Pregovori o nuklearnom procesu

Razgovori između Irana, SAD, Rusije i Francuske o iranskom nuklearnom procesu napreduju, kaže direktor Agencije za atomsku energiju Mohamed el Baradej.

Izvor: B92

Sreda, 21.10.2009.

10:47

Default images

Tokom višednevnih razgovora Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Francuske, Međunarodne agencije za atomsku energiju i Irana očekuje se postizanje sporazuma prema kojem bi Rusija iranski uranijum obogaćivala za potrebe naučnih reaktora Teherana.

Mohamed el Baradej je izjavio da je napredak u pregovorima spor, ali da očekuje da će učesnici u pregovorima doći do rešenja.

"Kao što ste mogli da vidite ceo dan smo proveli u bilateralnim i trilateralnim konsultacijama. I dalje se nadamo da je moguće postići dogovor. To je kompleksan proces. Potrebno je usaglasiti još mnogo tehničkih detalja. Takođe, pitanje je i građenja poverenja i davanja garancija i verujem da ćemo u tome uspeti. Ide možda sporije nego što smo očekivali, ali napredujemo polako", poručio je on.

Iran je ranije saopštio da možda neće izaći u susret zahtevima Zapada da većinu obogaćenog materijala otpremi iz zemlje.

Još jedan problem koji se pojavio u razgovorima je insistiranje Iranaca da Francuska bude isključena iz bilo kakvih razgovora.

Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner upozorio je da Francuska i njeni partneri u ovim pregovorima neće odustati od insistiranja da Teheran izvozi više obogaćenog uranijuma.

"Kao što znate, mi smo otvorili ovu temu, za koju posle nismo pitani. Ali mi ćemo nastaviti. Za nas je situacija jasna. Mi smo dali predlog i očekujemo da bude usvojen. U njemu su precizirane ključne tačke, kao i rokovi. Sve se mora završiti do kraja ove godine, a Iran mora izvoziti 1200 kilograma nisko obogaćenog uranijuma radi daljeg bogaćenja", rekao je Kušner.

Ako ne dođe do dogovora u Beču zvaničnici Irana su zapretili da će sami preduzeti bogaćenje uranijuma potrebnog za istraživačke reaktore.

To bi, na drugoj strani, vodilo ka daljim tenzijama sa Zapadom. SAD i druge zapadne zemlje u više navrata zatražile su od Teherana da prekine aktivnosti oko bogaćenja uranijuma, jer smatraju da bi to moglo voditi ka proizvodnji nuklearnog goriva potrebnog za reaktore za proizvodnju nuklearnog naoružanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: