Spori pregovori EU i Turske

EU bi trebalo da u ponedeljak otvori novo poglavlje u pregovorima o članstvu sa Turskom, dok pregovori sa Hrvatskom napreduju i pored opiranja Slovenije.

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

15:13

Default images

Otvaranje samo jednog "turskog" poglavlja, o zaštiti životne sredine, predviđeno je za ponedeljak na sastanku u Briselu. Po oceni istraživača pariskog Instituta za međunarodne i strateške odnose Didijea Bijiona, to svedoči da "ritam razgovora ostaje spor".

Za četiri godine, u pregovorima sa Turskom je otvoreno 11 od 35 poglavlja, a o samo jednom poglavlju oni su završeni.

Manjak napretka se objašnjava delom i podelama unutar Evropske unije o članstvu Turske. Neke zemlje, kao Francuska i Austrija, smatraju da je rešenje opcija "privilegovanog partnerstva", što je Turska odbacila.

Od 2006. godine EU, suočena sa stalnim odbijanjem Turske da otvori luke i aerodrome kiparskim Grcima, iako je Kipar ušao u Uniju 2004, blokira osam poglavlja u pregovorima sa Turskom.

Početkom decembra, EU je saopštila da "duboko žali" što, i pored ponovljenih poziva, Turska i dalje ne želi da ispuni tu obavezu. Unija je zatražila da se postigne napredak bez daljeg čekanja.

Kiparski ministar spoljnih poslova Markos Kiprijanu najavio je da će njegova zemlja postaviti nove uslove za pet neotvorenih poglavlja. Time se broj poglavlja koje je blokirao Kipar povećao na šest.

Evropljani su veoma kritični prema usporenju reformi u Turskoj, iako postoje i neki koraci napred, kao što je normalizacija odnosa sa Jermenijom.

Dodatno, po oceni istraživača Bijiona, nedavna odluka Ustavnog suda Turske da zabrani rad jednoj prokurdskoj partiji "poslala je loš signal" Evropskoj uniji.

Sa druge strane, pregovori sa Hrvatskom, započeti 2005. u isto vreme kada je i Turska to učinila, ušli su u završnu fazu. U ponedeljak treba da budu zatvoreni pregovori o dva nova poglavlja koja se odnose na slobodno pružanje usluga i socijalnu politiku.

Time se broj poglavlja o kojima su pregovori završeni povećao na 17 od 35.

Pregovori sa Hrvatskom, koje je Slovenija dugo blokirala zbog nerešenog graničnog spora, ušli su u ritam od kako su se dve zemlje 4. novembra dogovorile da spor reše međunarodnom arbitražom.

Ljubljana ipak još nije ratifikovala sporazum i nastavlja da blokira otvaranje tri poglavlja o ekologiji, ribarstvu i spoljnoj i bezbednosnoj politici. Prema rečima jednog diplomate, zvanično objašnjenje za to je "nedostatak vremena".

Evropska komisija ocenjuje da je zatvaranje pregovora tokom 2010. sa Hrvatskom "izvodljivo" i čak je ovog meseca osnovala radnu grupu zaduženu da napiše sporazum o pridruživanju Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: