Španija počela predsedavanje EU

Španija je i zvanično preuzela predsedavanje Evropskoj uniji. Osnovni cilj – oporavak od krize.

Izvor: B92

Petak, 08.01.2010.

20:30

Default images

Španija je predsedavanje počela obraćanjem španskog premijera Hosea Luisa Sapatera, predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja i predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, koji su naglasili da nova ekonomska strategija i potpuni oporavak od finansijske krize predstavljaju osnovni cilj EU u narednom periodu.

Trojica evropskih lidera naglasila su, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Madridu povodom početka španskog predsedavanja EU, važnost dugoročne ekonomske strategije i promena na tom polju, pored prioriteta kao što su sprovođenje Lisabonskog sporazuma i borba protiv klimatskih promena.

"Evropska unija treba da pokrene strukturne promene, kako bi postigla dugoročni finansijski rast, što je socijalni model za očuvanje onoga što ja nazivam evropskim načinom života", rekao je Van Rompej.

On je dodao da će o novoj ekonomskoj politici biti reči na samitu u februaru i da bi ona, kao "pitanje preživljavanja" mogla da bude usvojena u junu.

Španski premijer Sapatero naglasio je da je ekonomsko jedinstvo osnovno za sprovođenje Lisabonskog sporazuma o reformi evropskih institucija, i u skladu s tim, ubrzanja evropskog ekonomskog rasta.

Predsednik Evropske komisije Barozo takođe je istakao da je bliska saradnja unutar EU, na svim nivoima, jedini način da se Evropa suoči sa izazovima.

"Moramo da ojačamo saradnju. Ne možemo da nastavimo ovako kako smo do sada radili", rekao je Barozo.

Španija je od Švedske 1. januara preuzela šestomesečno predsedavanje EU, što je ozvaničeno večerašnjom ceremonijom u Madridu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: