Počinje raseljavanje ispod "Gazele"

U 13 beogradskih opština postavljeni su kontejneri za smeštaj Roma koji će do kraja avgusta biti raseljeni iz naselja ispod mosta “Gazela“.

Izvor: B92

Petak, 21.08.2009.

12:32

Default images

Do kraja meseca će biti raseljeno 114 romskih porodica koje žive u kartonskom naselju ispod mosta “Gazela”. Oni će biti preseljeni u sve beogradske opštine, osim u četiri centralne. Pred početak školske godine, svaka porodica dobiće pokretnu stambenu jedinicu od 16 kvadratnih metara, a veće porodice i više, a svaka opština obezbedila je struju, vodu i kanalizaciju.

Pored novih uslova za život, raseljevanje Roma koji žive ispod “Gazele” podrazumeva i primenu socijalnog programa, u koji spadaju obavezno osnovno obrazovanje, zdravstneo osiguranje i mogućnost zapošljavanja.

Do kraja avgusta nestaće kartonsko naselje ispod “Gazele”. Najava početka rekonstrukcije najprometnijeg mosta u gradu označila je i početak raseljavanja romskih porodica, među kojima ima i onih koje ovde žive više od deset godina.

Ispod “Gazele”, osećaju se briga zbog izvesnog rušenja kartonskih baraka i nada da će se dobiti uslovi za normalan život.

“Ja da imam kuću, ja ne bih želela ovde da budem. Bila sam i po Austriji, i po Italiji, bila sam svuda, ali ja sam došla u moju zemlju, da radim za moju zemlju. Imam i moju decu”, kaže jedna stanovnica naselja.

“Bolje imamo ovde uslove. Blizu nam je da idemo da radimo, imamo prostorije gde da sedimo, gde da spavamo, da se spremamo, znči imamo bolje. A da idemo tamo, šta je ta kontinjerka - šest metara je dugaška, dva metra je široka, šta tu da stavimo. Ovde živimo, poznajemo ljude, imamo poverenja. Šta znamo kakvi su tamo ljudi”, kaže jedna devojka iz naselja ispod “Gazele”.

Da bi se izbeglo stvaranje geta i grupisanje ljudi koji žive u siromaštvu na jednom mestu, u akciju raseljavanja uključile su se sve gradske opštine, osim one koje pokrivaju centar grada.

Pored kontejnera za stanovanje, 114 romskih porodica dobiće zdravstvenu zaštitu i socijalnu pomoć a zauzvrat će morati da upišu decu u vrtiće i škole i umesto sakupljanja sekundarnih sirovina da prihvate ponuđene poslove.

“Pripadnici romske manjine biće naseljeni u svim opštinama, uključujuči Surčin i Boljevac gde je bilo problema pre par meseci. Posle razgovora s ljudima oni su prihvatili pet romskih porodica koje će biti njihove komšije”, naveo je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

“Mene kao gradonačelnika to najviše raduje, to pokazuje da Beograd i Beograđani nemaju niakave rasističke konotacije prema građanima koji imaju drugačiju boju kože. Ovo je realna šansa da uključimo njihovu decu u naše osnovne škole, da oni zaista postanu punopravni građani Beograda sa svim pravima koja iz toga proističiu, ali i obavezama koje moraju da poštuju”, rekao je on.

“Teško ćemo uticati na ljude koji imaju 30, 40, 50 godina, ali možemo da utičemo na decu i tu počinje naša bitka za socijalizaciju tih ljudi. Imali ste priliku da vidite ove kontejnere, oni ispunjavaju sve standarde. Možemo da se pohvalimo, ono što imamo u razvijenim zemljama Evrope, Italije, Austrije, Nemačke je bar malo nižeg kvaliteta od onoga što mi ovde radimo”, naveo je zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić.

Nakon “Gazele”, biće raseljeno i naselje u novobeogradskom Bloku 67, kod naselja “Belvil”.

Kako izbeći gužve na "Gazeli"

Gužve na mostu "Gazela" u vreme rekonstrukcije tog mosta mogle bi se izbeći zatvaranjem ulaznih traka na "Gazelu", kaže profesor Milan Vujanić.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujić je gostujući u Vestima B92 objasnio da se to rešenje pokazalo kao dobro za vreme održavanja Univerzijade.

"Mi sad treba samo da primenimo to rešenje, dakle da sprečimo da se 'Gazela' napuni kako bi normalno funkcionisala, i ono što građani ne znaju - nije maksimalno iskorišćen kapacitet kad su vozila jedno do drugog na pola metra rastojanja i idu pet na sat. Maksimalno iskorišćenje je negde između 50,60 možda čak i 80 kilometara bez obzira na rastojanje između vozila, mnogo ih više prođe", naveo je Vujić.

B92: Od kakvog je značaja za Srbiju i Beograd obnova ovog mosta?

Vujanić: "Glavni pravac koji veže gore od Mađarske dole prema Nišu, odnosno od Hrvatske ili Slovenija Hrvatska pa opet prema Nišu prolazi ovim mostom i on je projektovan za nekih 10 000 vozila sa perspektivom u planu da za 10 godina bude 20 000 vozila dnevno. U ovom trenutku 'Gazela' ima između 130 i 150 000 vozila dnevno, znači kapacitet premašen za i to maksimalnih sedam puta i zato mi imamo problem."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: