Poboljšavanje biometrijskih pasoša

MUP će prilagoditi sistem za izdavanje ličnih dokumenta drugoj generaciji biometrijskih pasoša sa čipom sa otiscima prstiju prema preporukama Evropske komisije.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 17.11.2009.

11:31

Default images

Zbog toga će Ministarstvo unutrašnjih poslova od 18. novembra do 1. decembra vršiti rekonfiguraciju sistema za izdavanje dokumenata i neće biti moguće podnošenje zahteva za izdavanje dokumenata biometrijskih dokumenata po hitnoj proceduri, dok će se redovni zahtevi normalno primati.

U saopštenju MUP-a podseća se da je Evropska komisija za biometrijske pasoše obavezala sve članice EU da uvedu "drugu generaciju biometrijskih pasoša" koja podrazumeva pasoše sa otiscima prstiju u čipu, kao i da je za Srbiju pred predstojeću viznu libralizaciju važno da što pre uvede ovaj sistem.

"Ovaj sistem omogućava da na državnim granicama zemalja koje imaju razvijene sisteme za kontrolu pasoša građani mogu da koriste automatske prolaze. Za Srbiju je veoma važno da što pre uvede ovaj sistem, s obzirom na najavljenu viznu liberalizaciju“, navodi MUP.

"Svi građani kojima su već izdati biometrijski pasoši bez otiska prstiju u čipu, neće morati da menjaju svoje putne isprave, jer će one važiti do datuma svog isteka i biće validne isto kao i pasoši nove generacije", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: