Bez kredita Ukrajini i Belorusiji

Rusija ne razmatra odobravanje kredita Ukrajini i Belorusiji, izjavio je danas ruski ministar finansija Aleksej Kudrin.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2009.

17:48

Default images

Belorusija očekuje ruski kredit vredan 500 miliona dolara namenjen borbi sa posledicama svetske krize, a Ukrajina pet milijardi za kupovinu gasa namenjenog podzemnim skladištma, podseća elektronsko izdanje “Polit”.

U razgovoru s novinarima u Istanbulu, gde sutra počinje godišnje zasedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, Kudrin je rekao da Rusija pažljivo prati realizaciju programa MMF-a u Ukrajini i podržava odobravanje kredita Kijevu iz Fonda, u koji i sama usmerava znatna sredstva.

"Upravo iz tih sredstva bi trebalo da se pruža finansijska pomoć zemljama kojima je najneophodnija", rekao je on, navodeći da Moskva "nema planove da (Kijevu) odobrava kredit na bilateralnoj osnovi".

Kudrin je takođe naznačio da ruska vlada ne namerava da odobrava kredite ni Belorusiji, iako je priznao da ta zemlja sa 90 procenata realizuje program reformi, dogovoren sa MMF-om.

On je rekao da očekuje da će reforme u Belorusiji imati rezultate, ali nije želeo da "unapred ocenjuje" njihovu efikasnost.

Ruski ministar finansija je takođe podsetio da je planirano formiranje antikriznog fonda EVRAZEC vrednog deset milijardi dolara, iz kojeg bi se mogao odobriti kredit Belorusiji, ali da za sada fond nije aktiviran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: