Bez preispitivanja kupovine NIS-a

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko izjavio je da "Gaspromnjeft" neće tražiti preispitivanje kupovine većinskog paketa akcija NIS-a.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2009.

20:21

Default images

"Za nas je najvažnije da imamo jasnu sliku tako da mi sada možemo konkretno i jasno da odgovaramo i malim akcionarima i spoljnim partnerima. Pri tom, akcionari su se dogovorili da to ne podrazumeva promenu ni cene kupovine 'Gaspromnjefta', ni promenu udela vlasničke strukture", rekao je Kravčenko.

"Akcionari su među sobom doneli odluku, a na osnovu saradnje koja postoji između Vlade Srbije i 'Gaspromnjefta', sada se razmatraju mere o povećanju tekućeg poslovanja NIS-a, što će omogućiti da se kompenzuju rezultati iz prošlosti", naveo je Kravčenko, dan posle sednice Upravnog odbora NIS-a, na kojoj je potvrđen gubitak u poslovanju te kompanije od osam milijardi dinara u prošloj godini.

Kravčenko je rekao da prihvaćeni izveštaj o gubitku neće uticati ni na započeti investicioni program, tako da se modernizacija rafinerija nastavlja u skladu sa kupoprodajnim ugovorom.

On je kazao i da postojanje gubitka neznatno utiče, tek oko jedan odsto na iznos poreza koji kompanija uplaćuje u srpski budžet.

Kao osnovne razloge gubitka u 2008. godini u NIS-u navode promenu tadašnjih cena naftnih derivata i kursa dinara, a na rezultat poslovanja uticalo je i specifično upravljanje kompanijom, poput grešaka u popisu i kršenja međunarodnih računovodstvenih standarda.

NIS je u 2008. godini uplatio u državnu kasu 50 milijardi dinara na ime poreskih dažbina, od kojih je 587 miliona porez na profit.

Kravčenko tvrdi da će, bez obzira na aktuelne rezultate, iznos poreskih dažbina NIS-a u ovoj godini biti povećan zbog većih akciza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: