FAO: Raste broj gladnih u svetu

Broj gladnih u svetu konstantno raste zbog smanjenja pomoći i investicija u poljoprivredu, a ekonomska kriza doprinela da neuhranjeno bude čak milijardu ljudi.

Izvor: B92

Sreda, 14.10.2009.

17:29

Default images

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) u svom novom izveštaju upozorila je da ukoliko se trend ne promeni neće biti ostvaren cilj međunarodne zajednice da se prepolovi broj gladnih u svetu do 2015. godine.

U osamdesetim i početkom devedesetih godina prošlog veka načinjeni su veliki pomaci u borbi protiv gladi, međutim, 1995. je broj neuhranjenih ponovo počeo da raste i te godine dostigao je 1,02 milijarde zbog visokih cena hrane i globalnih finansijskih potresa.

U junu ove godine broj gladnih ponovo je dostigao milijardu, što znači da je svaki šesti čovek na planeti gladan. Godinu dana ranije gladnih u svetu bilo je 963 miliona.

Najviše gladnih, prema podacima FAO, ima u najgušće naseljenim regionima, azijskom i pacifičkom, gde dostiže 642 miliona, a sledi potsaharska Afrika sa 265 miliona.

"U borbi protiv gladi fokus treba da bude na povećanju proizvodnje hrane", istakao je direktor FAO Žak Diuf dodajući da "poljoprivredi treba dati prioritet a da se dešava upravo suprotno".

Podaci FAO pokazuju da je 1980. godine 17 odsto pomoći koji su prikupili donatori odlazilo u poljoprivredu a da je 2006. taj udeo pao na 3,8 odsto i samo je neznatno povećan u poslednje tri godine.

Smanjenje udela pomoći za poljoprivredu u ukupnoj delom je posledica niskih cena hrane, koje su obeshrabrile ulaganja, a delom povećanja priliva sredstava iz drugih programa, poput oprosta duga ili kontrole populacije, smatraju stručnjaci FAO.

Na to se nadovezao skok cena osnovnih prehrambenih proizvoda u 2007. i 2008. koji je naterao siromašne porodice da prodaju imovinu i smanjuju troškove za hranu, zdravstvo i obrazovanje. U brojnim zemljama prošle godine je bilo i nemira zbog skupe hrane.

Cene hrane potom su se stabilizovale, ali su ostale visoke, posebno u zemljama u razvoju, istakao je Diuf.

U međuvremenu je svetska ekonomska kriza donela rast broja nezaposlenih, pad doznaka koje gastarbajteri šalju svojima i otežan pristup siromašnim zemljama do kreditnih linija za kupovinu hrane.

Hitna pomoć u hrani sada je, prema FAO, potrebna za 30 zemalja od kojih su 20 afričke.

Diuf je kazao i da su lideri u svetu počeli da shvataju značaj povećanja investicija u poljoprivredu.

Tako je na julskom samitu Grupe osam dogovoreno da se sa 20 milijardi dolara pomogne farmerima u siromašnim zemljama da više proizvode umesto da im se šalje pomoć u hrani.

Da bi se to postiglo, siromašnim zemljama biće potrebne 44 milijarde dolara godišnje za pomoć poljoprivredi u poređenju sa 7,9 milijardi sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: