Gužve zbog novih mera bezbednosti

Na američkim aerodromima zabeležena su višečasovna kašnjenja zbog novih mera bezbednosti zbog nedavnog pokušaja terorističkog napada.

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2010.

09:15

Default images

Višečasovna kašnjenja i detaljan pregled putnika, novo je stanje stvari na američkima aerodromima. Razlog tome je nedavni pokušaj terorističkog napada. No, i pored kašnjenja, putnicima ne smetaju dodatne mere opreza.

Aerodrom Njuark kod Njujorka već je imao manji incident sa primenom novih bezbednosnih mera.

Naime, jedan putnik je prošao pored obezbeđenja, ali ne i kroz sigurnosne skenere, međutim, provera je obavljena i sve je bilo u redu.

Putnici su zadovoljni ovakvim merama, bez obzira na kašnjenja.

"Pregledali su nas detaljno. Ponovo su pregledali torbe i postavili nekoliko pitanja."

"Trebalo je da skinete kaput, a bilo je tako hladno. Sve su proverili, ceo ručni prtljag mi je pregledan pre ukrcavanja. Dakle, to uopšte nije normalna procedura."

"Znate, ima ljudi koji čine gluposti za vreme leta, tako da vam kontrole daju malo veći osećaj komfora."

Međutim, iako su kontrole pooštrene, zna se da ni ovakve mere ne bi sprečile napad koji je pokušan na Božić, jer nema načina da se otkrije sporni eksploziv. Zato se taktika malo ipak menja.

"Umesto da tražimo opasne predmete, kao što su makazice za nokte ili boce šampona, trebalo bi da tražimo opasne ljude. Trebalo bi da inteligentno razmišljamo kako bismo uočili te ljude koji žele zlo drugima", kaže portparol Međunarodnog udruženja za avionski saobraćaj Stiv Lot.

Strože kontrole u SAD su predviđene za putnike iz država koje, prema mišljenju američke vlade, sponzorišu terorizm.

Reč je između ostalih o državljanima Kube, Irana, Avganistana, Nigerije, Jemena. Ostali putnici koji lete prema Sjedinjenim Državama biće sporadično proveravani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: