Šutanovac: Ukidanje vojnog roka

Dragan Šutanovac očekuje da će sledeće godine biti završena profesionalizacija vojske i da će potom predsednik Boris Tadić moći da ukine služenje vojnog roka.

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2010.

15:28

Default images

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je, na ambasadorskoj konferenciji, istakao da je osnovni cilj tog ministarstva u ovoj godini završetak profesionalizacije Vojske Srbije. Ukoliko ne bude promena u budžetu ili većih poremećaja na tržištu rada, proces profesionalizacije vojske moći će da bude završen u predviđenom roku, rekao je ministar odbrane.

Šutanovac je podsetio da su proizvodi srpske odbrambene industrije prisutni na tržištima Iraka, Alžira, SAD, Kanade i drugih zemalja i zahvalio se ambasadorima Srbije na pomoći u realizaciji izvoznih poslova zatraživši da to čine i ubuduće.

Šutanovac je najavio da 18. januara u Beograd stiže delegacija Ministarstva odbrane Crne Gore, s kojom će se razgovarati o podeli imovine bivše zajedničke države.

Prema njegovim rečima, Srbiji bi trebalo da pripadne šest letelica, koje su ostale u Podgorici, kao i jedan trenažer za obuku pilota.

Šutanovac je ukazao i na značaj međunarodne saradnje Ministarstva odbrane čime se "podiže ugled ne samo vojske, već i države".

On je naglasio značaj učešća u mirovnim operacijama UN dodajući da je uz Liban, vojska dobila poziv za učešće u mirovnoj operaciji UN na Kipru, zajedno sa slovačkim i mađarskim kontingentom "plavih šlemova".

Šutanovac je podsetio da je jedan od zadataka tog ministarstva bilo vraćanje poverenja u Vojsku Srbije i da su danas naše oružane snage postale institucija koja je po poverenju građana odmah iza Srpske pravoslavne crkve.

Ministar odbrane je istakao da o povećanom poverenju građana u vojsku svedoče i rezultati istraživanja, prema kojima je među oružanim snagama najmanje korupcije i znatno je veće interesovanje za upis na vojne škole i Vojnu akademiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: