FHP: Rezultati popisa žrtava

Fond za humanitarno pravo predstavio je danas rezultate popisa ubijenih, stradalih i nestalih nealbanaca u sukobima na Kosovu od januara 1998. do decembra 2000.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2009.

01:04

Default images

U periodu od 1998. godine do kraja 2000. godine, na Kosovu je nestalo i ubijeno preko dve i po hiljade Srba. Nestalo je i ubijeno preko 400 drugih nealbanaca. Sudbina njih više od 500 se još uvek ne zna. Fond za humanitarno pravo je zato organizovao popis nestalih i ubijenih nealbanaca, koji je danas predstavljen javnosti i porodicama žrtava.

Spisak ubijenih i nestalih napravljen je uglavnom zahvaljujući svedočenjima porodica žrtava.

Danas predstavljeni rezultati popisa žrtava sa Kosova su preliminarni, a popis će biti zaključen 2010. do kada postoji mogućnost da se podaci dopune.

Nakon predstavljanja baze podataka, porodice su imale mogućnost uvida kako bi bile ispravljene eventualne greške.

Prema podacima Fonda, najmlađa žrtva sukoba na Kosovu je jednogodišnji Rom Nadžmedin Krasnići koji je nastradao u porodičnoj kući u Obiliću '99, dok je najstarija žrtva osamdesetjednogodišnja Nada Vasić, koja je u avgustu 1999. godine nestala iz svog stana u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: