Bajmok: Krave znaju svoja imena

Primer jednog stočara iz Bajmoka pokazuje da krave mogu naučiti svoja imena, tako da se svaka krava odaziva i dolazi na mužu samo onda kada je prozovu.

Izvor: B92

Subota, 05.12.2009.

16:30

Default images

Mada se krave u, na primer, indijskoj mitologiji smatraju za svete životinje, nauka o ponašanju životinja - etologija ih ne smatra za posebno inteligentne. Primer stada jednog stočara iz okoline Subotice mogao bi da promeni taj stav.

Krave obično imaju ime i ono se daje da bi životinja nekako mogla da bude obeležena u stočnom pasošu. Do sada se smatralo da krave za sopstveno ime i nisu posebno zainteresovane. Međutim, ono što možete videti u okolini Subotice pokazuje da nije tako.

Od četrdeset životinja u stadu Andreja Kolara iz Bajmoka svaka zna svoje ime - i svaka se odaziva samo na svoje ime tako da dolazi na mužu samo onda kada je prozovu.

Do sada se smatralo da čak i psi više prepoznaju boju glasa vlasnika nego izgovorene glasove.

Andrej kaže da krave nauče ime još dok su mlade – junice, a da je na ideju da ih nauči imenima došao iz nužde, pošto u izmuzištu nije bilo mesta za sve.

On navodi da sada ima pet mladih junica i da ih postepeno dresira kada su programi uzimanja krvi i vakcinacija.

U modernom stočarstvu, kad se u jednoj štali drži i po hiljadu životinja, teško da ima mesta nekoj sentimentalnosti prema kravljoj pameti, ali u slučaju malih farmi vidimo da ta osobina može da bude i veoma poželjna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: