Dačić: Svrha zakona je prevencija

Ministar policije Ivica Dačić kaže da svrha novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju nije represija već prevencija kako bi se smanjio broj žrtava na drumovima.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 06.12.2009.

13:32

Default images

"U primeni zakona neće biti protekcije", rekao je Dačić. Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova je još jednom pozvao sve rođake i prijatelje da mu se ne javljaju kada načine saobraćajni prekršaj.

Svrha tog zakona nije represija, već uvođenje jasnih pravila igre o ponašanju na drumovima, jer "ako naši građani mogu da poštuju zakone u Nemačkoj i Austriji zašto ih ne bi poštovali u Srbiji", naveo je on.

Navodeći da u Srbiji za poslednji 20 godina u saobraćajnim nesrećama nestao čitav grad od 20.000 ljudi, Dačić je rekao da primena novog zakona neće rešiti sve probleme na putevima, ali će uticati da se smanji broj žrtava.

Prema novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, koji počinje da se primenje od 11. decembra, novčana kazna za nevezan sigurnosni pojas i telefoniranje u vožnji (“bez hendsfrija“) iznosi 5.000 dinara.

Za vožnju u alkoholisanom stanju sa više od dva promila alkohola u krvi, ako vozač nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost, zaprećena je kazna zatvora od najmanje 15 dana i zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje osam meseci.

Ukoliko je vozač izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost, predviđena je kazna zatvora od najmanje 45 dana i zabrana upravljanja vozilom od najmanje 10 meseci.

Za prolazak kroz crveno svetlo, ako vozač nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost, bić kažnjen 15.000 do 30.000 dinara ili zatvorom do 30 dana, uz izricanje zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje tri meseca.

Ukoliko je vozač, prolaskom kroz crveno svetlo, izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost, sledi mu novčana kazna od 30.000 do 50.000 dinara ili zatvor do 60 dana, uz istovremenu zabranu upravljanja vozilom od najmanje pet meseci.

Ukoliko dva ili više puta vozač prođe kroz crveno svetlo u roku od 10 minuta, biće osuđen na kaznu zatvora od 30 do 60 dana.

Zakonom je predviđena novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara za držanje deteta mlađeg od 12 godina u krilu na prednjem sedištu, ako vozač nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost ili na najviše 30 dana zatvora, uz zabranu upravljanja vozilom od najmanje tri meseca.

Ukoliko je vozač izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost saobraćaja, izriče se novčana kazna od 30.000 do 50.000 dinara, koja može biti zamenjena kaznom zatvora do 60 dana, uz zabranu upravljanja vozilom od najmanje pet meseci.

Za prekoračenje brzine u naselju na više od 70 kilometara na sat i van naselja na više od 80 kilometara na sat, novi zakon predvideo je kaznu zatvora od 15 dana, a ukoliko je vozač izazvao saobraćajnu nezgodu, onda je predviđena kazna zatvora od najmanje 45 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: