I u 2010. vize za građane s Kosova

Predstavnik Evropske komisije u Prištini Kaldoun Sino izjavio je da sledeće godine, verovatno, neće biti nikakvog pomaka u viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2009.

13:40

Default images

Sino je u intervjuu prištinskom listu "Kosova sot" rekao da kosovske institucije treba da se koncentrišu na reforme i ispunjavanje zadataka navedene u izveštaju o napretku.

"Predložili smo da ovaj proces bude započet i za Kosovo. U isto vreme, u toku je i sastavljanje takozvane mape puta i ključnih stvari koje Kosovo treba da ispuni. U njenom sklopu biće isti elementi koji važe i za druge u regionu kao što su pitanja pasoša, sigurnosni elementi, civilni popisi, upravljanje granicom, pitanje azila", rekao je Sino.

Bitan element, dodao je on, jeste i borba protiv organizovanog kriminala, tako da se sledeće godine očekuje lista sa pojedinostima koje Kosovo treba da ispuni i do kada.

Na konstataciju lista da će Kosovo sledeće godine dobiti listu, ali ne i pitanje liberalizacije viza Sino je rekao: "Eventualno da, ali ne sledeće godine. Do sledeće godine odrediće se šta je neophodno da se uradi, a posle toga stvari će zavisiti od vlade, odnosno koliko će brzo postupati".

Zvaničnik Evropske komisije nije mogao da precizira kada se tačnije može očekivati dijalog EU sa Kosovom, rekavši da se procenjuje da će to biti sledeće godine.

"Na Kosovu ne postoji zajednički sporazum sa EU, već sporazumi koji su potpisani individualno sa zemljama članicama Unije", istakao je Sino.

On je poručio kosovskim vlastima da njihova ključna usredsređenost treba da bude na sprovođenju zakona, usvojenih u Skupštini Kosova.

"Radili smo dosta na tome i većina zakona je usvojena i sada glavni posao treba da bude usredsredjen na sprovođenje tih zakona. Ukoliko ima novih zakona, mi smo spremni da pružimo pomoć", zaključio je Sino.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: