Blic: Nelogičnosti u visini plata

Šefica kabineta predsednice Skupštine Srbije ima veću platu od predsednice Skupštine, ali i od premijera i svih potpredsednika Vlade i ministara, piše Blic.

Izvor: FoNet, Blic

Utorak, 24.11.2009.

09:03

Default images

Njena plata od 128.392 manja je samo od primanja predsednika republike, koji je „šije“ za desetak hiljada dinara, navodi list, koji prenosi da i "pomoćnici ministara imaju veće plate od ministara, pa i od potpredsednika Vlade“.

Sve zavisi ko im određuje osnovicu plate i prema kom zakonu.

Nije ovo ništa novo, navodi list, jer se već godinama u Srbiji plate izabranih lica računaju po jednom zakonu o platama u državnim organima i javnim službama, dok se plate zaposlenih u stručnim i pomoćnim službama celog državnog aparata određuju po Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika.

Predsedniku republike, poslanicima, predsedniku Skupštine Srbije, državnom tužiocu… osnovicu određuje Administrativni odbor Skupštine Srbije, a drugim nameštenicima se osnovica određuje svake godine republičkim budžetom.

Administrativni odbor osnovicu je poslednji put menjao 2005. godine.

Takođe, i neke uredbe o platama pojedince izdvajaju iz ta dva zakona, pa tako postoji posebna uredba Vlade za plate imenovanih u generalnom sekretarijatu Vlade kojom se određuju primanja generalnom sekretaru, šefovima kabineta premijera, potpredsednika i ministara, kao i njihovim zamenicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: