Bez blanko ostavki poslanika

Vladajuća koalicija, preko Ministarstva za državnu upravu, namerava da ukine kontrolu političkih partija nad poslaničkim mandatima, piše "Danas".

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2009.

01:22

Default images

Vladajuća koalicija rešena je da u 2010. godinu uđe ukidanjem mogućnosti podnošenja blanko ostavki odbornika na lokalnom nivou, a u prvoj polovini naredne godine očekuje se zakon kojim bi se stranačka kontrola nad mandatima narodnih predstavnika ukinula i u Skupštini Srbije. Demokratska stranka, G17 plus i koalicija oko SPS-a postigli su o ovoj nameri potpunu saglasnost.

Pored razračunavanja s jednim suštinski nedemokratskim zakonskim rešenjem, ovim bi bila ispravljena jedna od ključnih primedaba Evropske komisije na politički sistem Srbije, i to bez potrebe za ulaženjem u komplikovanu proceduru izmene Ustava.

U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu rekli su da je zakon o izboru odbornika u skupštinama gradova i opština u formi nacrta i očekuje se da u decembru bude usvojen na sednici Vlade i stigne u skupštinsku proceduru.

Nacrt zakona o izboru odbornika ne predviđa opciju blanko ostavki, kojima predstavnici građana "svojevoljno" prepuštaju kontrolu nad svojim mandatima strankama sa čije su izborne liste izabrani.

"Izborne komisije će dodeljivati mandate kandidatima sa stranačkih lista na osnovu rezultata, i to na osnovu redosleda kandidata na tim listama. Time će mandat i raspolaganje njime dobiti oni pojedinci koji su zaista najzaslužniji za izborni uspeh stranke ili koalicije koju predstavljaju, a birači će tačno znati za koga u stvari glasaju", rečeno je u Ministarstvu.

Na ovaj način, političke partije više neće moći da prema svom nahođenju dele mandate "pogodnim osobama".

Ipak, ovo će biti tek prvi korak u obuzdavanju samovolje stranačkih vođstava.

U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu nameravaju da se slično rešenje nađe i u zakonu o izboru narodnih poslanika, na kojem se radi i koji bi trebalo da se u formi zvaničnog predloga nađe u proceduri Skupštine Srbije u prvoj polovini 2010. godine.

Kako je objašnjeno u Ministarstvu, zakon o izboru odbornika je "test" za ono što treba da usledi na nivou Republike.

U zavisnosti od reakcije političkih partija na ukidanje blanko ostavki na lokalnom nivou, odrediće se dinamika dalje reforme.

Mogućnost da se zaobiđe blanko ostavka ostavlja i Ustav Srbije, u kojem se u članu 102. navodi da je "narodni poslanik slobodan da, pod uslovima određenim zakonom, neopozivo stavi svoj mandat na raspolaganje političkoj stranci na čiji predlog je izabran za narodnog poslanika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: