Studentske blokade u Zagrebu i Puli

Studenti Univerziteta u Puli počeli su blokadu nastave tražeći besplatno obrazovanje, a odluku o blokadi doneli su i studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2009.

18:09

Default images

Kako su rekli predstavnici Nezavisne studentske inicijative Pula, studenti traže "zakonski osigurano potpuno javno finansirano obrazovanje na svim nivoima zaključno s poslediplomskim". Osim borbe za besplatno obrazovanje, studenti traže i izgradnju doma, menze i standardizaciju bolonjskog procesa. Tokom blokade, moći će se održavati jedino ispiti.

Blokadu nastavnog procesa i preuzimanje kontrole nad fakultetom po modelu prolećne tridesetpetodnevne blokade, bez nastave, ispita i kolokvijuma, uz dozvoljene konsultacije, podržala je danas većina od prisutnih oko 700 studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Zahteva se besplatno obrazovanje i ukidanje školarina, upisnina, participacija, kao i plaćanja ECTS bodova.

Studenti smatraju da zahteve treba da iznesu premijerki Jadranki Kosor, a ne resornom ministarstvu, jer veruju da prosvetne vlasti namerno odugovlače donošenje novog zakona o univerzitetu.

Studenti riječkog Filozofskog fakulteta okupljeni u Nezavisnu inicijativu danas su takođe blokirali nastavu u jednoj od sala za predavanja, ali se nastava na fakultetu normalno odvijala. Moguće proteste najavili su i na splitskom univerzitetu.

U Zagrebu je 24. maja 2009. privremeno suspendovana blokada Filozofskog fakulteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: