“Korupcija ugrožava investicije”

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović ocenio je da korupcija može zaustaviti privredni razvoj i ugroziti priliv novih investicija u Srbiju.

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

19:53

Default images

Jovanović je, gostujući u Vestima TV B92, podsetio da je Svetska banka indetifikovala korupciju kao faktor broj jedan koji utiče na rast siromaštva, povećanje nezaposlenosti i pad životnog standarda, ukazujući da korupcija slabi konkurentnost domaćih preduzeća, a u krajnjem slučaju može da oteža priliv stranih investicija.

Prema njegovim rečima, firme u zemljama gde je rasprostranjena korupcija uglavnom poslove dobijaju davanjem mita, a ne putem razvijanja svojih poslovnih sposobnosti i konkurentskih prednosti.

Ugled ili rejting jedne zemlje u znatnoj meri ogleda se i u tome da li je u njoj visoko rasprostranjena korupcija ili ne, primetio je Jovanović.

"Prema poslednjim podacima koje objavljuje 'Transparensi', Srbija zauzima 85. mesto sa indeksom percepcije 3,5 na skali od jedan do 10", podsetio je on i dodao da se Srbija i dalje nalazi u društvu zemalja poput Trinidada i Tobaga i Gvatemale, koje su nedovoljno razvijene i imaju nisku stopu ekonomskog razvoja.

Jovanović je naveo da loš imidž odvraća strane investitore od namere da ulažu u neku zemlju, pogoršava uslove zaduživanja kod međunarodnih finansijskih institucija i sprečava korišćenje fondova koji su dostupni za razvoj, kao što su oni u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: