i to tamo negde 80-tih i da nam tada date na primer "vise od autonomije a manje od drzave".
Pa vi vidite - ako ste to u stanju i mi cemo uci u pregovore sa vama.

Centralnosrbijanac

pre 14 godina

A sada, stvarno, ADIO MONTENEGRO! Za mene, Crna Gora i Crnogorci više ne znače ništa, kao da ne postoje! Hvala vam što me naučiste pameti i oslobodiste me bar nekih od zabluda kojima sam, priznajem, robovao. Sad sam slobodan! Sad samo da se oslobodimo i ovih "terazijskih", pa da prodišemo punim plućima!

Radule-MNE

pre 14 godina

Duvaju nam zapadni vjetrovi...ah sto ce mo se istrosit kad budemo morali to sve brisat i ponistavat al neka neka, nista ne traje vjecno moj Djukanovicu! Doci ce i dan kad ce SNP preuzeti vlast i vratiti sve dje mu je i mjesto!

Pedja

pre 14 godina

Sa srecu da bidne.
Nadam se da ce moja drzava znati da odgovori kako treba.
Sto se mene tice, Crna Gora me interesuje kolko me interesuje lanjski sneg.

Zorzo

pre 14 godina

Braco Srbi,
Pise vam bivsi crnogorski student a vec odavno pecalbar. Samo da vas sve pozdravim i da kazem da sam totalno sokiran kao i u slucaju priznanja Kosova. Stid me je i sram ali se u Boga nadam da ce ta bruka i sramota biti promijenjena. Do tada Sve najbolje vam zelim i ne cudim se ako ste ljuti na sve Crnogorce. I ja se stidim, ali vjerovatno je tu negdje i razlog zasto sam otisao sa tih terena.

Kako Njegos rece: "Mrtvu glavu ne dize iz groba, nit prekova bistra dzeferdara. Zdravo tvoja Glava na ramena, pusku drugu ti ces nabaviti a u ruke Mandusica Vika svaka puska bice ubojita"
Doci ce ce opet generacija Crnogoraca koja ce valjda ispraviti nepravdu nacinjenu prema Srbiji!

Mislilac

pre 14 godina

Bravo za Crnu Goru! Trebamo da naucimo od njih kako se gledaju samo i iskljucivo svoji interesi!
A sad, opet, dajte svim drzavljanima Crne Gore da zive u Srbiji, da se skoluju, dajte im direktorska mesta, ministarske fotelje, mesta u upravnim odborima... Dajte im ista prava koja ima i bilo koji drugi stanovnik Srbije, koji placa porez ovoj drzavi!

Vlado PG

pre 14 godina

Evo linka na kojem se moze procitati sadrzaj pisma crnogorske strane
http://www.portalanalitika.me/politika/vijesti/1265-crna-gora-i-kosovo-uspostavili-odnose-.html
Tu pise da do razmjene diplomatskog osoblja neće doći u ovoj fazi odnosno dok ne bude riješeno pitanje položaja crnogorske nacionalne manjine na Kosovu.

Halo, Tadicu?

pre 14 godina

Apsolutno me ne zanima ni Crna Gora ni Milo ni njihova jadna i licemerna objasnjenja zasto tako trce da priznaju tu albansku nacionalisticko-kriminalnu paradrzavu, ne zanima me ni da li to Milo vraca dugove crnogorskim Albancima koji glasaju za njega ili zato sto mora da stiti satove, odela i eure koje je "krvavo" zaradio ili zato sto je americki pacijent koji radi po instrukcijama iz Vasingtona. Mene zanima sta ce Srbija i Tadic da urade? Da li ce najzad poceti da stite interese Srbije ili cemo i u ovom slucaju gledati neke jalove i beskicmenjacke proteste a vec sutra ce se Srbija ponasati kao da se nista nije desilo? Ako Tadic nije primetio, nijedna od okolnih drzava nije nesto impresionirana tim verbalnim protestima Srbije zato sto znaju da od Srbije osim tih smesnih protesta koji traju jedan dan, nikakvih drugih konsekvenci nece imati. Vreme je za promenu ove dobrosusedske i pomirljive politike koju sprovodi Tadic jer je vecini u Srbiji muka od toga da budemo pretplaceni za ismejavanje i izivljavanje u regionu.

ex-Jugo

pre 14 godina

Sta reci nego cestitke crnogorskoj politici koja je tako dosledna i velikim koracima grabi ka NATO-savezu i evropskim integracijama. Oni se ne obaziru na retrogradnoj politici Srbije, koja samo preti, i uvek samo slabijima od sebe. Te njene pretnje bar dosada su bile bez posledica za Crnu Goru. A sto se tice luke Bar, to svakom je jasno da je potrebnija Srbiji nego i samoj Crnoj Gori. Luka Bar je jedina i verovatno poslednja sansa Srbije za izlazak na more.

CRNOGORAC

pre 14 godina

Ne svatate jos. Ne zivi se na racun zaludnih snova i proslosti. Da ste bolje slusali i pametnije postupali ne bi dosli u poziciju ni da ga izgubite. A sad trazite od nas da zrtvujemo svoje interese radi necega za sta svi znate da je zavrsena prica. To odlicno zna i Jeremic. Ali mu odgovara da gradi svoju oziciju i stice poene na racun ovoga. Steta sto nijeste puno nauculi od onakvog premijera kakvog ste imali.

Srdjan

pre 14 godina

I ja sam iz Crne Gore, u Beogradu sam, ali nisam zasjeo u fotelju! Da se stidim svog porijekla zbog nepromisljenih poteza crnogorske vlasti, to necu. Srbin sam iz Crne Gore i ponosan sam na to. A sto se tice te gospode politicara okupljene oko Djukanovica, sve su rekli svojom politikom u poslednjih 20 godina. Ljudi,shvatite vec jednom da nije narod kriv. Ok reci cete,pa oni su ga birali, odvojili Crnu Goru. Hmmm... i jesu, ali vise nisu nego sto jesu! Malo biracko tijelo, svega 400 hiljada biraca,laka manipulacija glasacima, ptimitivci se kao i u Srbiji prodaju za vrecu brasna,ljude ucenjuju, licno poznajem mnoge kojima se prijetilo da se ni slucajno ne pojave na referendumu... To su sve stvari koje su dovele da Crna Gora postane privatna drzava nekolicine kvazipoliticara,kvazi proevropski orjentisanih. Svaki potez iz Podgorice dozivljavam kao licnu samarcinu,to me iskreno boli! I sta ja tu mogu? Sta? Danas,kad kazem nekome da sam iz Crne Gore,vise se tu ne osjeti toplina kao prije par godina,osjecam neki naboj.osjecam da nisam dobrodosao. I ne krivim nikoga, znam da nije do mene,jer sam ja onaj stari. I dalje sam Srbin iz Crne Gore, govorim i pisem srpskim jezikom, vjernik sam srpske pravoslavne crkve,ali uvijek moram nekome da se pravdam! Moram da se pravdam zbog NJIH,imena da im ne pominjem,gade mi se! Boli me to sto nas drugi teraju da se mrzimo i samo smo marionete politicara ciji su potezi razjedinili JEDAN ISTI NAROD!!! Tuzno, ali tako je!

Andro

pre 14 godina

Crna Gora je prepoznala realnost. Nadati se je da ce i Srbija to prepoznati. Cim prije to bolje. I za Srbiju i za njene susjede.

Crnoj Gori cestitke za razboritu politiku.

slavica

pre 14 godina

To se i ocekivalo.
Za mene je Crna Gora postala susedna drzava kroz koju mogu da prolazim, ako moram, ali da letujem ne. Crnogorci se moraju suociti sa odlukama svoje vlade i shvatiti posledice ovakvih odluka.

Slobodna Srbija

pre 14 godina

Bravo Montenegro, zasto sipate so na zivu ranu Srbije ? Niste zahvalni za sve sto vam je Srbija ucinila ! Hocete da Vam se terazijski crnogorci svi vrate u vasu drzavicu ? Sta vam je ?

nikola,bar

pre 14 godina

Puna podrska cinu Vlade Crne Gore! Mi necemo biti taoci katastrofalne politike Beograda.
Ovo sto se desava Srbiji je posljedica te katastofalne politike.
Sto prije se Beograd opamjeti i shvati realnost bit ce bice bolje za Srbiju.
Sanjao se san o Velikoj Srbniji, o nebeskome narodu granici Karlobag ,Ogulin, Virovitici a zapravo je granica na Merdarima.
Eto, to je cjena. Skupo ali bude li mudrosti bice i srece za Srbiju.

Pedja

pre 14 godina

Razumijem negodovanje zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom. Ali nemojte se zavaravati da Srbija kupovinom Luke Bar nesto kao pomaze CG. Pa ne bi kupovali da vam nije u interesu...

Volim Crnu Goru

pre 14 godina

Srecno drage komsije i kamo srece da se u Srbiji dozovu pameti, te da na isti nacin postupe sa komsijama, svima bi nam bilo bolje zivjeti u miru i dobrim komsijskim odnosima.
Volio bih da i Srbija prizna Kosovo, da poboljsa odnose sa BiH, Hrvatskom, C.Gorom, Makedonijom, Bugarskom,a posebno sa Madjarskom. Do tad ostaje taman oblak nad Balkanom.

Nikola PG

pre 14 godina

Ja sam iz Podgorice i stidim se ovakvog poteza "nase" vlade. Ovoga se stidi ogromna vecina gradjana CG i vi to znate, zbog cega sam zapanjen vasim komentarima. Ovo radi vlast u Crnoj Gori koja nije izabrana od strane naroda, tj svih ovih godina vlada zahvaljujuci ucjenama, ogromnom novcu, tajnoj policiji itd. Veoma je tesko protiv toga se boriti u maloj drzavi gdje svako svakoga zna i gdje nema kriticne mase ljudi koja bi mogla da dovede do promjena. Vi bi to trebali da znate i nikako nije u redu da krivite CG i njen narod za ovo. Pa i sve da je narod kriv i ovo zelio, i sve da su nam odnosi losi zadnjih 10 godina, zar je malo sto smo stotinama godina krvarili za srbiju, sto mi je pola predaka izginulo na mojkovcu braneci vam odstupnicu.

Nadam se da cete se okrenuti buducnosti i da cete konacno svatiti da je upravo kupovina luke Bar, pored vaseg izlaza na more, jedan od nacina da budete postovani i da imate uticaja u regionu... Sto vise budete ekonomski prisutniji bicete mocniji. Ovakva retorika i teske rijeci vas samo unazadjuju. Da ste rjesavali pitanje Kosova ekonomijom i investicijama, da ste albance ucinili ekonomski zavisnim a ne koristili silu kosovo bi i dalje bilo Srbija. Raditi stvari za inat crnoj gori, proglasavanje crnogoraca strancima i ostale stvari su gluposti. Pa vi ako ocete da se jednog dana ponovo stvari vrate na svoje mjesto, radicete upravo suprotno, dovoditi sto veci broj crnogoraca da studiraju kod vas, sprovoditi sto veci uticaj, ulagati sto vise novca... tako se to radi braco.. a ne puskama i teskim rijecima. Pozdrav od Crnogorca koji je svim srcem zelio ocuvanje zajednicke nam drzave !

marko cg

pre 14 godina

Za mene ne postoje druga braca na svijetu od Srba i Srbije. To mi niko ne moze ukinuti, a ova sramna odluka, nije stav naroda u crnoj gori, vec sake jada koji se nalaze u vladi i kojih se ja iskreno stidim zbog ovakvih odluka!!!!!A gdje smo mi u svemu tome nazalost nemocni!!!!!

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Sada je Srbija na potezu.
Neka sada najprije sve one Crnogorce koji rade i studiraju u Srbiji izjednači sa ostalim strancima. Tim istim Crnogorcima uvesti boravišnu dozvolu u Srbiji. Naplaćivati im ekološku taksu a prikupljeni novac išao bi kao pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.
I naravno odnose sa tom nekadašnjom ex yu republikom svesti na najmanji mogući nivo jer je to najbolje za Srbiju. Ne ulagati u propalu luku Bar nego se orijentisati na Solun ili Konstancu.

Ništa lično! Samo bi trebali konačno gledati svoje interese a ne tuđe.

marko_pg

pre 14 godina

Stvarno velika i nenadoknadiva sramota za moju Crnu Goru! Ali braco Srbi koliko god da je ovo tragedija za casnu i postenu Crnu Goru ovo je sramota i tragedija za sve Srbe jer po ko zna koji put dozivljavamo tezak poraz i svjedocimo smo sopstvene nesloge i posrnuca. Ja sam Srbin-Crnogorac, cijeli zivot sam proveo u Podgorici, Crnoj Gori, moje je porijeklo iz Stare Crne Gore (njen centralni dio) i u Srbiju i Beograd sam bio svega nekoliko puta. Ali to ne umanjuje da sam ja Srbin - bas zato sto sam pravi Crnogorac, i jer su to Crnogorci uvijek i bili! (tj. do 1945 kada dolazi do stvaranja crnogorske nacije) I zato mene podjednako kao i bilo kog Srbina u Srbiji ili na svijetu boli ovaj danasnji cin. Jasno je da narod tu nista ne moze, vlast Crne Gore je sluga zapadnih sila i radi sve sto se naredi. . Zapad joj zbog toga i omogucava da opstane vec 20 godina na vlasti! (niste ni svjesni kako je lako iskontrolisati 450 000 glasaca) I garantujem vam da je 80% naroda protiv ovoga (u ovih 20% su albansko stanovnistvo i ostale manjine i svega mali dio 'Crnogoraca' kojima je sopstveni interes iznad svega) U ovakvom sistemu drzave, borba protiv ovakvih odluka je nemoguca! Zato ne usmjeravajte svoj bijes protiv prave brace (sto se ja nadam da i pored svega jesmo) vec na one koji je zasluzuju!

Srbona

pre 14 godina

Nema veze nama ionako svako moze da radi sta god hoce i da prodje bez posledica. Hrvatska nas tuzi za genocid i pritom najnormalnije investira kod nas i dovede nam 300 svojih firmi. Mi naravno tamo ne mozemo ni trafiku da otvorimo. Crna Gora prizna Kosovo i uspostavi diplomatske odnose a mi se spremamo da investiramo u luku Bar i pritom tu beskorisnu luku debelo preplatimo da bi pomogli Crnu Goru. Jos cemo graditi bespotrebno i auto put do Crne Gore da bi ih povezali sa svetom. Nista ne vredi sto su gradjani Srbije ovim ogorceni i listom protiv kada ocigledno Srbijom rukovodi vec decenijama neka cudna sila poreklom iz Crne Gore.Do kada cemo sve ovo trpeti zavisi iskljucivo od nas.

neovisna

pre 14 godina

Cestitam, Crnoj Gori i Kosovu na uspostavljanju medjusobnih odnosa. Nadam se takvim odnosima i sa ostalim susjedima, Srbijom na primjer!!!

Susjed

pre 14 godina

Ovo je samo poimanje realnosti s kojom se Srbija ne može suočiti. Ustvari može ali unutarnja politika ne i to je kočnica koja će uvijek kočiti Srbiju ali bolje na vrijeme da podmažu tu kočnicu, otpuste ju i krenu dalje jer se i Vojvodina sprema samo drugačijom taktikom.

miki

pre 14 godina

cestitam crnogorcima na novim prijateljima nadam se da ce to prijateljstvo biti bratsko i posteno, casno kako se govorilo nekad u crnog gori. sto se mene licno tice kako je neko pre mene napisao jos jedna zabluda manje.

Nele

pre 14 godina

Aman ljudi sta nama smeta ako neko hoce da ima dobre odnose sa svima. Kamo srece da i nasi politicari rade na tome a ne da narusavaju odnose sa svakim ko smatra da je Kosovo nezavisno. Nasa je stvar sto smatramo da je Kosovo u Srbiji.

martin

pre 14 godina

Dok srbijanski predsednik odmerava ko ce gde i na kojoj inaguraciji biti ili nece biti prisutan, realan zivot tece i prolazi pored nas zaglibljenih u proslost i imaginarnu buducnost. Trgnimo se i prihvatimo realnost, modernizujmo Srbiju.

Srdjan

pre 14 godina

Da li ce sada vlada Srbije ici u kupovinu LukeBar - gliser luke (tj: spasavanju propale crnogorske privrede) ?
Da li ce oni i dalje imati vece privilegije od nas u Srbiji ?
Da li cemo im praviti put i prugu (da bi imali izlaz u Evropu) ?
Da li ce se Srbija pozajmiti da bi pomagala crnogorske investicije ?

Tadicu, Dinkicu ????

iva, split

pre 14 godina

Ne mozete se ljutit na Crnogorce, ko da ih neko nesto pita? Ko da je mene neko pitao da li zelim da Mesic putuje u Pristinu, da li zelim da udjemo u NATO ili bilo sta drugo? Ponude nam deset istih kandidata na izborima i to je sve sto nas se pita. Raspad Jugoslavije je bila nevidjena glupost. Sad smo svi propali moralno i ekonomski, u dugovima...svake godine sve gore. Sve smo skoro prodali i to dzabe, jos samo da prodamo otoke i sl., ne znam sta cemo iza toga.

Munze Konza

pre 14 godina

Sam čin je ružan, ali shvatljiv - ko još pita Crnu Goru šta joj se sviđa?! Ni jače ne pitaju, što bi Crnu Goru... Ali obrazloženje, naročito deo o "boljem međusobnom poverenju i tradicionalnom uvažavanju koje neguju naši prijateljski narodi...." je zaista za rubriku "verovali ili ne". Ne znam da li je tužniji i sramniji čin ili objašnjenje. Mnogo će snega da okopni po Durmitoru dok Srbija makar malo ne zaboravi ovu izdaju nekada bratske Crne Gore.

Gradjanin Srbije iz Srbije

pre 14 godina

Lepo ljudi vode racuna o sebi i svojoj zemlji, rade u interesu Crne Gore, Sto dalje od Srbije manje problema imas, a ne kao Srbija koja vec decenijama vodi racina o Republici Srpskoj, Crnoj Gori ,Srbima iz hrvatske, gasbajterima,a o nama iz Srbije i o samoj Srbiji vodicemo racuna u nekom drugom zivotu. Pa i patrijarsi nam nisu iz Srbije.

Dragan Markovic

pre 14 godina

Ajde braco Crnogorci neka vam bude. Ako ste tako zamislili da se dopadnete ostalom svetu - u redu. Jedino nisam siguran da li su ovakvi potezi iskreno vasi i autenticni ili ih vam neko diktira u pero. U svakom slucaju neka vam je na cast!

Vama je svakako jasno da Srbija nece i ne moze imati razumevanja za ovakve vase poteze!

Sinke

pre 14 godina

Svak' je rodjen za po jednom mr'jeti, cast i bruka zive dovijeka.
Davno bese. Sada je to drugi narod. Previse slatko je biti prijatelj velikima i jakima, veliko iskusenje bese.

Milan

pre 14 godina

Jel bese Vuk Jeremic rekao da ce Crna Gora da saceka odluku medjunarodnog suda!? Da, da evo nasao sam izjavu to je izjavio Vuk Jeremic, pa dobro on izjavio i da ce EULEX biti neutralan. Mislim da je red da se ministar Jeremic pojavi pred skupstinom i pred narodom i objasni zasto unapred daje ovakve izjave koje se posle pokazu kao netacne, odnosno zasto prica neistinu ovom narodu!

hladno, hladno ...

pre 14 godina

Meni je zao sto tako mnogo ljudi ima tako a priori lose misljenje o Kosovu i kosovskim Albancima. Ja bih najvise voleo da imamo sa njima srdacne odnose postovanja i poverenja i da se pomazemo, ali njima je milije da imaju "u vlasnistvu" nasu zemlju i puno su se zrtvovali i odricali svoje dobrobiti da nam je uzmu. Ali, ne moze to samo tako! Ne moze se NAKNADNO biti prijatelj. Svaka njima cast na optimizmu i hrabrosti da rizikuju, ali jos se niko nije usrecio svojom naivnoscu i uzdanjem u simpatije mocnih a dalekih. Moramo se dogovoriti oko svega, to je deo procesa pomirenja i normalizacije odnosa i ko god ne pomaze u tome, nije prijatelj ni njima ni nama.

Mrkonjić - moj idol

pre 14 godina

Baš se radujem, evo i mi ćemo da pripomognemo kupovinom Luke Bar i izgradnjom autoputa za CG.

Ako treba napravićemo i autoputeve Priština-Tirana i Priština-Podgorica. Mi smo uvek bili za ljubav a kad se deca već vole red je i da se pomogne.

Vlada 1973

pre 14 godina

Nije ovo nista sto se nije moglo ocekivati.Meni jedino nije jasno zasto se mi i dalje toliko trudimo da verujemo u to da je za nas bratski narod?Prestao je odavno da bude,a kao sto neko rece sami su birali svoju vladu i predsednika i ovo su i njihovi stavovi.Jednostavno to treba da bude susedna drzava kao sto smo i mi za njih i trebaju da budu tretirani kao stranci sto i jesu.Bez puno emocija o svemu ovome,to je realnost,ali ipak i mi treba tu realnost da primenimo na njima.Toliko......

Proka

pre 14 godina

Hoce li predsednik i sada reci kako necemo uvoditi nikakve sankcije prema CG da ne bi islo na stetu tamosnjeg naroda? Pa ko je ponovo izabrao ovu vlast nakon priznanja Kosova? I prema nama su bile sankcije, cak iako je bilo ocigledno da Milosevic beskrupulozno krade izbore a sta se onda ovde ceka kada su izbori u CG bili jasni k'o dan?

Komina

pre 14 godina

Najvaznija stvar koja treba da se promeni je da se svaki Crnogorski drzavljanin tretira kao i svaki drugi stranac. Da gospoda Marovic, Djukanovic i dr pokazuju pasos kada dodju u nasu zemlju; da skolarine budu kao za sve ostale strance. To je sve.

mi

pre 14 godina

ove godine turisticki bum kosovara na crnogorsko primorje..videcete...moralo je to da se desi..jer CG ce sto prije u EU..A Srbija ako ce u EU mora da RATka M da izruci i s kosovom nesto da uradi...ne gledajte dr. BiH

ajoj eto ti ga na

pre 14 godina

hoce li tadic sada da preti crnogorcima sto su uspostavili diplomatske odnose s kosovom i da im poruci: necu u zagreb na inauguraciju predsednika josipoivca zasto sto ste braco crnogorci uspostavili diplomatske odnose s kosovom ? stvarno je smesno kako nasa politicka elita od silnih stabala ne vidi sumu....

Vladimir

pre 14 godina

Poslije ovoga Amfilohije-Risto Radovic se moze pozdraviti sa mjestom Patrijarha srpskog.Ovo za njega nije moglo doci u gorem trenutku.

Bak

pre 14 godina

Kad mi je sestra pre par meseci rekla da je bila šesta ''ispod crte'' i zbog toga samofinansirajući student, a državljanka Srbije i rođena u Srbiji, a iznad nje, na budžetu, 20-tak Crnogoraca, zapitao sam se zašto li mi imamo Zakon o strancima i zašto se isti ne primenjuje?! Ali...više me ništa ne može iznenaditi.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

"To će doprineti boljem međusobnom poverenju i tradicionalnom uvažavanju koje neguju naši prijateljski narodi" - a je li to g.Rocen otvoreno priznaje da je Kosovo etnicki cisto, jer se ocigledno obraca ISKLJUCIVO Albancima? Sa druge strane, kaze kako se nada da ce biti reseno pitanje cg manjine pa ispada da tamo ima i nekih Crnogoraca i tako se stize do apsurda da su oni sami sebi "prijateljski narod"! Imam osecaj da su u CG ipak malo zbunjeni...

Sasa Novak @ NL

pre 14 godina

Mi treba da radimo autoput Raska-Beograd trasom koja najvise doprinosi razvoju tog zaostalog kraja Srbije, sto je strateski interes drzave. A Crna Gora ako ima neki interes neka se izbori sama za prikljucak. Taj autoput ne treba da se zove Beograd-Juzni Jadran, nego Boegrad-Raska. Propala luka Bar ne treba Srbiji, ima Solun i koridor 10. Prestanimo se udvarati onima koji nas sujetno preziru, ponasajmo se prema njima kao prema svim strancima kad borave iz bilo kog razloga u Srbiji, tad ce nas postovati. Ne cudi uspostavljanje diplomatskih odnosa CG i Kosova jer to je normalan redosled nakon priznanja.

Ivan

pre 14 godina

I ja sam za to da se Crnogorcima uvede status stranih drzavljana u Srbiji. Pa neka placaju takse, skuplje skolarine, vize i sta vec ne.
Jer dokle god bude ostalo ovako oni ce se drzati price "Ah, to je nasa vlada i mi nemamo nista sa tim", a na sledecim izborima ce istu vladu birati.
A i nije mi jasno kako mogu da se ne zalazu za vracanje Kosova Srbiji...jer i Crnogorce i Makedonce ceka ista sudbina ne tako daleko. Umesto da izvuku pouku iz onog sto se desilo Kosovu, oni okrecu ledja...
A ko vlada nasom drzavom...to je vec drugo pitanje...

Branko

pre 14 godina

Logično je bilo očekivati da posle priznanja sledi uspostava diplomatskih odnosa. Ne vidim čemu toliko ogorčenje. Mi smo ti koji treba da vodimo računa o interesu svoje države i naroda a ne neko drugi. Pustite Crnogorce da kreiraju svoju politiku.

Rade

pre 14 godina

A to ovako izgleda.Dodje iz Crne Gore u Srbiju ,ova ga školuje a zatim se vrati da zastupa interese Srbije (ambasador Lutovac) ili da radi protiv Srbije (predsednik Vujanović) Ko je uspešniji ?I li je sve to isto.

brdt

pre 14 godina

Šta očekivati kada NAŠ ministar pristane da ga "doprate" do administrativne linije, umesto da kao "državnik" odbije i zahteva da ga uhapse zato što šeta "svojom" zemljom kao slobodan građanin. Posle toga mi očekujemo nešto od nekih "stranaca".
Što se njih tiče, ne branimo im... Ako je ljubav prava neka se vole. Uostalom diplomatska težina MNE-a je slična onoj odlazećeg predsednika "zapadnih nam susjeda"

Sremac

pre 14 godina

Crna Gora, odnosno oni koji vrše vlast u Crnoj Gori, je uradila ono što misli da je u njenom interesu.
Mi treba da uradimo ono što mislimo da je u našem interesu.
Ne sme biti osvetoljubivosti, ali ni sentimentalnosti.

kleo

pre 14 godina

Ah brate, brate, Srbija je izgubio puno, puno puno stvari u mraku i to sto je izgubio u mraku trazi na Podgoricu samo za to sto je u Podgoricu svetlo upaljeno.
Zao mi je Crne Gore sto nisu krivi Srbima nista na svetu, a Srbima smeta svaki kad su sami krivi.
Tako je Srbskom Narodom koji vidi ne dalje osim dva prsta od nosa. Sta ces dalje?!!.
Cao.