Srbija dobija registar osiguranika

Centralni registar osiguranika, koji bi trebalo da počne sa radom u septembru 2010, pružiće uvid u redovnost uplata socijalnih i zdravstvenih doprinosa.

Izvor: B92

Nedelja, 03.01.2010.

18:26

Default images

Centralni registar osiguranika u Srbiji omogućiće precizan uvid u to da li poslodavci zaposlenima redovno uplaćuju socijalne i zdravstvene doprinose. "Osnivanje Centralnog registra prema ugovoru sa Svetskom bankom mora da bude završeno do jeseni", kazala je direktorka Centralnog registra osiguranika Milica Danilović.

"Na taj način ćemo imati potpuni uvid u to da li su poslodavci ispunili svoju obavezu za one zaposlene koje su i prijavili, pa će na to moći da reaguje Poreska uprava", kazala je agenciji Beta Danilovićeva.

Ona je ukazala da će jedinstvena baza podataka svih osiguranika poslodavcima omogućiti i jednostavniju prijavu i podnošenje obrazaca za doprinose zaposlenih.

"Poslodavci sada kada žele da prijave zaposlenog podnose tri različita obrasca, prijavu za penzijsko i invalidsko osiguranje, prijavu za zdravstveno osiguranje i prijavu u slučaju nezaposlenosti i to se obavlja u tri različite institucije. Centarlni registar će omogućiti jedinstvenu prijavu za sve tri insitucije i to će se obavljati na jednom šalteru", kazala je ona.

Danilovićeva je precizrirala da bi početkom 2010. godine trebalo da uđe u proceduru Zakon o centralnom registru, a u februaru treba da bude raspisan i tender za nabavku softvera za bazu podataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: