Odloženo suđenje lekarima Perfekte

Početak suđenja četvorici lekara privatne očne klinike "Perfekta" zbog nesavesnog lečenja i smrti trogodišnje Anje Grahovac odloženo je za 8. decembar.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 20.10.2009.

01:58

Default images

Suđenje je odloženo pošto jedan od optuženih, anesteziolog Stanoje Glišić (72), zbog bolesti nije došao u sud. Lekari privatne klinike “Perfekta” u beogradskoj opštini Zemun, Dejan Milutinović (43), Stanoje Glišić (72) i Božidar Ilić (73) su optuženi za krivično delo protiv zdravlja ljudi, a Milan Vasiljević (75) za pomaganje u izvršenju tog krivičnog dela.

Anja Grahovac je operisana 21. maja 2007. godine, a preminula je 4. juna 2007. godine usled oštećenja izazvanih hipoksijom (manjkom kiseonika) pri operaciji.

Prema navodima optužnice, oftalmolog Ilić, vlasnik klinike Milutinović i anesteziolog Glišić postupali su "nesavesno primenjujući nepodobna sredstva i način lečenja".

U operaciji je, kako se navodi, korišćen aparat za anesteziju "i pored nedozvoljenog curenja u cirkulacionom kolu". Aparat je uvezen ilegalno i bez dokaza o upotrebi, stopi amortizacije i tehničkom stanju.

U toku operacije poremećeno je snabdevanje kiseonikom mozga devojčice i došlo je do slabljenja i gubitka pulsa, a Ilić nije reagovao sve dok srce Anje Grahovac nije usporilo rad i lice pacijenta promenilo boju.

U optužnici se navodi i da je anesteziolog Glišić, "da bi prikrio nesavesno postupanje i da je mozak pacijenta trpeo hipoksiju", naveo da je najniži nivo oksigenacije tokom operacije bio 96 odsto.

Devojčica koja je pala u komu preneta je u Institut za majku i dete tri sata posle termina u kojem je trebalo da se probudi iz anestezije i u toj bolnici je dve nedelje kasnije umrla usled komplikacija nastalih zbog nedostatka kiseonika tokom operacije.

Vasiljević je optužen da je naknadno izdao uverenje o ispravnosti aparata za anesteziju.

U optužnici se navodi da su optuženi bili svesni da pacijent može umreti, "ali su olako držali da do toga neće doći" ili da će moći da spreče smrt, a bili su svesni da je njihovo delo zabranjeno.

Kazna za teško delo protiv zdravlja ljudi je između dve godine i 12 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: