EU zabrinuta zbog tretmana ulagača

Hrvatska želi da uđe u EU, ali diskriminiše evropske investitore, kritika je koja će se naći u izveštaju EU o napretku Zagreba, objavili su hrvatski mediji.

Izvor: B92

Nedelja, 27.09.2009.

01:45

Default images

Kako je preneo portal "Poslovni.hr", EU je zabrinuta zbog sve većeg broja pritužbi kompanija iz Unije koje su ulagale u Hrvatskoj. Investitori se žale na diskriminaciju i na postavljanje brojnih formalnih i neformalnih prepreka u poslovanju.

"Hrvatska će ulaskom u EU postati deo zajedničkog tržišta, a već sada uživa privilegovan trgovinski status koji joj omogućava Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, izjavio je jedan od diplomata iz zemalja EU, koji je naveo kako je neprihvatljivo da zemlja koja želi da uđe u Uniju na taj način tretira ulagače.

U internim izveštajima, na koje se pozivaju hrvatski mediji, navodi se da Hrvatska nije prijateljski naklonjena stranim ulagačima, a takva ocena temelji se na činjenici da se "na njih ne gleda kao na nekog ko će stvarati radna mesta, nego na nekog ko dolazi nešto da oduzme Hrvatskoj".

Iako ih hrvatski predstavnici uveravaju kako nije reč o diskriminaciji, nego ponekad o nemaru administracije, diplomati osuđuju opaske kako su dosta zaradili u "lijepoj našoj", prenosi "Poslovni".

"Pa cilj svakog ulagača je da zaradi i nema u tome ništa loše", prokomentarisao je pomenuti neimenovani diplomata.

U upozorenjima EU i dalje stoji da Hrvatska premalo izvozi u odnosu na uvoz i da je zato potrebno više ulaganja.

No, za ulagače su veliki problemi povećanje poreza, česte promene zakona, spora administracija, ali i stanje u pravosuđu koje presporo rešava sudske sporove, navodi hrvatski portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: