"Vežba na Pešteru - zastrašivanje"

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji iz Novog Pazara osudio je održavanje vojne vežbe Vojske Srbije na Pešteru, saopšteno je na sajtu te verske organizacije.

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2009.

17:10

Default images

"Na sjednici održanoj u ponedjeljak 12.10.2009. god, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji razmatrao je zabrinutost pripadnika Islamske zajednice u povodu održavanja višednevnih vojnih vježbi na Pešterskoj visoravni, kao i sve izraženije nacionalističke retorike predsjednika Republike gospodina Borisa Tadića", kaže se u saopštenju.

"Oštro osuđujemo nepoštivanje međunarodnog prava po čijim propisima Vojska nije smjela organizovati vojne vježbe na prostoru gdje pretežno žive pripadnici manjinskog naroda. Nema sumnje da je cilj ove demonstracije sile zastrašivanje sandžačkih Bošnjaka i njihovih predvodnika koji ne prihvataju poltronski odnos prema beogradskom režimu", saopštava Mešihat.

Naziv vojne vežbe "Odlučan odgovor“ zapravo predstavlja poruku Bošnjacima da ih aktuelni režim doživljava kao opasnost, a ne kao ravnopravne građane države Srbije, stoji dalje u saopštenju i dodaje da je "žalosno što su dva bošnjačka ministra u srpskoj vladi svojim prisustvom dali podršku ovom nelegitimnom činu".

Mešihat islamske zajednice u Srbiji ocenjuje kao posebno zabrinjavajućom činjenicu da predsednik Republike, u svojstvu vrhovnog komandanta oružanih snaga, ovu akciju opravdava izjavom "branimo nacionalne interese države i nacionalne interese srpskog naroda."

"Bošnjaci, kao i svi drugi nesrpski narodi u Srbiji, niti su država niti su srpski narod. Znači li to da nemaju pravo biti zaštićeni od strane državnih organa na čelu sa Predsjednikom, ili je u pitanju neposredan rezultat preambule Ustava u kome se Srbija definiše kao država srpskog naroda i ostalih građana?", pita Mešihat.

"Razumijemo pravo države da brine o svojoj stabilnosti i integritetu, ali ukazujemo da se država isključivo brani posredstvom osjećaja ravnopravnosti kod svih građana. Praveći razliku između interesa države i interesa režima, Islamska zajednica će ostati dosljedna svom opredjeljenju faktora stabilnosti, mira i tolerancije na ovom prostoru", zaključuje se u saopštenju novopazarskog Mešihata islamske zajednice u Srbiji.

Na čelu Islamske zajednice u Srbiji je muftija Muamer Zukorlić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: