Nedelja, 06.12.2009.

13:32

Dačić: Svrha zakona je prevencija

Ministar policije Ivica Dačić kaže da svrha novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju nije represija već prevencija kako bi se smanjio broj žrtava na drumovima.

Izvor: Tanjug

Daèiæ: Svrha zakona je prevencija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

16 Komentari

Sortiraj po:

periša

pre 14 godina

Radni vek sam proveo u policiji i odgovorno tvrdim da problem bezbednosti saobraćaja nikada nije bio nedostatak kvalitetnih zakonskih i drugih propisa već neprimenjivanje istih. Ako ministar Dačić misli da će novi Zakon sam popraviti bezbednost u saobraćaju onda je neozbiljan.

B.Mikic

pre 14 godina

druze ministre, da bi se novi zakon poceo primenjivati, potrebno je izvrsiti potrebne korekcije na putevima. potrebno je izmeniti mnoge znakove ogranicenja i drugu signalizaciju. mnogi se i ne vide jer su zaklonjeni granama i korovima. potrebno je edukovati policiju. mnogima se cak i zahvaliti. jos uvek se ponasaju kao sekira u sumi. to sto sada ne mogu naplacivati kazne, ne znaci da ga ne mogu placanjem neke kinte odvratiti od pisanja kazne. kao sto neko rece, nije ni starome zakonu nista falilo osim primene. tako ce i sada biti. nigde ne pise ko i kako ce kontrolisati rad policije. uveren sam da se nista nece promeniti osim sto ce se donja granica "otkupa" povecati. nece vise biti dovoljno desetak evrica da bi se otkupila kazna od 3000 dinara, nego ce sada trebati 20 pa i 30 evra za onu od 5000. sve dok ne ozvucite policajca i ne opremite njihova vozila sa video nadzorom, ja u ovu vasu pricu ne verujem.

S

pre 14 godina

Naravno, naravno, sve je to za naše dobro, jel tako... Baš se pitam šta policija radi da bi informisala građane o važnim promenama u zakonu, šta se sme, šta se ne sme, da li deli informativne letke, organizuje skupove i slično. Živ čovek ne može pohvatati šta sve u tom zakonu piše, a za represiju se ne brinem, već će policajci pronaći način da sve to zloupotrebe, samo im treba malo vremena.
I da, tužbe za rupe po putu, nedovoljno označene deonice, oštećeni znakovi ili bankine... Biće materijala da se ćeramo do sudnjeg dana.

Nikola Markovic

pre 14 godina

Pokusano petak pa danas: Prokuplje-Kraljevo, voznja kao do sada, 80-85 km/h, malo prekoracenje idiotskog znaka od 60 na nelogicnim mestima, preticanje neki put na pravcu od 3 km gde je iz neobjasnjivih razloga puna linija (malo preko pune stim se ali je ja nisam postavljao) ukratko normalna voznja kakva ja mislim da treba da bude. Rezultat: 2 sata (okruglo) mi je trebalo da stignem bez ikakvih problema.
Pokusaj 2, ista ruta drugi smer. Sve po novom ZOBS-u. Gde je 40=40 60=60 naseljeno mesto 50, strogo isprekidana linija itd. REzultat? 2 sata i 48 min i zamalo me 2 kamiona nisu prilepila prilikom preticanja. Doneo sam odluku. Necu voziti. Ne treba mi zivciranje i nerviranje. Neka se gospoda nafatiraju u pocetku ja cu poceti ponovo za jedno 2 godine kada ni taj novi zakon niko nece postovati. Kao i ovaj do sada.

milan948

pre 14 godina

Čini mi se da se dan zatvora računa kao 1.000 dinara. Pitam, mogu li bez ikakvog načinjenog prekršaja da idem u zatvor u naredne 3 godine/ koliko mi fali do penzije/, a da mi se mesečno isplaćuje po 30.000 din.

Advokat Bojan Mitrovic

pre 14 godina

Postovai Gosn. Dacicu, u 10h na pisarnicu Cetvrtog Opstinskog suda ocekujte po metra tuzbu protiv odgovornih preduzeca za milion i jednu rupu i selektivno odrzavanje puteva, rekoste u zakonu da za svaki put ima neko odgovoran, e pa, ja cu sve isterati na cistac, ima da osiguram da Vas BEOGRAD...UZICE...BANAT PUT bankrotiraju od isplate kazni na sudska resenja koja cu dobiti.

GOTOVI STE

Ritter

pre 14 godina

Postovani g. Dacicu, so obzirom da je novi zakon u skladu sa EU zakonima, mozemo li mi gastarbajteri da dobijemo neku konkretnu informaciju kad ce se nasa vozacka dozvola poceti da se priznaje u zemlji EU u kojoj boravite duze od 6 meseci? Hvala.

0000001

pre 14 godina

Svrha ovog novog zakona nije prevencija nego efikasnije punjenje budzeta i bogacenje pripadnika policije... A sto se tice uslova na putu - o tome ni necemo; svrha izgradnje/odrzavanja puteva je povezivanje lokacija, brzi, komforniji transport i bezbednost ucesnika u saobracaju a ne bogacenje tajkuna koji drze preduzeca koja grade puteve...a niko ne odgovara za smrt/stetu nastalu losim/neodgovarajucim putevima. Neodgovarajuca brzina im je vecni izgovor...

dragan

pre 14 godina

Glavna mana sadasnjeg zakona je neprimena. I to je greh vlasti, a ne vozaca. Nisam nigde video da je to analizirano, tako da ce novi zakon doneti samo represiju prema onima koji nemaju broj telefona G. ministra ili mnogih drugih
koji su do sada to sredjivali - oni ce mi i dalje svirati, ablendovati, voziti uz branik otpozadi, jer ja, neznalica, na ogranicenju 50 vozim 60 - svesno malo vishe, da me ne bi ubio, kolima ili pistoljem, neko od ovih izuzetih od zakona.
Pozivam ministra da konkretno objasni trenutno stanje korupcije i kojim merama ce protekcija nestati. Ako to ne zna, mozda bi predsednik sa sampanjcem mogao da ponovi "primer" gradjanima. Neka vozi 51, pa neka ga ministar Dacic kazni za primer, i onda cemo svi poverovati u pravicnu primenu novog zakona.

SVD

pre 14 godina

Ni stari zakon nije dopuštao mnoge prekršaje, ali su se oni dešavali, zato što zakon nije sprovođen. Nisu ni ranije kazne bile bez veze, ali zavisilo je od policajaca (njihovog broja i njihove milosti) da li će biti primenjene. Sada se novim zakonom kazne povećavaju u novčanom iznosu daleko iznad platežnih mogućnosti prosečnih građana. Treba li neko ko je slučajno prošao kroz crveno, jer ili nije video semafor ili je semafor bio prekriven granjem ili čime drugim, da proglasi porodično bankrotstvo? Značajno je pitanje u čiju korist idu te ubrane kazne. Ako treba da krpe budžet, onda sam striktno protiv te pljačke. Te kazne treba da idu u fond za doškolovavanje vozača, za poboljšanje signalizacije a ne da se neko na njima bogati, sve "u interesu građana". Nisam za ovakve zakone, ali jesam da se zakoni sa manje drakonskim kaznama za bezazlene prekršaje, ali znatnim za one opasne prekršaje koje prave bahati vozači. Prođite uveče ulicom Kralja Milana pa ima šta da vidite - ni po dosadašnjem zakonu takva vožnja nije bila dozvoljena, pa niko nije te bahate vozače gonio, samo smo čitali u novinama kada naprave nesreće - ko garantuje da će po novom zakonu da bude više kontrole? Jednostavno ovde imamo srpska posla u onom najgorem vidu, jer selektivna primena pravde, koja će iz ovog uslediti, gora je nego nepravda. Da je bilo pravde po ranijem zakonu, verovao bih u novi, ovako kako je do sada išlo, ne verujem. Služi samo da se pokaže kako minisarstvo unutrašnjih poslova "nešto radi".

27 godina za volanom sa svega 5 prekršaja

pre 14 godina

U primeni Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima postoji veliki problem. Godinama do sada, po starom zakonu, izgleda kao da je prećutno dozvoljen prolazak kroz crveno svetlo, nevezivanje sigurnosnih pojaseva, kao i bahata i suluda vožnja. Kako će se to, odjednom, posle 10. decembra, dakle za 3 dana, promeniti? Čarobnim štapićem? Kampanjom od jedan ipo vikend kada će se sve moguće raspoložive snage saobraćajne policije postaviti u busije? Primer crvenog svetla na semaforu: lično, uvek poštujem crveno svetlo na semaforu, uvek počinjem da kočim i na žuto (nakon zelenog). Ipak, dozvoljavam mogućnost da nekad, jednom u 1000 slučajeva prođem i na crveno, ako je recimo, jako sunce, a semafor nije opran od prašine i masnoće, pa se ne ne vidi nikakvo svetlo, ili je semafor zaklonjen drvećem ili građevinskim skelama ili reklamnim panoima. Zašto bi u takvim slučajevima meni pretila kazna od 15 dana zatvora? Da li imam pravo da opomenem saobraćajnog policajca da je obavezan da bez odlaganja podnese prijavu protiv odgovornog lica u preduzeću za puteve? Da li je saobraćajna policija isključivo nadležna za prekršaje vozača i pešaka, ili i za ostale ključne aktere u saobraćaju na putevima, od kojih zavisi bezbednost svih učesnika u saobraćaju? Dakle, hoću savremen Zakon o saobraćaju koji će mi, kao poreskom platiši, omogućiti da kad primetim bilo kakvu neregularnost na putu, nazovem određeni broj i prijavim tu neregularnost, kao i da dobijem povratnu informaciju o preduzetim akcijama kojima se ta neregularnost otklanja. Dakle, dobar, savremen zakon podrazumeva obaveze vozača, ali mora da podrazumeva i njihova prava. Jednostavno, hoću da prijavim i vozača džipa od 70.000 evra koji je prošao kroz crveno, kao i saobraćajnog policajca koji ga nije zaustavio, odnosno nadležni organ koji na toj raskrsnici nije postavio kameru. Hoću da prijavim vozača koji me pretiče sa 130 na putu na kome je ograničenje 80, a ja vozim tačno 80. Hoću da imam prava na to, jer plaćam i porez za puteve, i porez na registraciju automobila, i komunalne takse i porez na motorno gorivo, mazivo, auto-delove.

TOMPUS

pre 14 godina

Joj sto ima Mrkonja da zida zatvore po Srbiji. Nije represivan???? Koliko drzava u EU imaju zakon o mobilnim telefonima??? TRI !!!!! U americi su taj zakon oborile kamiondzije za mesec dana, sredstvo za rad. Kolike su maximalne dozvoljena brzine na auto-putevima u Nemackoj, Italiji ili Rumuniji??? Verovatno ljudi voze fice i trabante pa je 120 km/h!!!! Visina novcanih i zatvorskih kazni, sa kojom zemljom se poredimo, Engleskom??? Smanjen budzet za mercedese i tompuse, pa ajde da ga napunimo. Koliko kosta registracija bez obzira na kubikazu u AmericI??78 $(sedamdesetosam dolara) ili manje od 5000dinara za godinu dana !!! Jesu li besplatni tehnicki pregledi vozila u Americi??? JESU!! Ako i napravis prekoracenje brzine do 15 mila imas opciju da ne platis kaznu nego da ides dva dana u skolu!! Ja prvi idem u zatvor, bar dzaba klopa, al za tompuse, audije, vile, reprezentacije ne dam,

Vlada

pre 14 godina

Ostaje da se vidi da li ce ovo uvesti red ili dovesti do represije. Cinjenica je da smo kao nacija losi vozaci, na ulicama najvecih gradova to je najociglednije (ovde se automobili ne parkiraju vec ostavljaju gde god ima praznog mesta, cetiri blinkera su izgovor za sve pa i za zakrcivanje ulice 'kada ja imam vazan posao da obavim' a o sretanju levo iz krajnje desne i obratno da ne pricam). Jedino me nervira ona stupidna kaluzula 'brzina neprilagodjena uslovima' koja je majka mara za zloupotrebu zakona od strane ovlascenih. Cemu postoji ogranicenje brzine, sa dodacima u vreme kise ili snega gde je to neophodno ako ce neko uvek moci da nam kaze da nismo prilagodili brzinu iako je vozeno sporije od propisanog? Dok se to ne izbaci iz zakona ne mogu ga smatrati ozbiljnim.

Misha

pre 14 godina

Sve te stvari bismo mi trebali da postujemo i bez zakona, i ako iole imamo postivanja prema samom sebi i drugim ljudima, ciji zivot ugrozavamo nepostovanjem tih propisa. Eh, sada, onaj ko nije naucio da slusa svoj sopstveni razum i savest, svakako da mu je stres kada treba da slusa zakon koji mu je neko drugi nametnuo spolja. KO nece sam da odraste, prirodno je da se za njega i dalje staraju institucije koje su za takve slucajeve i napravljenje. Naravno, problem je utoliko veci sto ovde nije rec o slucajevima, vec o citavoj nekulturi odrastanja, primitivizma i bezobzirnosti prema drugim ljudima i na kraju (ili na pocetku) prema samom sebi.

27 godina za volanom sa svega 5 prekršaja

pre 14 godina

U primeni Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima postoji veliki problem. Godinama do sada, po starom zakonu, izgleda kao da je prećutno dozvoljen prolazak kroz crveno svetlo, nevezivanje sigurnosnih pojaseva, kao i bahata i suluda vožnja. Kako će se to, odjednom, posle 10. decembra, dakle za 3 dana, promeniti? Čarobnim štapićem? Kampanjom od jedan ipo vikend kada će se sve moguće raspoložive snage saobraćajne policije postaviti u busije? Primer crvenog svetla na semaforu: lično, uvek poštujem crveno svetlo na semaforu, uvek počinjem da kočim i na žuto (nakon zelenog). Ipak, dozvoljavam mogućnost da nekad, jednom u 1000 slučajeva prođem i na crveno, ako je recimo, jako sunce, a semafor nije opran od prašine i masnoće, pa se ne ne vidi nikakvo svetlo, ili je semafor zaklonjen drvećem ili građevinskim skelama ili reklamnim panoima. Zašto bi u takvim slučajevima meni pretila kazna od 15 dana zatvora? Da li imam pravo da opomenem saobraćajnog policajca da je obavezan da bez odlaganja podnese prijavu protiv odgovornog lica u preduzeću za puteve? Da li je saobraćajna policija isključivo nadležna za prekršaje vozača i pešaka, ili i za ostale ključne aktere u saobraćaju na putevima, od kojih zavisi bezbednost svih učesnika u saobraćaju? Dakle, hoću savremen Zakon o saobraćaju koji će mi, kao poreskom platiši, omogućiti da kad primetim bilo kakvu neregularnost na putu, nazovem određeni broj i prijavim tu neregularnost, kao i da dobijem povratnu informaciju o preduzetim akcijama kojima se ta neregularnost otklanja. Dakle, dobar, savremen zakon podrazumeva obaveze vozača, ali mora da podrazumeva i njihova prava. Jednostavno, hoću da prijavim i vozača džipa od 70.000 evra koji je prošao kroz crveno, kao i saobraćajnog policajca koji ga nije zaustavio, odnosno nadležni organ koji na toj raskrsnici nije postavio kameru. Hoću da prijavim vozača koji me pretiče sa 130 na putu na kome je ograničenje 80, a ja vozim tačno 80. Hoću da imam prava na to, jer plaćam i porez za puteve, i porez na registraciju automobila, i komunalne takse i porez na motorno gorivo, mazivo, auto-delove.

Vlada

pre 14 godina

Ostaje da se vidi da li ce ovo uvesti red ili dovesti do represije. Cinjenica je da smo kao nacija losi vozaci, na ulicama najvecih gradova to je najociglednije (ovde se automobili ne parkiraju vec ostavljaju gde god ima praznog mesta, cetiri blinkera su izgovor za sve pa i za zakrcivanje ulice 'kada ja imam vazan posao da obavim' a o sretanju levo iz krajnje desne i obratno da ne pricam). Jedino me nervira ona stupidna kaluzula 'brzina neprilagodjena uslovima' koja je majka mara za zloupotrebu zakona od strane ovlascenih. Cemu postoji ogranicenje brzine, sa dodacima u vreme kise ili snega gde je to neophodno ako ce neko uvek moci da nam kaze da nismo prilagodili brzinu iako je vozeno sporije od propisanog? Dok se to ne izbaci iz zakona ne mogu ga smatrati ozbiljnim.

TOMPUS

pre 14 godina

Joj sto ima Mrkonja da zida zatvore po Srbiji. Nije represivan???? Koliko drzava u EU imaju zakon o mobilnim telefonima??? TRI !!!!! U americi su taj zakon oborile kamiondzije za mesec dana, sredstvo za rad. Kolike su maximalne dozvoljena brzine na auto-putevima u Nemackoj, Italiji ili Rumuniji??? Verovatno ljudi voze fice i trabante pa je 120 km/h!!!! Visina novcanih i zatvorskih kazni, sa kojom zemljom se poredimo, Engleskom??? Smanjen budzet za mercedese i tompuse, pa ajde da ga napunimo. Koliko kosta registracija bez obzira na kubikazu u AmericI??78 $(sedamdesetosam dolara) ili manje od 5000dinara za godinu dana !!! Jesu li besplatni tehnicki pregledi vozila u Americi??? JESU!! Ako i napravis prekoracenje brzine do 15 mila imas opciju da ne platis kaznu nego da ides dva dana u skolu!! Ja prvi idem u zatvor, bar dzaba klopa, al za tompuse, audije, vile, reprezentacije ne dam,

0000001

pre 14 godina

Svrha ovog novog zakona nije prevencija nego efikasnije punjenje budzeta i bogacenje pripadnika policije... A sto se tice uslova na putu - o tome ni necemo; svrha izgradnje/odrzavanja puteva je povezivanje lokacija, brzi, komforniji transport i bezbednost ucesnika u saobracaju a ne bogacenje tajkuna koji drze preduzeca koja grade puteve...a niko ne odgovara za smrt/stetu nastalu losim/neodgovarajucim putevima. Neodgovarajuca brzina im je vecni izgovor...

Misha

pre 14 godina

Sve te stvari bismo mi trebali da postujemo i bez zakona, i ako iole imamo postivanja prema samom sebi i drugim ljudima, ciji zivot ugrozavamo nepostovanjem tih propisa. Eh, sada, onaj ko nije naucio da slusa svoj sopstveni razum i savest, svakako da mu je stres kada treba da slusa zakon koji mu je neko drugi nametnuo spolja. KO nece sam da odraste, prirodno je da se za njega i dalje staraju institucije koje su za takve slucajeve i napravljenje. Naravno, problem je utoliko veci sto ovde nije rec o slucajevima, vec o citavoj nekulturi odrastanja, primitivizma i bezobzirnosti prema drugim ljudima i na kraju (ili na pocetku) prema samom sebi.

Advokat Bojan Mitrovic

pre 14 godina

Postovai Gosn. Dacicu, u 10h na pisarnicu Cetvrtog Opstinskog suda ocekujte po metra tuzbu protiv odgovornih preduzeca za milion i jednu rupu i selektivno odrzavanje puteva, rekoste u zakonu da za svaki put ima neko odgovoran, e pa, ja cu sve isterati na cistac, ima da osiguram da Vas BEOGRAD...UZICE...BANAT PUT bankrotiraju od isplate kazni na sudska resenja koja cu dobiti.

GOTOVI STE

Nikola Markovic

pre 14 godina

Pokusano petak pa danas: Prokuplje-Kraljevo, voznja kao do sada, 80-85 km/h, malo prekoracenje idiotskog znaka od 60 na nelogicnim mestima, preticanje neki put na pravcu od 3 km gde je iz neobjasnjivih razloga puna linija (malo preko pune stim se ali je ja nisam postavljao) ukratko normalna voznja kakva ja mislim da treba da bude. Rezultat: 2 sata (okruglo) mi je trebalo da stignem bez ikakvih problema.
Pokusaj 2, ista ruta drugi smer. Sve po novom ZOBS-u. Gde je 40=40 60=60 naseljeno mesto 50, strogo isprekidana linija itd. REzultat? 2 sata i 48 min i zamalo me 2 kamiona nisu prilepila prilikom preticanja. Doneo sam odluku. Necu voziti. Ne treba mi zivciranje i nerviranje. Neka se gospoda nafatiraju u pocetku ja cu poceti ponovo za jedno 2 godine kada ni taj novi zakon niko nece postovati. Kao i ovaj do sada.

SVD

pre 14 godina

Ni stari zakon nije dopuštao mnoge prekršaje, ali su se oni dešavali, zato što zakon nije sprovođen. Nisu ni ranije kazne bile bez veze, ali zavisilo je od policajaca (njihovog broja i njihove milosti) da li će biti primenjene. Sada se novim zakonom kazne povećavaju u novčanom iznosu daleko iznad platežnih mogućnosti prosečnih građana. Treba li neko ko je slučajno prošao kroz crveno, jer ili nije video semafor ili je semafor bio prekriven granjem ili čime drugim, da proglasi porodično bankrotstvo? Značajno je pitanje u čiju korist idu te ubrane kazne. Ako treba da krpe budžet, onda sam striktno protiv te pljačke. Te kazne treba da idu u fond za doškolovavanje vozača, za poboljšanje signalizacije a ne da se neko na njima bogati, sve "u interesu građana". Nisam za ovakve zakone, ali jesam da se zakoni sa manje drakonskim kaznama za bezazlene prekršaje, ali znatnim za one opasne prekršaje koje prave bahati vozači. Prođite uveče ulicom Kralja Milana pa ima šta da vidite - ni po dosadašnjem zakonu takva vožnja nije bila dozvoljena, pa niko nije te bahate vozače gonio, samo smo čitali u novinama kada naprave nesreće - ko garantuje da će po novom zakonu da bude više kontrole? Jednostavno ovde imamo srpska posla u onom najgorem vidu, jer selektivna primena pravde, koja će iz ovog uslediti, gora je nego nepravda. Da je bilo pravde po ranijem zakonu, verovao bih u novi, ovako kako je do sada išlo, ne verujem. Služi samo da se pokaže kako minisarstvo unutrašnjih poslova "nešto radi".

dragan

pre 14 godina

Glavna mana sadasnjeg zakona je neprimena. I to je greh vlasti, a ne vozaca. Nisam nigde video da je to analizirano, tako da ce novi zakon doneti samo represiju prema onima koji nemaju broj telefona G. ministra ili mnogih drugih
koji su do sada to sredjivali - oni ce mi i dalje svirati, ablendovati, voziti uz branik otpozadi, jer ja, neznalica, na ogranicenju 50 vozim 60 - svesno malo vishe, da me ne bi ubio, kolima ili pistoljem, neko od ovih izuzetih od zakona.
Pozivam ministra da konkretno objasni trenutno stanje korupcije i kojim merama ce protekcija nestati. Ako to ne zna, mozda bi predsednik sa sampanjcem mogao da ponovi "primer" gradjanima. Neka vozi 51, pa neka ga ministar Dacic kazni za primer, i onda cemo svi poverovati u pravicnu primenu novog zakona.

S

pre 14 godina

Naravno, naravno, sve je to za naše dobro, jel tako... Baš se pitam šta policija radi da bi informisala građane o važnim promenama u zakonu, šta se sme, šta se ne sme, da li deli informativne letke, organizuje skupove i slično. Živ čovek ne može pohvatati šta sve u tom zakonu piše, a za represiju se ne brinem, već će policajci pronaći način da sve to zloupotrebe, samo im treba malo vremena.
I da, tužbe za rupe po putu, nedovoljno označene deonice, oštećeni znakovi ili bankine... Biće materijala da se ćeramo do sudnjeg dana.

Ritter

pre 14 godina

Postovani g. Dacicu, so obzirom da je novi zakon u skladu sa EU zakonima, mozemo li mi gastarbajteri da dobijemo neku konkretnu informaciju kad ce se nasa vozacka dozvola poceti da se priznaje u zemlji EU u kojoj boravite duze od 6 meseci? Hvala.

milan948

pre 14 godina

Čini mi se da se dan zatvora računa kao 1.000 dinara. Pitam, mogu li bez ikakvog načinjenog prekršaja da idem u zatvor u naredne 3 godine/ koliko mi fali do penzije/, a da mi se mesečno isplaćuje po 30.000 din.

periša

pre 14 godina

Radni vek sam proveo u policiji i odgovorno tvrdim da problem bezbednosti saobraćaja nikada nije bio nedostatak kvalitetnih zakonskih i drugih propisa već neprimenjivanje istih. Ako ministar Dačić misli da će novi Zakon sam popraviti bezbednost u saobraćaju onda je neozbiljan.

B.Mikic

pre 14 godina

druze ministre, da bi se novi zakon poceo primenjivati, potrebno je izvrsiti potrebne korekcije na putevima. potrebno je izmeniti mnoge znakove ogranicenja i drugu signalizaciju. mnogi se i ne vide jer su zaklonjeni granama i korovima. potrebno je edukovati policiju. mnogima se cak i zahvaliti. jos uvek se ponasaju kao sekira u sumi. to sto sada ne mogu naplacivati kazne, ne znaci da ga ne mogu placanjem neke kinte odvratiti od pisanja kazne. kao sto neko rece, nije ni starome zakonu nista falilo osim primene. tako ce i sada biti. nigde ne pise ko i kako ce kontrolisati rad policije. uveren sam da se nista nece promeniti osim sto ce se donja granica "otkupa" povecati. nece vise biti dovoljno desetak evrica da bi se otkupila kazna od 3000 dinara, nego ce sada trebati 20 pa i 30 evra za onu od 5000. sve dok ne ozvucite policajca i ne opremite njihova vozila sa video nadzorom, ja u ovu vasu pricu ne verujem.

TOMPUS

pre 14 godina

Joj sto ima Mrkonja da zida zatvore po Srbiji. Nije represivan???? Koliko drzava u EU imaju zakon o mobilnim telefonima??? TRI !!!!! U americi su taj zakon oborile kamiondzije za mesec dana, sredstvo za rad. Kolike su maximalne dozvoljena brzine na auto-putevima u Nemackoj, Italiji ili Rumuniji??? Verovatno ljudi voze fice i trabante pa je 120 km/h!!!! Visina novcanih i zatvorskih kazni, sa kojom zemljom se poredimo, Engleskom??? Smanjen budzet za mercedese i tompuse, pa ajde da ga napunimo. Koliko kosta registracija bez obzira na kubikazu u AmericI??78 $(sedamdesetosam dolara) ili manje od 5000dinara za godinu dana !!! Jesu li besplatni tehnicki pregledi vozila u Americi??? JESU!! Ako i napravis prekoracenje brzine do 15 mila imas opciju da ne platis kaznu nego da ides dva dana u skolu!! Ja prvi idem u zatvor, bar dzaba klopa, al za tompuse, audije, vile, reprezentacije ne dam,

Misha

pre 14 godina

Sve te stvari bismo mi trebali da postujemo i bez zakona, i ako iole imamo postivanja prema samom sebi i drugim ljudima, ciji zivot ugrozavamo nepostovanjem tih propisa. Eh, sada, onaj ko nije naucio da slusa svoj sopstveni razum i savest, svakako da mu je stres kada treba da slusa zakon koji mu je neko drugi nametnuo spolja. KO nece sam da odraste, prirodno je da se za njega i dalje staraju institucije koje su za takve slucajeve i napravljenje. Naravno, problem je utoliko veci sto ovde nije rec o slucajevima, vec o citavoj nekulturi odrastanja, primitivizma i bezobzirnosti prema drugim ljudima i na kraju (ili na pocetku) prema samom sebi.

Nikola Markovic

pre 14 godina

Pokusano petak pa danas: Prokuplje-Kraljevo, voznja kao do sada, 80-85 km/h, malo prekoracenje idiotskog znaka od 60 na nelogicnim mestima, preticanje neki put na pravcu od 3 km gde je iz neobjasnjivih razloga puna linija (malo preko pune stim se ali je ja nisam postavljao) ukratko normalna voznja kakva ja mislim da treba da bude. Rezultat: 2 sata (okruglo) mi je trebalo da stignem bez ikakvih problema.
Pokusaj 2, ista ruta drugi smer. Sve po novom ZOBS-u. Gde je 40=40 60=60 naseljeno mesto 50, strogo isprekidana linija itd. REzultat? 2 sata i 48 min i zamalo me 2 kamiona nisu prilepila prilikom preticanja. Doneo sam odluku. Necu voziti. Ne treba mi zivciranje i nerviranje. Neka se gospoda nafatiraju u pocetku ja cu poceti ponovo za jedno 2 godine kada ni taj novi zakon niko nece postovati. Kao i ovaj do sada.

27 godina za volanom sa svega 5 prekršaja

pre 14 godina

U primeni Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima postoji veliki problem. Godinama do sada, po starom zakonu, izgleda kao da je prećutno dozvoljen prolazak kroz crveno svetlo, nevezivanje sigurnosnih pojaseva, kao i bahata i suluda vožnja. Kako će se to, odjednom, posle 10. decembra, dakle za 3 dana, promeniti? Čarobnim štapićem? Kampanjom od jedan ipo vikend kada će se sve moguće raspoložive snage saobraćajne policije postaviti u busije? Primer crvenog svetla na semaforu: lično, uvek poštujem crveno svetlo na semaforu, uvek počinjem da kočim i na žuto (nakon zelenog). Ipak, dozvoljavam mogućnost da nekad, jednom u 1000 slučajeva prođem i na crveno, ako je recimo, jako sunce, a semafor nije opran od prašine i masnoće, pa se ne ne vidi nikakvo svetlo, ili je semafor zaklonjen drvećem ili građevinskim skelama ili reklamnim panoima. Zašto bi u takvim slučajevima meni pretila kazna od 15 dana zatvora? Da li imam pravo da opomenem saobraćajnog policajca da je obavezan da bez odlaganja podnese prijavu protiv odgovornog lica u preduzeću za puteve? Da li je saobraćajna policija isključivo nadležna za prekršaje vozača i pešaka, ili i za ostale ključne aktere u saobraćaju na putevima, od kojih zavisi bezbednost svih učesnika u saobraćaju? Dakle, hoću savremen Zakon o saobraćaju koji će mi, kao poreskom platiši, omogućiti da kad primetim bilo kakvu neregularnost na putu, nazovem određeni broj i prijavim tu neregularnost, kao i da dobijem povratnu informaciju o preduzetim akcijama kojima se ta neregularnost otklanja. Dakle, dobar, savremen zakon podrazumeva obaveze vozača, ali mora da podrazumeva i njihova prava. Jednostavno, hoću da prijavim i vozača džipa od 70.000 evra koji je prošao kroz crveno, kao i saobraćajnog policajca koji ga nije zaustavio, odnosno nadležni organ koji na toj raskrsnici nije postavio kameru. Hoću da prijavim vozača koji me pretiče sa 130 na putu na kome je ograničenje 80, a ja vozim tačno 80. Hoću da imam prava na to, jer plaćam i porez za puteve, i porez na registraciju automobila, i komunalne takse i porez na motorno gorivo, mazivo, auto-delove.

Advokat Bojan Mitrovic

pre 14 godina

Postovai Gosn. Dacicu, u 10h na pisarnicu Cetvrtog Opstinskog suda ocekujte po metra tuzbu protiv odgovornih preduzeca za milion i jednu rupu i selektivno odrzavanje puteva, rekoste u zakonu da za svaki put ima neko odgovoran, e pa, ja cu sve isterati na cistac, ima da osiguram da Vas BEOGRAD...UZICE...BANAT PUT bankrotiraju od isplate kazni na sudska resenja koja cu dobiti.

GOTOVI STE

milan948

pre 14 godina

Čini mi se da se dan zatvora računa kao 1.000 dinara. Pitam, mogu li bez ikakvog načinjenog prekršaja da idem u zatvor u naredne 3 godine/ koliko mi fali do penzije/, a da mi se mesečno isplaćuje po 30.000 din.

SVD

pre 14 godina

Ni stari zakon nije dopuštao mnoge prekršaje, ali su se oni dešavali, zato što zakon nije sprovođen. Nisu ni ranije kazne bile bez veze, ali zavisilo je od policajaca (njihovog broja i njihove milosti) da li će biti primenjene. Sada se novim zakonom kazne povećavaju u novčanom iznosu daleko iznad platežnih mogućnosti prosečnih građana. Treba li neko ko je slučajno prošao kroz crveno, jer ili nije video semafor ili je semafor bio prekriven granjem ili čime drugim, da proglasi porodično bankrotstvo? Značajno je pitanje u čiju korist idu te ubrane kazne. Ako treba da krpe budžet, onda sam striktno protiv te pljačke. Te kazne treba da idu u fond za doškolovavanje vozača, za poboljšanje signalizacije a ne da se neko na njima bogati, sve "u interesu građana". Nisam za ovakve zakone, ali jesam da se zakoni sa manje drakonskim kaznama za bezazlene prekršaje, ali znatnim za one opasne prekršaje koje prave bahati vozači. Prođite uveče ulicom Kralja Milana pa ima šta da vidite - ni po dosadašnjem zakonu takva vožnja nije bila dozvoljena, pa niko nije te bahate vozače gonio, samo smo čitali u novinama kada naprave nesreće - ko garantuje da će po novom zakonu da bude više kontrole? Jednostavno ovde imamo srpska posla u onom najgorem vidu, jer selektivna primena pravde, koja će iz ovog uslediti, gora je nego nepravda. Da je bilo pravde po ranijem zakonu, verovao bih u novi, ovako kako je do sada išlo, ne verujem. Služi samo da se pokaže kako minisarstvo unutrašnjih poslova "nešto radi".

Vlada

pre 14 godina

Ostaje da se vidi da li ce ovo uvesti red ili dovesti do represije. Cinjenica je da smo kao nacija losi vozaci, na ulicama najvecih gradova to je najociglednije (ovde se automobili ne parkiraju vec ostavljaju gde god ima praznog mesta, cetiri blinkera su izgovor za sve pa i za zakrcivanje ulice 'kada ja imam vazan posao da obavim' a o sretanju levo iz krajnje desne i obratno da ne pricam). Jedino me nervira ona stupidna kaluzula 'brzina neprilagodjena uslovima' koja je majka mara za zloupotrebu zakona od strane ovlascenih. Cemu postoji ogranicenje brzine, sa dodacima u vreme kise ili snega gde je to neophodno ako ce neko uvek moci da nam kaze da nismo prilagodili brzinu iako je vozeno sporije od propisanog? Dok se to ne izbaci iz zakona ne mogu ga smatrati ozbiljnim.

dragan

pre 14 godina

Glavna mana sadasnjeg zakona je neprimena. I to je greh vlasti, a ne vozaca. Nisam nigde video da je to analizirano, tako da ce novi zakon doneti samo represiju prema onima koji nemaju broj telefona G. ministra ili mnogih drugih
koji su do sada to sredjivali - oni ce mi i dalje svirati, ablendovati, voziti uz branik otpozadi, jer ja, neznalica, na ogranicenju 50 vozim 60 - svesno malo vishe, da me ne bi ubio, kolima ili pistoljem, neko od ovih izuzetih od zakona.
Pozivam ministra da konkretno objasni trenutno stanje korupcije i kojim merama ce protekcija nestati. Ako to ne zna, mozda bi predsednik sa sampanjcem mogao da ponovi "primer" gradjanima. Neka vozi 51, pa neka ga ministar Dacic kazni za primer, i onda cemo svi poverovati u pravicnu primenu novog zakona.

0000001

pre 14 godina

Svrha ovog novog zakona nije prevencija nego efikasnije punjenje budzeta i bogacenje pripadnika policije... A sto se tice uslova na putu - o tome ni necemo; svrha izgradnje/odrzavanja puteva je povezivanje lokacija, brzi, komforniji transport i bezbednost ucesnika u saobracaju a ne bogacenje tajkuna koji drze preduzeca koja grade puteve...a niko ne odgovara za smrt/stetu nastalu losim/neodgovarajucim putevima. Neodgovarajuca brzina im je vecni izgovor...

Ritter

pre 14 godina

Postovani g. Dacicu, so obzirom da je novi zakon u skladu sa EU zakonima, mozemo li mi gastarbajteri da dobijemo neku konkretnu informaciju kad ce se nasa vozacka dozvola poceti da se priznaje u zemlji EU u kojoj boravite duze od 6 meseci? Hvala.

S

pre 14 godina

Naravno, naravno, sve je to za naše dobro, jel tako... Baš se pitam šta policija radi da bi informisala građane o važnim promenama u zakonu, šta se sme, šta se ne sme, da li deli informativne letke, organizuje skupove i slično. Živ čovek ne može pohvatati šta sve u tom zakonu piše, a za represiju se ne brinem, već će policajci pronaći način da sve to zloupotrebe, samo im treba malo vremena.
I da, tužbe za rupe po putu, nedovoljno označene deonice, oštećeni znakovi ili bankine... Biće materijala da se ćeramo do sudnjeg dana.

B.Mikic

pre 14 godina

druze ministre, da bi se novi zakon poceo primenjivati, potrebno je izvrsiti potrebne korekcije na putevima. potrebno je izmeniti mnoge znakove ogranicenja i drugu signalizaciju. mnogi se i ne vide jer su zaklonjeni granama i korovima. potrebno je edukovati policiju. mnogima se cak i zahvaliti. jos uvek se ponasaju kao sekira u sumi. to sto sada ne mogu naplacivati kazne, ne znaci da ga ne mogu placanjem neke kinte odvratiti od pisanja kazne. kao sto neko rece, nije ni starome zakonu nista falilo osim primene. tako ce i sada biti. nigde ne pise ko i kako ce kontrolisati rad policije. uveren sam da se nista nece promeniti osim sto ce se donja granica "otkupa" povecati. nece vise biti dovoljno desetak evrica da bi se otkupila kazna od 3000 dinara, nego ce sada trebati 20 pa i 30 evra za onu od 5000. sve dok ne ozvucite policajca i ne opremite njihova vozila sa video nadzorom, ja u ovu vasu pricu ne verujem.

periša

pre 14 godina

Radni vek sam proveo u policiji i odgovorno tvrdim da problem bezbednosti saobraćaja nikada nije bio nedostatak kvalitetnih zakonskih i drugih propisa već neprimenjivanje istih. Ako ministar Dačić misli da će novi Zakon sam popraviti bezbednost u saobraćaju onda je neozbiljan.